Još jedna kolekcija. Nadam se da svako može da pronađe nešto za sebe...
Ćufte
sa čeri paradajzom
Sastojci:
- 400g mlevenog mešanog mesa
- 1 jaje
- 50g prezli
- malo mleka
- 30g rendanog parmezana
- biber
- 2 čena sitno seckanog belog luka
- seckani peršun
- oko 200g čeri paradajza
- 1 dcl belog vina
- čačkalice
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Potopite čačkalice u
hladnu vodu.
Preliti prezle sa malo mleka. Pomešati meso sa
jajetom, oceđenim prezlama, rendanim parmezanom, biberom, belim lukom i
peršunom. Oblikovati masu u male ćuftice i poređati ih u podmazan pleh. Ubaciti
ih u rernu i peći 5'. Izvadite iz rerne i na svaku stavite po polovinu čeri
paradajza koju pričvrstite čačkalicom. Preliti ćufte belim vinom i vratite u
rernu na još 25-30'.
Fokača
sa maslinama i paradajzom
Sastojci:
- oko 20 g svežeg kvasca
- 100ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 400g brašna
- oko 100g maslina
- oko 100g čeri paradajza
- još malo ulja, krupna morska so
Priprema:
U vodi sa šećerom razmutiti kvasac i ostaviti da
zapeni. Pomešati so, ulje, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti
ga i ostaviti da naraste.
Okrugli pleh prečnika 24cm podmazati uljem.
Premesiti testo, prebaciti ga u pleh i
oblikovati u pogaču. Ostaviti još jednom da naraste. Vrhovima prstiju napraviti
udubljenja u testu i pobockati masline i polovine paradajza. Preliti uljem i
posuti sa malo soli. Peći na 200C da lepo porumeni.
Hleb sa paradajzom
Potrebno:
- 200ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- 20-tak grama svežeg kvasca
- 2 kašičice paradajz pirea
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika crnog susama (može i običnog)
- 1,5 kašičica soli
- 0,5 kašičice provansalske mešavine začina
- oko 400g brašna
Priprema:
U 100ml tople
vode sa kašičicom šećera razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U 100ml tople
vode razmutiti paradajz pire. Pomešati ga sa uljem, susamom, solju, mešavinom
začina, naraslim kvascem i brašnom. Umesiti testo i ostaviti ga da naraste.
Naraslo testo oblikovati po želji i ostaviti ga opet da naraste. Peći na 200C
da lepo porumeni.
Paradajz punjen sirom
Sastojci:
- 6 paradajza
- 500g sitnog sira
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- malo soli i bibera
- 6 listića svežeg bosiljka
- malo ulja
Priprema:
Svakom paradajzu odseći vrh i izdubiti ga.
Pomešati sir, jaje, 1 kašiku ulja, so i biber. Ovom
masom napuniti paradajz i na svaki staviti po listić bosiljka. Vratiti vrhove
na paradajz i svaki preliti sa malo ulja. Peći na 150C oko 45'.
Pile
'Arabiata'
Sastojci:
- 1 crni luk
- nekoliko čena belog luka
- 350ml crvenog vina
- 350ml pileće supe
- 600gr seckanog paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašičice sveže majčine dušice
- 6 bataka
- so,biber, ulje,peršun
Priprema:
Na malo ulja ispržiti
sitno seckan crni luk. Kad omekša dodati i sitno seckan beli luk i kratko
propržiti. Uliti vino i na jačoj vatri kuvati oko 1 minut. Dodati supu,
paradajz, pire i majčinu dušicu. Ubaciti i batake, ušuškajte ih ispod tečnosti,
poklopite i na srednjoj vatri kuvajte oko 45'. Otklopite i kuvajte još 15' da
se sos zgusne. Posuti peršunom i služiti
uz paradajz pire, pirinač, palentu...
Bataci
sa limunom i krem sirom
Sastojci:
- 4 kašike krem sira
- 1 limun
- 4 pileća bataka
- 250gr čeri paradajza
- 100ml belog vina
- so, biber, ulje
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
Pomešati krem sir sa sitno rendanom korom limuna. Dodati so
i biber. Pažljivo odvojiti kožu od mesa i napuniti otvor krem sirom. Poređati
batake u pleh i preliti sa malo ulja. Peći 30'.
Izvaditi iz rerne, ubaciti paradajz i dodati vino. Peći još
20-30'.
Provansalski paradajz
Sastojci:
- 300gr čeri paradajza
- 500gr sitnog sira
- 50gr parmezana
- par čena belog luka
- 200gr kisele pavlake
- 3 jaja
- pola kašičice mlevene majčine dušice
- so,biber,ulje
Zagrejati rernu na 200C. Pleh podmazati sa malo ulja.
Pomešati parmezan sa sitno seckanim belim lukom i staviti u pleh. Po parmezanu
poređati čeri paradajz. Ubaciti u pleh na 10'.
Za to vreme, umutite sir, pavlaku, jaja, majčinu dušicu, so
i biber. Preliti preko paradajza i peći još 20-tak minuta.
Torteline čorba
Sastojci:
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 konzerva (400g) paradajz pelata
- 1 litar supe od povrća
- oko 200gr povrća (grašak, boranija, kukuruz)
- 1 pakovanje gotovih tortelina (fil po želji)
- so,biber,ulje
Priprema:
Na malo ulja, propržiti
sitno seckan crni luk i šargarepu. Dodati pelat i supu i kuvati oko 5'. Dodati
povrće i kuvati čorbu da povrće omekša oko 5'. Dodati torteline i kuvati dok ne
budu gotove. Začiniti po ukusu i služiti uz pavlaku ili jogurt.
Sve jedno bolje od drugoga, a paradajz mi je najdraže povrće/ voće. Posebno me privlači ova juha.
ReplyDeleteSuper kolekcija recepata. Baš u pravo vrijeme. Imam pitanje: što je to sitni sir? Svježi kravlji ili?
ReplyDeleteAha, moze i rikota ili nesto slicno.
DeleteVeliko hvala na svim predivnim receptima sa paradajzom.Vraćam se na njih kad moj paradajz u bašti počne opet za nekoliko meseci.
ReplyDeleteSve je fino, ja sam za fokaču!
ReplyDelete