Thursday 13 June 2013

'Kašika' pecivo / 'Spoon' Rolls

Nastavljam sa receptima iz mog već pomenutog novog kuvara. Ovo pecivo potiče iz Indije i Pakistana, a zbog svog karakterističnog oblika (koji podseća na kašiku) odličan je uz dipove ili čorbe. Mi smo se totalno navukli na njega i pravila sam ga već puno puta. 

'Kašika' pecivo
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 30gr svežeg kvasca
  • 3 kašičice šećera
  • 70ml jogurta
  • 1 jaje
  • 60gr istopljenog maslaca
  • 2 kašičice soli
  • oko 550 gr brašna
  • crni ili običan susam,mak
  • malo istopljenog maslaca za premazivanje
Priprema:
Otopiti kvasac sa jednom kašičicom kvasca u 60ml tople vode i ostaviti da zapeni.
Zagrejati jogurt,ostatak šećera i 125ml vode da bude toplo (ne vruće). Pomešati ovo sa umućenim jajetom, maslacem i soli. Dodati 500gr brašna i narasli kvasac, pa zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još brašna. Ostaviti testo na toplom da naraste.
Zagrejati rernu na 230C. Pleh obložite papirom za pečenje.
Premesiti testo i podeliti na manje loptice.  Ostaviti ih 10-tak minuta. Zatim svaku lopticu razvući u disk, pri čemu ivice treba da budu deblje od sredine. Povucite jedan kraj da dobijete nešto kao oblik suze.Trebalo bi da budu veličine šake. Poređati na pleh, svako pecivo premazati sa malo maslaca i posuti semenkama.
Peći oko 15-tak minuta da porumene.

'Spoon' Rolls

Ingredients:
  • 30gr fresh yeast
  • 3 tsp sugar
  • 70ml yogurt
  • 1 egg
  • 60gr melted butter
  • 2 tsp salt
  • about 550gr of flour
  • black or plain sesame seeds or poppy seeds
  • some melted butter for brushing
Directions:
Dissolve the yeast with one teaspoon of sugar in 60ml of warm water and let stand until foamy.
Heat the yogurt, the rest of the sugar and 125ml of water until lukewarm. Mix this with the egg, butter and salt. Add the 500gr of flour and the yeast mixture and knead the dough. If necessary add some more flour.
Leave to rest until doubled in size.
Preheat the oven to 230C. Line a baking pan with parchment paper.
Knead the dough once again and divide it into smaller balls. Leave them to rest for 10'. Pat the dough into circles, keeping them thinner in the center. Pull one end towards making a teardrop shape. They should be a handspan long. Arrange them in a baking pan, brush with some butter and sprinkle with seeds. Bake around 15' until golden brown.

2 comments: