Ovoga puta da se zasladimo...
Mafini sa šljivama
Bakin
kolač
Sastojci:
- 200g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 150g šećera + 1 kašika
- 120ml mleka
- 60ml ulja
- 1 jaje
- pola kašičice cimeta
- 5-6 šljiva
- 1 kašika maslaca
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Dno pleha prečnika 22-24cm obložiti
papirom za pečenje.
Brašno, prašak za pecivo, šećer, mleko, ulje, jaje i cimet
ubaciti u činiju i umutiti mikserom da bude glatko i bez grudvica. Sipati masu
u pleh i po njemu poređati polovine šljiva. Šljive posuti kašikom šećera i po
testu pobacati listiće maslaca.
Peći oko 30-35'. Posuti šećerom u prahu.
Mafini sa šljivama
Sastojci :
- 60g maslaca
- 100g šećera
- 50g žutog šećera
- rendana kora pola limuna
- 2 jaja
- vanila
- 130g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 60ml jogurta
- 5-6 šljiva
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Pleh za mafine obložiti papirnim
korpicama ili ih dobro podmazati i pobrašniti.
Umutiti omekšali maslac i obe vrste šećera. Dodati koru
limuna, jaja i vanilu. Posebno pomešati brašno i prašak za pecivo. U prethodnu
masu naizmenično dodavati brašno i jogurt i lagano miksati.
Rasporediti umućenu masu do 3/4 korpica. Na vrhu poređati
tanke kriškice šljiva. Peći oko 25-30'.
Napomena: Umesto da šljive rasporedite po vrhu, možete ih i
iseckati na kockice i ubaciti u testo.
Pečene
šljive sa grčkim jogurtom
Sastojci:
- 8-10 šljiva
- 1 kašika žutog šećera
- 1 kašika meda
- cimet ili vanila
- oko 300gr grčkog jogurta
- proprženi listići badema
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Manji pleh obložiti papirom za
pečenje
Polovine šljiva pomešati sa šećerom, medom i cimetom ili
vanilom. Ubaciti u rernu i peći dok voće ne omekša.
Služiti uz grčki jogurt i posuti listićima badema.
Kolač
sa kukuruznim brašnom
Sastojci:
- 60g istopljenog maslaca
- 240ml mleka
- 3 kašike meda
- 2 jaja
- 100g brašna
- 170g kukuruznog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 6 kašike šećera
- prstohvat soli
- oko 10 šljiva
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
Dno pleha 20x30cm obložiti papirom za pečenje.
Šljive iseckati i pomešati sa 3 kašike šećera.
Umutiti maslac, mleko, med i jaja. Posebno pomešati obe
vrste brašna, prašak za pecivo, 3 kašike šećera i so. U suve sastojke dodati
mokre i sve umutiti da bude bez grudvica. Masu sipati u pleh, a po vrhu
poređati šljive. Peći oko 25-30'. Posuti šećerom u prahu.
Crumble sa šljivama
Sastojci:
- oko 600g šljiva
- oko 100-150g šećera (zavisi koliko je voće slatko)
- sok od pola limuna
za mrvice:
- 200g brašna
- 100g hladnog maslaca
- 150g šećera
- 100g ovsenih pahuljica
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
Pomešati prepolovljene šljive sa šećerom i limunom i
poređati u odgovarajuću vatrostalnu posudu.
Za mrvice, u brašno dodati kockice hladnog maslaca i
vrhovima prstiju ga utrljati da dobijete mrvice. Dodati šećer i pahuljice i
lagano promešati. Obilno posuti po voću i peći oko 40-45'. Služiti toplo uz
sladoled od vanile.
Brzi
tart sa šljivama
Sastojci:
- 1 list lisnatog testa
- šljive
- šećer
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
Razvući testo i prebaciti ga u pleh
obložen papirom za pečenje. Po njemu poređati polovine šljiva i sve posuti
šećerom. Peći da lepo porumeni.
Trenutno mi se najviše sviđa kombinacija s grčkim jogurtom. Mora da je divna i to baš želim isprobati. Znam da su svi ostali kolači jednako savršeni, ali ima dana kada mi nepce zapne baš za nešto posebno kao ovo.
ReplyDeletejooooj Irena draga,ovo je baš po mom ukusu.... šljive obožavam i neznam koji mi je recept bolji... a za mafinima sam skrooooz odlijepila :-) danas ću sa ih probam pa ću ti javiti utiske....
ReplyDeleteveliki zagrljaj ti šaljem....
E samo da imam malo više šljiva, isprobala bih sve redom. A ovako, najviše mi je za oko zapeo ovaj s kukuruznim brašnom. Volim te okuse :)
ReplyDeleteDivnoo, sve mi se svidja... receptici su stigli u pravi cas.:)))
ReplyDeleteVolim deserte sa šljivama. Slatki su oni omoti za muffine
ReplyDeleteOstavljala sam komentar par puta, ali ga ne vidim. Napravila sam bakin kolac sa sljivama, sramota me je da kazem - nestao je za dva dana (a nema nas puno kod kuce). Sjajan, brzo se pravi, savrsen spoj kiselkastog i slatkog. Imala sam neke dzinovske sljeve, sekla na cetvrtine, pun pogodak. Hvala!
ReplyDelete