Thursday 9 May 2013

Mafini sa jagodama i kukuruznim brašnom / Cornmeal Strawberry Muffins

Krećemo sa jagodama.Jedva sam ih dočekala, a sada ne znam šta ću pre sa njima. Godinama unazad prvo što napravim sa svežim jagodama je čokoladna pavlova. Ovoga puta odstupam od tradicije i nudim vas iznenađujuće dobrim mafinima. Recept je Rachel Ray, o kojoj nemam baš neko visoko mišljenje, ali evo ovoga puta sam se prevarila. Kukuruzno brašno sam već koristila u slatkišima i znam da im daje osim prelepe žute boje i poseban ukus. Ako imate malo jagoda u frižideru, pravac kuhinja i obradujte ukućane jednim pravim prolećnim mafinima...

Mafini sa jagodama i kukuruznim brašnom
Please scroll down for English

Potrebno za 12 mafina:
  • 90gr brašna
  • 40gr kukuruznog brašna
  • malo soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 130gr šećera
  • 2 jaja
  • rendana kora pola limuna
  • 100ml ulja
  • 3 kašike mleka
  • oko 100gr jagoda
Priprema:
Zagrejte rernu na 180C. Obložite kalup za mafine papirnim korpicama .
Prosejte obe vrste brašna,so i prašak za pecivo Umutite jaja i šećer,dodajte koru limuna,ulje i mleko i sve umutite. Na kraju ubacite mešavinu sa brašnom i promešajte tek toliko da se sastojci povežu. Napunite kalupe do 2/3 i po vrhu naređajte seckane jagode. Pecite oko 20-25' (proverite čačkalicom).
PS. Ja sam nakon 15' kad su mafini narasli,a komadići jagode upali u testo, na svaki mafin stavila po celo parče jagode i završila pečenje.

Cornmeal And Strawberry Muffins

Ingredients for the 12 muffins:
  • 90gr flour
  • 40gr cornmeal
  • a pinch of salt
  • 1 tsp baking powder
  • 130gr sugar
  • 2 eggs
  • grated zest from half a lemon
  • 100ml oil
  • 3 tbsp milk
  • about 100gr strawberries
Directions:
Preheat the oven to 180C. Line muffin tray with paper cases.
Sift the flour, cornmeal, salt and baking powder. Whisk the eggs and sugar, add the lemon zest, oil, milk and whisk all together. Finally, add the flour mixture and mix just until incorporated. Divide among muffin cups filing 2/3. Sprinkle strawberries on top. Bake for 20-25' (toothpick test).
PS. After 15' in the oven I took out the tray and arrange one large piece of strawberries on top and finished  baking.




9 comments:

  1. Medeni su svi od reda, nisam jos videla jagodice kod nas (moracu da skoknem do Nisa:), ali jedva cekam njihovu sezonu!:))

    ReplyDelete
  2. krasni su ;) i jedva docekala jagode, iako su jos uvijek onako, ne bas prave :) kod nas obavezno cokoladna pavlova i to dupla smjesa u velikom limu :)

    ReplyDelete
  3. predivni muffini .... kod mene se sve jagode pojedu onako svježe ili u nekom desertiću u čaši ali do kolača još nisu stigle :)

    ReplyDelete
  4. Slike su predivne, a muffine ću sutra za doručak napraviti;)

    ReplyDelete
  5. Muffini odlicno izgledaju, a slike su zaista predivne:)

    ReplyDelete
  6. Eto, čim je s kukuruznim brašnom i jagodama, znam da je prefino. Obožavam te namirnice :)))

    ReplyDelete
  7. Divni su, baš baš divni. A daščica, preslatka.

    ReplyDelete
  8. Muffini su super i sigurno idu na isprobavanje, volim ove voćne varijante kolača i sada im je prava sezona sa jagodama, a zatim čekam trešnje i višnje.
    Slike su kao i uvijek krasne, a meni se jako sviđa i daskica koju si koristila kao podlogu, jako je lijepa !

    ReplyDelete
  9. Probala I ovo je definitivno nesto sto se ne treba propustiti, a obavezno ponoviti

    ReplyDelete