Wednesday, 13 August 2014

Recepti sa breskvama / Peach Recipes


Baš mi je teško vratiti se svakodnevnici nakon gotovo 2 meseca odmora. Nikada nisam pravila ovoliku pauzu od...pa svega. Evo već nekoliko dana ne mogu da se nateram i sednem da napišem ovaj post. A sa druge strane, žao mi je da ne podelim sa vama ove recepte koje sam spremala i objavila u Kuriru, a ima ih, bogme, puno. Prvo krećemo sa breskvama...




Palačinke sa breskvama

Sastojci za fil:
  •         1kg breskvi
  •         250g šećera
  •         sok od pola limuna

za preliv:
  •         100g maslaca
  •         100g šećera

i još:
  •         10 palačinki
  •         cimet

Priprema:
Potopiti breskve na 20-tak sekundi u ključalu vodu, pa ih odmah prebaciti u ledenu vodu i ostaviti još 20-tak sekundi. Oljuštiti ih i iseckati na kockice. Ubaciti u šerpu sa šećerom i sokom limuna i kuvati da omekšaju oko 10 minuta. Procediti breskve, ali sačuvati oko 150ml soka od kuvanja.
Filovati palačinke breskvama i poređati ih u podmazani vatrostalnu posudu.

Za preliv, pomešati maslac, šećer i sačuvan sok i kuvati oko 2-3 minuta. Preliti preko palačinki i ubaciti u zagrejanu rernu na 180C oko 30'. Služiti toplo uz sladoled ili šlag.



 Breskve u sosu od malina

Sastojci:
  •        oko 500g malina
  •         2-3 kašike šećera
  •         2 kašike soka od pomorandže
  •         6 breskvi
  •         sladoled od vanile

Priprema:
Breskve blanširati 10-tak sekundi u vreloj vodi, prebaciti u hladnu vodu, pa ih oljuštiti i iseckati na deblje kriške.
Za sos, u blenderu samleti maline, pa ih procediti kroz sito da se otarasite semenki. Prebaciti ih u šerpu, dodati šećer po ukusu i sok od pomorandže. Kuvati kratko tek toliko da se šećer istopi. Ubaciti kriške breskvi i sve ostaviti da se dobor ohladi. Može i preko noći u frižideru.
Za serviranje, u odgovarajuću čašu ili činiju stavitit sladoled od vanile, preko njega poređati breskve iz sosa i sve preliti sa još malo sosa od malina. Služiti odmah.

Brzi trouglići

Sastojci:
  •         oko 800 g breskvi (oljuštene i sečene na kockice)
  •         4-6 kašika šećera (zavisi koliko su breskve slatke)
  •         2 kašike gustina
  •         1/4 kašičice cimeta ili vanile
  •         jedno pakovanje lisnatog testa (500g)

za preliv:
  •         oko 100gr šećera u prahu
  •         par kašike vode

Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje.
Pomešati breskve, šećer, gustin i cimet ili vanilu.
Otopljeno lisnato testo razvući na pobrašnjenoj površini. Iseći ga na kocke i filovati brekvama. Preklopiti ivice i pritisnuti viljuškom da se dobro zalepe. Po površini napraviti dva, tri zareza da para izlazi.
Poređati trougliće na pleh i peći oko 15-20' da lepo porumene. Preliti ih prelivom koji se pravi od šećera u prahu i malo vode.

Naopaki kolač sa breskvama

Sastojci:
  •         60 g maslaca
  •         100g žutog šećera
  •         oko 400g breskvi (oljuštenih i sečenih na kriške)

za testo:
  •         200g brašna
  •         1 kašičica praška za pecivo
  •         prstohvat soli
  •         115 g maslaca
  •         150g šećera
  •         1 jaje
  •         vanila
  •         120ml mleka

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
U manji pleh dimenzija 20x20cm staviti 60gr maslaca i ubaciti u rernu da se istopi. Izvaditi iz rerne, dodati šećer i promešati da se šećer istopi. Preko toga poređati kriške breskvi.
Za testo, pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Posebno umutiti maslac i šećer, dodati jaje i vanilu. Naizmenično dodavati brašno i mleko. Umutiti masu i sipati preko voća. Peći oko 40' (proveriti čačkalicom).
Pečen kolač ohladiti 5'. Oštrim nožem odvojiti ivice testa od pleh i kolač okrenuti na tanjir za služenje.

Lepezasti hleb sa breskvama

Sastojci za testo:
  •        oko 350-400g brašna
  •        50g šećera
  •        oko 20g svežeg kvasca
  •        1/2 kašičice soli
  •        60gr maslaca
  •        100ml mleka
  •        50ml tople vode
  •        1 jaje
  •        vanila

za fil:
  •        oko 500g breskvi (oljuštene i sečene na kockice)
  •        150g šećera
  •        1 kašičica cimeta
  •        1/4 kašičice mlevenog đumbira
  •        40g maslaca

za glazuru:
  •        oko 100gr šećera u prahu
  •        oko 4 kašičice mleka

Priprema:
Za testo, otopiti kvasac u vodi sa malo šećera i brašna i ostaviti da zapeni.
U toplom mleku otopiti maslac. Pomešati ostatak šećera, so, maslac i mleko, jaje, vanilu, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Za fil, otopiti maslac. Pomešati šećer, cimet i đumbir.
Duguljast pleh za hleb obložiti papirom za pečenje.
Naraslo testo razvući na pobrašnjenoj površini u veliku koru i premezati istopljenim maslacem (ne morate iskoristiti sav maslac). Po njemu posuti mešavinu šećera i začina. Iseći koru na trake iste širine kao i pleh. Na jednu traku staviti breskve, preklopiti drugom trakom i na nju staviti breskve i tako dok ne potrošite sve trake. Tako dobijenu gomilu iseći na komade približno iste veličine kao i visina pleha. Poređati ih uspravno u pleh. Ostaviti još jednom da narastu oko 30-40'.
Zagrejati rernu na 180C i peći hleb oko 40-50'. Izvaditi iz rerne, prohladiti i preliti glazurom.
Za glazuru pomešati šećer u prahu i mleko.


7 comments:

  1. Blago tebi, toliki odmor! Svaki dan pomislim: kada bih barem 1 dan imala samo za sebe, bez obaveza, da radim što želim (čitam, gledam skinutu seriju ili film, ne moram kuhati, kupovati, ništa), gdje bi mi bio kraj! I tako već više od 30 godina. Uvijek nešto. Nadam se da ti je bilo lijepo, a da si spremna za novu turu podjele divnih recepata vidim po ovom postu. Sve jedno bolje od drugoga. Posebno su me iznenadile palačinke koje baš ne radim često i onako su baš obične, ali u ovoj izvedbi su nešto ekstra!

    ReplyDelete
  2. Odlični recepti s breskvama, a meni je nakako najviše zapeo za oko ovaj pull apart bread

    ReplyDelete
  3. Da znaš Irena, da sam pre neki dan pomislila kako te baš dugo nema na blogu. Drago mi je da si se odmorila i da sad, puna energije, krećeš dalje! :)

    ReplyDelete
  4. ja baš i nisam luda za kolačima s nekim voćem (ima i iznimki kao jabuke, višnje, borovnice,...) ali, zapela bih na ovom lepezastom kruhiću...neka si se ti odmorila i sada polako..i ne može se naglo...treba uzeti zalet

    ReplyDelete
  5. Welcome back, nedostajala si nam... uh, isprobala bih sve receptice redom, divna kolekcija.:)))

    ReplyDelete
  6. e bih znala za koji da se odlučim,pa najbolje redom.WB!

    ReplyDelete
  7. Teško je vratiti se kad se ne piše...odlični recepti!

    ReplyDelete