Sunday, 1 December 2013

Spekkoek

Predivan holandski kolač, skromnih sastojaka, ali sprecifičnog načina pripreme. Nekako zbog svoje arome, idealan za jesenje, zimske dane uz šolju čaja...


Spekkoek
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 10 jaja
  • 250gr omekšalog maslaca + oko 80gr otopljenog maslaca
  • 250gr šećera
  • 250gr brašna
  • 2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica đumbira
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/4 kašičice karanfilića
  • vanila
Priprema:
Okrugli pleh prečnika 22-24cm podmazati i obložiti papirom za pečenje.Zagrejati rernu na 180C.
Umutiti belanca sa polovinom šećera u čvrst sneg i odložiti na stranu. Posebno umutiti maslac sa ostatkom šećera, pa dodati žumanca i vanilu i sve lepo umutiti. Dodati brašno u umućena žumanca lagano mešajući špatulom. Ubaciti dve kašike belanaca i umutiti lagano, pa dodati ostatak belanaca i sve lagano promešati. Podeliti smesu na dva dela,pa u jedan dodati mešavinu začina. U pleh sipati otprilike jednu malu kutaču tamne mase, lepo rasporediti i peći oko 7-8' da se potpuno ispeče. Izvaditi pleh, rernu prebaciti na gril, a rešetku prebaciti u gornju trećinu rerne. Premazati koru četkicom sa malo otopljenog maslaca, pa rasporediti jednu kutlaču svetle mase i ubaciti ispod grila na 3-4' da se potpuno ispeče. Izvaditi iz rerne, premazati maslacem , pa staviti tamnu masu... Gotov kolač ohladiti u plehu, pa okrenuti na tanjir i posuti šećerom u prahu.

Napomene :
-Začine kombinujte po svom ukusu, mada savetujem da probate ovu.
-Prvi put kad sam pravila kolač, masu sam sipala malom kutlačom i dobila sam deblje slojeve nego sada na slici. Ukus je isti, možda je ovako vizuelno lepše. Ovoga puta sam masu sipala običnom supenom kašikom (jedna puna). Nije komplikovano, jer se zbog vruće kore,a maslaca u testu, kora lepo razmazuje. Jedino će vam trebati mnogo više vremena za pečenje.
- Proučavajući recept, naišla sam i da se kolač može peći u običnoj rerni bez grila na 180C, ali nisam probala, tako da ne znam za rezultat.
- U zavisnosti od toga koliko smese stavljate zavisi i dužina pečenja svake kore. U svakom slučaju, ne odvajajte se od rerne.
Spekkoek

Ingredients:
  • 10 eggs
  • 250gr softened butter + about 80gr melted butter
  • 250gr sugar
  • 250gr flour
  • 2 tsp cinnamon
  • 1 tsp ground ginger
  • 1/4 tsp nutmeg
  • 1/4 tsp cloves
  • vanilla
Directions:
Grease and line a 22cm round baking pan. Preheat the oven to 180C.
Whisk the egg whites with half a sugar until stiff peaks form and put aside. In a separate bowl, whisk the butter with the rest of the sugar, add the egg yolks and vanilla and mix all together. In the egg yolk mixture add the flour and gently stir using spatula. Add two tablespoons of whipped egg whites to the egg yolks and gently stir. Then add the rest of the egg whites and stir. Divide the mixture in two. In one part put the mixture of spices. In a prepared pan put one small ladle of spice mixture, spread it and bake for 7-8' until baked through. Take the pan from the oven, turn the oven to grill and transfer the oven rack to upper third. Brush the baked layer with some melted butter, then spread the pale mixture and put it back in the oven for 3-4' until baked through. Take it again from the oven, brush with butter and spread the spice mixture... Baked cake cool in the pan, turn over to serving plate and dust with powdered sugar.

Notes:
-Combine the spices as you like it, but I recommend you to try this one.
-First time I made cake, I was putting one small ladle for each layer,so I got thicker layer. The taste was the same, but maybe visually it's nicer to use one full tablespoon for each layer like I did this time. It's not complicate, but you will need more time for baking.
-While I was studying this recipe, I found that it can be bake in the regular oven at 180C. I didn't try this way so I can't tell you about results.
-Depending on how much mixture you use for each layer depends the baking time for each layer. Any way, don't leave your oven.





17 comments:

  1. Ovo stvarno divno izgleda. Svaka čast! ♥

    ReplyDelete
  2. Mislim da je ovo jedno od najboljih izvođenja koje sam videla na netu. Mnogo lepo izgleda!

    ReplyDelete
  3. Oooo pa ovo je jako lijepo! Nisam nikad čula za taj kolač, al sviđa mi se način pečenja. JOš mi se više sviđa što je pun finih začina :)))

    ReplyDelete
  4. Mnogo lepo izgleda, savrseno!

    ReplyDelete
  5. Savrseno si ga napravila, oci su mi iskocile kao na feder kad sam videla slicicu. Probala sam jednom nesto slicno, ali nije bilo ni blizu ovako dobro. Ima posla oko tog kolaca, ali vredi, divno si ga napravila :*

    ReplyDelete
  6. Irena, za dvadeset I kusur godina zivota u Holandiji ovako lep spekkoek jos nisam videla! Ne znam nikog ko ga sam pravi, obicno ga kupuju po pekarama ili indonezanskim prodavnicama, a nije uopste tesko da se napravi. Evo meni inspiracije! Svaka cast!

    ReplyDelete
  7. odlicno ti je ispao :) ja ga znam pod nazivom Baumkuchen jer podsjeca na godove drveta. jede su u Njemackoj tradicionalno za Bozic...

    ReplyDelete
  8. Moram priznati da sam zbog ovog "spek" u naslovu pomislila da je riječ o kolaču s pancetom lol :D
    Kolač krasno izgleda i stvarno su fascinantni ovi slojevi

    ReplyDelete
  9. Odličan. I tako lepo izgleda. A presek ti je za desetku. Tvoje torte i kolači uvek imaju hiruršku preciznost. Bravo!

    ReplyDelete
  10. Savrseno ! Pre par dana sam je stavila na listu za pravljenje, ovo ce mi iskustvo super doci.

    ReplyDelete
  11. Jako lijepo izgleda,ali moram priznati da ne kužim baš način pripreme,ovo sa rernom i grillom?koliko sam skužio peče se svaki biskvit 8 minuta,znači svaki put po jedna velika žlica ide u pleh i u pećnicu?kakav je okus kolača,jel jako sladak,ili je pomalo brašnasti okus?izgleda malo suh,ali to je samo na izgled

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne, samo prva kora se pece 8 minuta u obicnoj rerni, onda se rerna prebaci na gril i svaka naredna kora se pece po 2-3 minuta. Nije mnogo sladak, bas kako treba, a brasnast i suv nije uopste.

      Delete
  12. Baš sad vidim ovo je nešto predivno, predivno!

    ReplyDelete