Tuesday, 21 May 2013

Korpice sa jagodama / Strawberry Nests

Evo još jednog prolećnog dezerta...

Korpice sa jagodama
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 3 belanca
  • 100gr šećera
  • 100gr šećera u prahu
  • prstohvat soli
za fil:
  • 125gr maskarponea
  • 125ml slatke pavlake (zaslađene)
  • 50gr šećera u prahu
  • rendana kora pola limuna
  • oko 300gr jagoda
Priprema:
Zagrejte rernu na 130C. Veliki pleh obložite papirom za pečenje.
Pomešajte obe vrste šećera. Umutite belanca u čvrst sneg,pa dodajte polovinu šećera i umutite. Isključite mikser i spalutom umešajte drugu polovinu šećera. Prebacite sneg u kesu za dekorisanje sa okruglim nastavkom širine 1cm. Oblikujte na papiru 6 spiralnih krugova prečnika 8cm, a zatim im dodajte još po 3 prstena jedan na drugi. Pecite korpice jedan i po sat, isključite rernu, odškrinite vrata i ostavite korpice da se ohlade u rerni. Pažljivo ih odvojite od papira i neposredno pre služenja napunite sečenim jagodama i filom.
Za fil, pomešajte maskarpone, umućenu pavlaku, šećer i koru limuna.

Strawberry Nests

Ingredients:
  • 3 egg whites
  • 100gr sugar
  • 100gr powdered sugar
  • a pinch of salt
for the filling:
  • 125gr mascarpone
  • 125ml heavy whipping cream
  • 50gr powdered sugar
  • grated zest from half a lemon
  • about 300gr strawberries
Directions:
Preheat the oven to 130C. Line a big baking pan with parchment paper.
Mix both sugars. Whisk the egg whites until stiff peaks form, then add half a sugar continuing whisking. Turn off the mixer and add the rest of sugar gently folding it into the egg whites. Spoon the meringue into a large piping bag fitted with a 1cm plain nozzle. Shape the meringue into 6 concentric rounds 8cm in diameter  piping 3 more rings around the edges to form a nest. Bake for one hour and 30 minutes, turn off the heat, open slightly the oven door and let them cool completely.
Gently remove the nests form the paper and just before serving fill them with chopped strawberries and filling.
For the filling, mix the mascarpone, whipped cream,sugar and grated lemon zest.



7 comments:

  1. Divne su korpice i dala si mi ideju kako da iskoristim puno bjelanjaka koji mi ostaju nakon pravljenja sladoleda.

    ReplyDelete
  2. Super korpice, a super i što si mi doslovno stavila desert na stol :), bjelanjci me čekaju, jagoda ima na svakom uglu, ....., biti će i korpice na mome stolu !

    ReplyDelete
  3. Divno, divno! Obožavam beze korice i ja ih volim praviti kao malecne zalogaje...

    ReplyDelete
  4. Mora da su odlicne. Volim sve sa jagodama, a jos kad je tu i mascarpone... Fantazija!

    ReplyDelete