Monday 23 September 2013

Pita sa karamelizovanim kruškama / Caramelized Pear Pie

Ja stvarno jako volim da spremam ovakve pitice i pite. Probala sam puno recepata za testo, ali ovaj recept Ine Garten je definitivno najbolji. Za ovu pitu vam treba polovina testa, ali ja uvek volim da napravim i duplu meru i ostatak zamrznem. 

Pita sa karamelizovanim kruškama
Please scroll down for English

Potrebno za testo:

  • 170gr hladnog maslaca
  • 70gr hladnog margarina
  • 360gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 6-8 kašika ledene vode
za kruške:
  • 4 zrele, ali tvrde kruške
  • 1 kašika maslaca
  • 100gr žutog šećera
  • 2 kašike vode
  • 1/2 kašičice cimeta
  • prstohvat soli
za fil:
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike gustina
  • 180ml mleka
  • 2 jaja
  • vanila
  • prstohvat soli
Priprema:
Za testo, ubacite u multipraktik brašno,so i šećer i pulsirajte par puta. Dodajte kockice maslaca i margarina i pulsirajte dok ne budu veličine graška. Ubacite vodu,kašiku po kašiku i pulsirajte dok se ne napravi grudva testa. Dobijeno testo uvijte u streč foliju i ohladite pola sata. 
Zagrejte rernu na 200C. Polovinu ohlađenog testa razvaljajte na pobrašnjenoj površini i oblažite kalup za pite prečnika 23cm. Izbockajte viljuškom, stavite papir za pečenje i napunite pasuljem ili pirinčem. Pecite 7', izvadite pasulje i pecite još 5'. Smanjite rernu na 180C.
Kruške oljuštite, prepolovite i očistite od semenki. U šerpi istopite maslac, dodajte šećer, vodu, cimet i so i kuvajte par minuta dok se šećer ne istopi. Ubacite kruške (prvo okrugli deo) i kuvajte na srednjoj vatri oko 5'. Okrenite ih i kuvajte još 5' ili dok ne omekšaju. Na polupečeno testo poređajte oceđene kruške i prelijte filom. Pecite oko 30-35' da se fil stegne.
Za fil, umutite sve sastojke.
U tečnost gde su se kuvale kruške dodajte 2 kašike mleka i kuvajte oko 1' da se karamalizuje. Ovim karamelom prelijte pitu.

Caramelized Pear Pie

Ingredients for the pastry:
  • 170gr butter
  • 70gr margarine
  • 360gr flour
  • 1 tsp salt
  • 1 tbsp sugar
  • 6-8 tbsp ice water
for the pears:
  • 4 ripe, but firm pears
  • 1 tbsp butter
  • 100gr yellow sugar
  • 2 tbsp water
  • 1/2 tsp cinnamon
  • a pinch of salt
for the filling:
  • 3 tbsp sugar
  • 2 tbsp cornstarch
  • 180ml milk
  • 2 eggs
  • vanilla
  • a pinch of salt
Directions:
For the pastry, put flour, salt and sugar in a food processor and pulse it a few times. Add diced butter and margarine and pulse until the butter is a size of peas. Add the water and pulse it until the dough begins to form a ball. Wrap in plastic foil and chill for 30'.
Preheat the oven to 200C . Half of the dough roll on the floured surface and line a 23cm pie dish. Prick with the fork, line with parchment paper and fill with dry beans or rice. Bake for 7', take out  beans and paper and bake for 5 more minutes. Take it out from the oven. Lower the oven temperature to 180C.
Peel pears, halve lenghtwise and remove stems and seeds. Melt 1 tbsp of butter in a large skillet. Stir in sugar, water, cinnamon and salt and cook for a few minutes until the sugar is melted. Add the pears, round side down and cook for 5' over the medium heat. Turn the pears over and cook 5 more minutes or until tender.Transfer the strained pears to half-baked pie crust and pour the filling over. Bake for 30-35' or until the filling is set.
For the filling, whisk all the ingredients.
Add 2 tbsp of milk to the liquid where the pears were cooked. Cook for 1' or until it caramelized. Pour the caramel sauce over the pie.



8 comments:

  1. Kako imamo krušaka kao u priči, stalno sam u potrazi za novim, dobrim receptima za kolače s njima. Ovo je baš recept kakav mi se sviđa - lako je za napraviti i sigurno je odličan, pa Pinam i isprobavam:)!

    ReplyDelete
  2. divno je kad su ovako karamelizirane, baš krasan receptić

    ReplyDelete
  3. Obožavam kruške u kolačima, recept je famozan.

    ReplyDelete
  4. Za mene ne postoji lepši dezert od pečenog voća :) dobro, možda posni medenjaci :))
    Ali ovo izgleda fantastično!

    ReplyDelete
  5. Super su mi ove pitice , krasno izgledaju, a karamelizirane kruške su mi posebno ukusne !

    ReplyDelete
  6. Na kruške u kolačima sam se mrštila dok nisam isprobala jednu pitu i oduševila se. Trebalo bi da je ponovim.

    ReplyDelete