Friday, 24 May 2013

Puding sa makom i hlebom / Poppy Seed And Bread Pudding

Evo još jednog recepta sa hlebom koji šaljem Neni kao ulaznicu za igru 'Ajme koliko nas je! Ovomesečna tema su recepti sa hlebom. Super!

Puding sa makom i hlebom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 100gr hleba (samo sredina)
  • 1 kašika ruma
  • 200 ml mleka
  • 80gr maslaca
  • 4 jaja
  • 140gr šećera
  • 90gr mlevenog maka
  • 1 kašika prezli
  • so,cimet,vanila
i još:
  • sos od crvenog voća
Priprema:
Hleb iskidati na sitnije komadiće i preliti sa rumom. Staviti mleko da proključa i preliti preko hleba. Ostaviti da odstoji 10',pa ga ispasirati i ohladiti.
Zagrejati rernu na 200C. Male modle za puding podmazati maslacem i posuti šećerom.
Umutiti maslac, žumanca ,prstohvat soli, vanilu, malo cimeta i polovinu šećera. Belanca umutiti sa ostatkom šećera.U žumanca dodati mak, prezle,pa na kraju lagano umešati umućen sneg od belanaca. Rasporediti masu u modle. Veći pleh napuniti do pola ključalom vodom, spustiti modle i peći u vodenoj kupki 35'. Izvaditi iz rerne i vode, oštrim nožem odvojiti ivice pudinga od modle i prevrnuti na tanjir. Služiti i toplo i hladno.
Za sos od crvenog voća, izblendirati voće (u mom slučaju jagode,pošto im je sezona) sa jednom kašikom šećera u prahu i procediti.

Poppy Seed And Bread Pudding

Ingredients:
  • 100gr bread without crust
  • 1 tbsp rum
  • 200ml milk
  • 80gr butter
  • 4 eggs
  • 140gr sugar
  • 90gr ground poppy seeds
  • 1 tbsp breadcrumbs
  • salt,cinnamon,vanilla
and:
  • red fruits sauce
Directions:
Torn the bread into smaller pieces and sprinkle with rum. Boil the milk and pour over the bread. Let stand for 10'. Then puree and chill.
Preheat the oven to 200C. Butter and sprinkle with sugar pudding molds.
Whisk the butter, egg yolks, a pinch of salt, some cinnamon and  half a sugar. Beat the egg whites with rest of the sugar until soft peaks form. In the egg yolks add the poppy seeds, bread crumbs and then gently fold in the egg whites. Pour the mixture into mold. Fill half a baking pan with boiling water and place molds inside. Bake for 35'. With a sharp knife gently separate the edges from the molds and invert the pudding to the plate. Serve both warm and cold.
For the red fruits sauce, blend the fruits (in my case strawberries) with one tablespoon of powdered sugar and strain through a sieve.


8 comments:

  1. Pa ja ne mogu prestat čitat ovaj recept... toliko volim mak da sam sigurna da bih ovo mogla jest svaki dan. Doslovno :D Prekrasno, prefino i sigurno ću probati!

    ReplyDelete
  2. ja se pridružujem Anji . Odličan recept !

    ReplyDelete
  3. ovo sigurno ide na isprobavanje :)
    jako volim mak!

    ReplyDelete
  4. Ovo je taaaaako dobro! I kako lepo izgleda! Fensi a u stvari tako jednostavno. Obožavam ovakve recepte!

    ReplyDelete
  5. Odlično, baš odlično ! Mak i cijela kombinacija, odlična poslastica. I jako lijepo si servirala !

    ReplyDelete
  6. Ovo tako slasno izgleda!! Obožavam mak, a ovo je njegovo sasvim novo izdanje za mene :)

    ReplyDelete