Wednesday, 20 August 2014

Recepti sa paradajzom / Tomato Recipes

Još jedna kolekcija. Nadam se da svako može da pronađe nešto za sebe...

Ćufte sa čeri paradajzom

Sastojci:
  •         400g mlevenog mešanog mesa
  •         1 jaje
  •         50g prezli
  •         malo mleka
  •         30g rendanog parmezana
  •         biber
  •         2 čena sitno seckanog belog luka
  •         seckani peršun
  •         oko 200g čeri paradajza
  •         1 dcl belog vina
  •         čačkalice


Priprema:

Zagrejati rernu na 200C. Potopite čačkalice u hladnu vodu.

Preliti prezle sa malo mleka. Pomešati meso sa jajetom, oceđenim prezlama, rendanim parmezanom, biberom, belim lukom i peršunom. Oblikovati masu u male ćuftice i poređati ih u podmazan pleh. Ubaciti ih u rernu i peći 5'. Izvadite iz rerne i na svaku stavite po polovinu čeri paradajza koju pričvrstite čačkalicom. Preliti ćufte belim vinom i vratite u rernu na još 25-30'.

Fokača sa maslinama i paradajzom

Sastojci:
  •         oko 20 g svežeg kvasca
  •         100ml tople vode
  •         1 kašičica šećera
  •         1 kašičica soli
  •         2 kašike maslinovog ulja
  •         400g brašna
  •         oko 100g maslina
  •         oko 100g čeri paradajza
  •         još malo ulja, krupna morska so


Priprema:
U vodi sa šećerom razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni. Pomešati so, ulje, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
Okrugli pleh prečnika 24cm podmazati uljem. Premesiti testo, prebaciti ga  u pleh i oblikovati u pogaču. Ostaviti još jednom da naraste. Vrhovima prstiju napraviti udubljenja u testu i pobockati masline i polovine paradajza. Preliti uljem i posuti sa malo soli. Peći na 200C da lepo porumeni.

Hleb sa paradajzom

Potrebno:
  •    200ml tople vode
  •         1 kašičica šećera
  •         20-tak grama svežeg kvasca
  •         2 kašičice paradajz pirea
  •         2 kašike maslinovog ulja
  •          1 kašika crnog susama (može i običnog)
  •         1,5 kašičica soli
  •         0,5 kašičice provansalske mešavine začina
  •         oko 400g brašna


Priprema:
U 100ml tople vode sa kašičicom šećera razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U 100ml tople vode razmutiti paradajz pire. Pomešati ga sa uljem, susamom, solju, mešavinom začina, naraslim kvascem i brašnom. Umesiti testo i ostaviti ga da naraste. Naraslo testo oblikovati po želji i ostaviti ga opet da naraste. Peći na 200C da lepo porumeni.

Paradajz punjen sirom

Sastojci:
  •         6 paradajza
  •         500g sitnog sira
  •         1 jaje
  •         1 kašika ulja
  •         malo soli i bibera
  •         6 listića svežeg bosiljka
  •         malo ulja


Priprema:
Svakom paradajzu odseći vrh i izdubiti ga.
Pomešati sir, jaje, 1 kašiku ulja, so i biber. Ovom masom napuniti paradajz i na svaki staviti po listić bosiljka. Vratiti vrhove na paradajz i svaki preliti sa malo ulja. Peći na 150C oko 45'.


Pile 'Arabiata'

Sastojci:
  •         1 crni luk
  •         nekoliko čena belog luka
  •         350ml crvenog vina
  •         350ml pileće supe
  •         600gr seckanog paradajza
  •         2 kašike paradajz pirea
  •         2 kašičice sveže majčine dušice
  •         6 bataka
  •         so,biber, ulje,peršun

Priprema:
Na malo ulja ispržiti sitno seckan crni luk. Kad omekša dodati i sitno seckan beli luk i kratko propržiti. Uliti vino i na jačoj vatri kuvati oko 1 minut. Dodati supu, paradajz, pire i majčinu dušicu. Ubaciti i batake, ušuškajte ih ispod tečnosti, poklopite i na srednjoj vatri kuvajte oko 45'. Otklopite i kuvajte još 15' da se sos zgusne. Posuti peršunom  i služiti uz paradajz pire, pirinač, palentu...


 Bataci sa limunom i krem sirom

Sastojci:
  •         4 kašike krem sira
  •         1 limun
  •         4 pileća bataka
  •         250gr čeri paradajza
  •         100ml belog vina
  •         so, biber, ulje

Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
Pomešati krem sir sa sitno rendanom korom limuna. Dodati so i biber. Pažljivo odvojiti kožu od mesa i napuniti otvor krem sirom. Poređati batake u pleh i preliti sa malo ulja. Peći 30'.
Izvaditi iz rerne, ubaciti paradajz i dodati vino. Peći još 20-30'.

Provansalski paradajz

Sastojci:
  •         300gr čeri paradajza
  •         500gr sitnog sira
  •         50gr parmezana
  •         par čena belog luka
  •         200gr kisele pavlake
  •         3 jaja
  •         pola kašičice mlevene majčine dušice
  •         so,biber,ulje
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Pleh podmazati sa malo ulja. Pomešati parmezan sa sitno seckanim belim lukom i staviti u pleh. Po parmezanu poređati čeri paradajz. Ubaciti u pleh na 10'.
Za to vreme, umutite sir, pavlaku, jaja, majčinu dušicu, so i biber. Preliti preko paradajza i peći još 20-tak minuta.

Torteline čorba

Sastojci:
  •         1 crni luk
  •         1 šargarepa
  •         1 konzerva (400g) paradajz pelata
  •         1 litar supe od povrća
  •         oko 200gr povrća (grašak, boranija, kukuruz)
  •         1 pakovanje gotovih tortelina (fil po želji)
  •         so,biber,ulje

Priprema:
Na malo ulja, propržiti sitno seckan crni luk i šargarepu. Dodati pelat i supu i kuvati oko 5'. Dodati povrće i kuvati čorbu da povrće omekša oko 5'. Dodati torteline i kuvati dok ne budu gotove. Začiniti po ukusu i služiti uz pavlaku ili jogurt.

5 comments:

  1. Sve jedno bolje od drugoga, a paradajz mi je najdraže povrće/ voće. Posebno me privlači ova juha.

    ReplyDelete
  2. Super kolekcija recepata. Baš u pravo vrijeme. Imam pitanje: što je to sitni sir? Svježi kravlji ili?

    ReplyDelete
  3. Veliko hvala na svim predivnim receptima sa paradajzom.Vraćam se na njih kad moj paradajz u bašti počne opet za nekoliko meseci.

    ReplyDelete
  4. Sve je fino, ja sam za fokaču!

    ReplyDelete