Monday 17 September 2012

Pita sa punjenim paradajzom / Stuffed Tomatoes Pie

Kad nam je Tamara sa bloga What's for dessert? dala za temu paradajz,nekako mi je odmah pala na pamet ideja o punjenom paradajzu.Ali kako,čime...to već nisam znala.Dok šetajući pijacom nisam ugleda čeri paradajz neke srednje veličine.Ideja se rodila.Iskombinovala sam testo za klasičnu špansku pitu,a gore poređala paradajz punjen sirom,belim lukom...Pojeli smo ceo pleh za jedan obrok.Znači ovo je moja ulaznica za ovomesečnu igru Ajme,koliko nas je.A na Tamarin nagovor poslaću joj i trougliće sa paradajzom.

Pita sa punjenim paradajzom
Please scroll down for English

Potrebno za paradajz:

  • 12 čeri paradajza srednje veličine
  • 2 kašičice prezli
  • 1 čen belog luka
  • 100gr rendanog parmezana ili nekog drugog sira
  • peršun
za testo (šolja-200ml):

  • 3 jaja
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 100gr mrvljenog  feta sira
  • 100gr seckane šunke
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.Podmazati pleh 30x20cm.
Iseći vrh paradajzu,izdubiti ih i okrenuti da se ocede.Pomešati prezle,sitno seckan luk,peršun i sir,pa ovom masom napuniti paradajz.
Za testo,umutiti jaja,mleko,ulje,so i brašno pomešano sa praškom za pecivo,pa dodati sir i šunku.Masu sipati u pleh i odozgo poređati paradajz.Peći pitu da porumeni.

Stuffed Tomatoes Pie
 Ingredients for the tomatoes:

  • 12 middle-sized cherry tomatoes
  • 2 tsp breadcrumbs
  • 1 clove of garlic
  • 100gr grated parmesan or any other cheese
  • parsley
for the dough (cup-200ml):

  • 3 eggs
  • 2 cups flour
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup oil
  • 1 tsp salt
  • 1,5 tsp baking powder
  • 100gr feta cheese,crumbled
  • 100gr chopped ham
Directions:
Preheat the oven to 200C.Grease a 30x20cm baking pan.
Slice the top off of each tomatoes.Use a spoon to hollow out the tomatoes,turn upside down and leave to drain. Mix the breadcrumbs,chopped garlic,parsley and cheese and fill the tomatoes with this mixture.
For the filling,whisk the eggs,milk,oil,salt and flour mixed with the baking powder.Add the cheese and ham.Pour into the prepared pan and arrange the stuffed tomatoes on top.Bake until golden brown.




9 comments:

  1. Pregenijalna ideja, oduševila si me! Ovo je uistinu kompletan obrok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo jedem posljednje zalogaje ove divote, oduševljena sam!

      Delete
  2. Pita je jako interesantna, ovo je originalno i odlično ! I izgleda baš primamnjivo !!

    ReplyDelete
  3. orginalna ideja, cijeli obrok i vrlo ukusan

    ReplyDelete
  4. Super kreativno, i vrlo dekorativno, jako mi se dopada ova pita!!

    ReplyDelete
  5. Irena, ovo je bas odlicna ideja! Odusevljena sam!!! :)

    ReplyDelete
  6. Volim pite i svaki novi recept za pitu je dobrodošao.. ova tvoja izgleda prefino!

    ReplyDelete