Friday, 29 August 2014

Recepti sa šljivama / Plum Recipes

Ovoga puta da se zasladimo...


Bakin kolač

Sastojci:
  •          200g brašna
  •          2 kašičice praška za pecivo
  •          150g šećera + 1 kašika
  •          120ml mleka
  •          60ml ulja
  •          1 jaje
  •          pola kašičice cimeta
  •          5-6 šljiva
  •          1 kašika maslaca

Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Dno pleha prečnika 22-24cm obložiti papirom za pečenje.
Brašno, prašak za pecivo, šećer, mleko, ulje, jaje i cimet ubaciti u činiju i umutiti mikserom da bude glatko i bez grudvica. Sipati masu u pleh i po njemu poređati polovine šljiva. Šljive posuti kašikom šećera i po testu pobacati listiće maslaca.

Peći oko 30-35'. Posuti šećerom u prahu.

Mafini sa šljivama

Sastojci :
  •          60g maslaca
  •          100g šećera
  •          50g žutog šećera
  •          rendana kora pola limuna
  •          2 jaja
  •          vanila
  •          130g brašna
  •          1/2 kašičice praška za pecivo
  •          60ml jogurta
  •          5-6 šljiva

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Pleh za mafine obložiti papirnim korpicama ili ih dobro podmazati i pobrašniti.
Umutiti omekšali maslac i obe vrste šećera. Dodati koru limuna, jaja i vanilu. Posebno pomešati brašno i prašak za pecivo. U prethodnu masu naizmenično dodavati brašno i jogurt i lagano miksati.
Rasporediti umućenu masu do 3/4 korpica. Na vrhu poređati tanke kriškice šljiva. Peći oko 25-30'.
Napomena: Umesto da šljive rasporedite po vrhu, možete ih i iseckati na kockice i ubaciti u testo.


Pečene šljive sa grčkim jogurtom

Sastojci:
  •          8-10 šljiva
  •          1 kašika  žutog šećera
  •          1 kašika meda
  •          cimet ili vanila
  •          oko 300gr grčkog jogurta
  •          proprženi listići badema

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Manji pleh obložiti papirom za pečenje
Polovine šljiva pomešati sa šećerom, medom i cimetom ili vanilom. Ubaciti u rernu i peći dok voće ne omekša.
Služiti uz grčki jogurt i posuti listićima badema.

Kolač sa kukuruznim brašnom

Sastojci:
  •          60g istopljenog maslaca
  •          240ml mleka
  •          3 kašike meda
  •          2 jaja
  •          100g brašna
  •          170g kukuruznog brašna
  •          2 kašičice praška za pecivo
  •          6 kašike šećera
  •          prstohvat soli
  •          oko 10 šljiva

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.  Dno pleha 20x30cm obložiti papirom za pečenje.
Šljive iseckati i pomešati sa 3 kašike šećera.
Umutiti maslac, mleko, med i jaja. Posebno pomešati obe vrste brašna, prašak za pecivo, 3 kašike šećera i so. U suve sastojke dodati mokre i sve umutiti da bude bez grudvica. Masu sipati u pleh, a po vrhu poređati šljive. Peći oko 25-30'. Posuti šećerom u prahu.

Crumble sa šljivama

Sastojci:
  •          oko 600g šljiva
  •          oko 100-150g šećera (zavisi koliko je voće slatko)
  •          sok od pola limuna

za mrvice:
  •          200g brašna
  •          100g hladnog maslaca
  •          150g šećera
  •          100g ovsenih pahuljica

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
Pomešati prepolovljene šljive sa šećerom i limunom i poređati u odgovarajuću vatrostalnu posudu.
Za mrvice, u brašno dodati kockice hladnog maslaca i vrhovima prstiju ga utrljati da dobijete mrvice. Dodati šećer i pahuljice i lagano promešati. Obilno posuti po voću i peći oko 40-45'. Služiti toplo uz sladoled od vanile.

Brzi tart sa šljivama

Sastojci:
  •          1 list lisnatog testa
  •          šljive
  •          šećer

Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
Razvući testo i prebaciti ga u pleh obložen papirom za pečenje. Po njemu poređati polovine šljiva i sve posuti šećerom. Peći da lepo porumeni.



6 comments:

  1. Trenutno mi se najviše sviđa kombinacija s grčkim jogurtom. Mora da je divna i to baš želim isprobati. Znam da su svi ostali kolači jednako savršeni, ali ima dana kada mi nepce zapne baš za nešto posebno kao ovo.

    ReplyDelete
  2. jooooj Irena draga,ovo je baš po mom ukusu.... šljive obožavam i neznam koji mi je recept bolji... a za mafinima sam skrooooz odlijepila :-) danas ću sa ih probam pa ću ti javiti utiske....
    veliki zagrljaj ti šaljem....

    ReplyDelete
  3. E samo da imam malo više šljiva, isprobala bih sve redom. A ovako, najviše mi je za oko zapeo ovaj s kukuruznim brašnom. Volim te okuse :)

    ReplyDelete
  4. Divnoo, sve mi se svidja... receptici su stigli u pravi cas.:)))

    ReplyDelete
  5. Volim deserte sa šljivama. Slatki su oni omoti za muffine

    ReplyDelete
  6. Ostavljala sam komentar par puta, ali ga ne vidim. Napravila sam bakin kolac sa sljivama, sramota me je da kazem - nestao je za dva dana (a nema nas puno kod kuce). Sjajan, brzo se pravi, savrsen spoj kiselkastog i slatkog. Imala sam neke dzinovske sljeve, sekla na cetvrtine, pun pogodak. Hvala!

    ReplyDelete