Konačno mi se ispunila i ta želja i za rođendan sam dobila mali brener.Tačno sam znala gde ću ga prvo probati. Recept za krem brule krofne sam odštampala pre nekoliko godina i samo sam čekala taj brener. Bilo je vredno čekanja, jer su krofne san snova...
Ovo je još jedan recept koji šaljem Mireli sa bloga ...LoveAffair... Mirela je naša ovomesečna domaćica igre Ajme,koliko nas je! i zadala nam je vrlo inspirativnu temu - kvasac.
Krem brule krofne
Please scroll down for English
Potrebno za testo*:
Ovo je još jedan recept koji šaljem Mireli sa bloga ...LoveAffair... Mirela je naša ovomesečna domaćica igre Ajme,koliko nas je! i zadala nam je vrlo inspirativnu temu - kvasac.
Please scroll down for English
Potrebno za testo*:
- 20-tak grama svežeg kvasca
- 50ml tople vode
- 170ml toplog mleka
- 50gr šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 jaje
- 40gr istopljenog maslaca
- oko 350gr brašna
- ulje za prženje
za fil:
- 150ml mleka
- 1 žumance
- 30gr šećera
- 1 kašika gustina
- 1 kašika brašna
- vanila
- 150gr slatke pavlake
i još:
- šećer u prahu za karamelisanje
Priprema:
U vodi sa malo šećera istopiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U vangli pomešati mleko, šećer, so, jaja i maslac, dodati kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Testo je mekano, pa preporučujem korišćenje miksera ili varjače. Umešeno testo, pokriti i ostaviti da naraste.
Za fil, umutiti žumance sa šećerom, dodati gustin, brašno, vanilu i malo mleka. Ostatak mleka staviti da proključa. U vrelo mleko sipati žumance i na laganoj vatri kratko prokuvati da se zgusne. Pokriti površinu streč folijom i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti pavlaku u čvrst sneg, pa dodati krem i sve umutiti.
Testo za krofne istresti na dobro pobrašnjenu površinu i razvući na 1cm debljine. Modlom vaditi krofne i poređati ih na pobrašnjenu krpu. Ostaviti ih da stoje oko pola sata.
Zagrejati ulje za prženje na jakoj vatri i pržiti krofne da porumene sa obe strane (prvo gornju površinu). Prebaciti ih na kuhinjski ubrus da se ocede i ohlade.
Poslastičarski špric na koji ste staviti nastavak za punjenje napuniti filom i puniti krofne.
Na svaku krofnu staviti po punu kašičicu šećera u prahu, malo pritisnite kašičicom da se šećer zalepi i brenerom karamelisati šećer. Ukoliko nemate brener možete ih karamelisati i u rerni ispod grila, ali onda se šećer neće ravnomerno istopiti. Služiti odmah.**
* Ili koristite vaše omiljeno testo za šuplje krofne
** Pošto karamelisani šećer vremenom omekša, preporučujem da karamelišite samo one krofne koje ćete odmah jesti.
Ingredients for the pastry*:
- about 20 gr of fresh yeast
- 50ml warm water
- 170ml warm milk
- 50gr sugar
- 1/2 tsp salt
- 1 egg
- 40gr melted butter
- about 350gr flour
for the filling:
- 150ml milk
- 1 egg yolk
- 30gr sugar
- 1 tbsp cornstarch
- 1 tbsp flour
- vanilla
- 150gr heavy whipping cream
and:
- powdered sugar
Directions:
In a small ball dissolve the yeast in warm water with a little bit of sugar and let stand until foamy.
In a kneading bowl, mix the milk, sugar, salt, egg and butter, add the yeast mixture and with a flour knead the dough. The dough is sticky so I recommend using a wooden spoon or a mixer. Cover the dough and let stand until doubled in size.
Meanwhile, make the filling. Whisk the egg yolk with sugar, then add the flour, cornstarch, vanilla and a little bit of milk. Bring the rest of the milk to boil, slowly add the egg yolk mixture and over the low heat cook until it thickens. Cover the surface with a cling foil and cool. Whip the heavy cream and mix with the custard filling.
Turn the dough on a floured surface and roll to 1cm thickness. Cut the doughnuts and place on a kitchen towel dusted with flour. Let stand until doubled in size.
Heat a frying oil over a high heat and fry the doughnuts until golden brown on both sides. Fry first the upper side of doughnuts. Drain them on a kitchen paper and let cool.
Spoon the filling into a piping bag fitted with a wide nozzle. Pipe the filling into a doughnuts.
For the topping, place a heaped teaspoon of powdered sugar, gently press for sugar to attach and use a blowtorch to melt the sugar until it caramelized. Serve immediately.**
*Or use your favorite doughnuts recipe.
** Since the caramelized sugar softens in time, I recommend you to caramelize only the doughnuts you will serve immediately.
Mislim da ces nam praviti jos puno lepih receptica sa novom "igrackom", kako se samo fino cakle, dolazim brzo na krofnice, sacuvajte mi par komada.:))) p.s. probaj i princes krofnice sa karamelisanim secerom, meni su cak puno lepse nego kad se posipaju sa secerom u prahu... pozzzz
ReplyDeleteJooj, savršene su i po izgledu, a o okusu mogu samo sanjati. Kako sam totalni dibidus za krafne, zadržaću se na promatranju i uzdasima:)
ReplyDeleteJoj super su!!! Jel' da je "igračkica" super ;)
ReplyDeleteObozavam Creme brulee, pre par dana sam ga pripremala:) Ideja za krofne brulee je genijalna, recept belezim:)
ReplyDeleteIgračka je odlična i super izgleda krafnica s onim suzicama šećera
ReplyDelete