Thursday 26 January 2012

Piletina sa pečenim lukom/Chicken With Roasted Garlic

I ja sam odlepila za pečenim belim lukom.Neverovatno koliko se razlikuje u odnosu na svež.Sladak je i blag.Sada ga trpam u sve i svašta,a danas vam nudim jednu ideju za brzi ručak...

Piletina sa pečenim lukom
Please scroll down for English


Potrebno:
  • 1 glavica belog luka
  • 500gr pilećih filea
  • 1 crni luk
  • 100ml belog vina
  • 100ml pavlake za kuvanje
  • so,biber,brašno,ulje
  • majčina dušica (ja sam koristila suvu)
  • 1 limun
Priprema:
Zagrejte rernu na 180C.Odsecite vrh belog luka,tako da glavica ostane cela,ali da se vidi vrh svakog čena.Stavite luk na aluminijumsku foliju,prelijte sa malo ulja i uvijte luku foliju.Pecite oko 40' da luk omekša.Malo ga prohladite,pa svaki čen istisnite iz opne.Stavite luk u činijicu i ispasirajte viljuškom.
Filee piletine istucite tako da dobijete tanke šnicle.Pomešajte brašno,so i biber i svaku šniclu uvaljajte u brašno.Ispržite na ulju,da porumeni sa obe strane.Izvadite i čuvajte na toplom.U isti tiganj,dodajte sitno seckan crni luk i pržite da omekša,nalijte vinom,sačekajte da vino ispari,pa dodajte beli luk,pavlaku i malo majčine dušice.Kuvati 1'.Sklonite sa vatre i dodajte sok od pola limuna.Sos prelijte preko piletine i poslužite.

Chicken With Roasted Garlic

Ingredients:
  • 1 head garlic
  • 500gr boneless,skinless chicken breast
  • 1 onion,finely chopped
  • 100ml white wine
  • 100ml heavy cream
  • salt,pepper,flour,oil
  • thyme(I used dried)
  • 1 lemon
Directions:
Preheat the oven to 180C.Slice off the top of the garlic,leaving the head intact,but expose the gloves beneath.Drizzle some oil over the cloves and wrap the entire head in aluminium foil.Roast for 40' until the garlic cloves are soft.Allow to cool slightly,then squeeze the garlic from the cloves into a small bowl.Mash with a fork until smooth.
Pound the chicken breast to get a thick steaks.Mix some flour,salt and pepper.Dredge the chicken breast in flour and fry in a large skillet over medium heat until golden brown on both sides.Transfer to a plate and keep warm.In a same skillet add onion and fry until soften.Add the wine and cook to evaporate a little.Then add cream,garlic and some thyme.Cook for 1'.Remove from the heat and add juice of half a lemon.Top the chicken breast with sauce and serve immediately. 



18 comments:

  1. Predivno si ovo pripremila. I ja odavno pečem beli luk i obožavamo ga!

    ReplyDelete
  2. Ovo je savršeno! Kako imam posudicu od gline baš za pečenje češnjaka, svakako ću isprobati ovaj tvoj recept. Za moje dečke idealno, jedino meso neću uvaljati u brašno, a ostalo je super, super.

    ReplyDelete
  3. Neke stvari imaju sasvim drugi ukus kada se spreme na nov način pa se tako i onima koji ih ne vole da podmetnuti. Ja često ubacim celu glavicu belog luka neoljuštenu u pasulj pa ga na kraju iscedim između dve kašike i bacim. Ne da se primetiti da ga ima a ipak promeni ukus. jela sam piletinom su mi omiljena ali ona zahtevaju ovako kremaste sosove. Odlično jelo Irena!

    ReplyDelete
  4. Uh ni ja ne mogu bez češnjaka, u kojem god obliku :) Ali slažem se da pečeni ima predivnu aromu. Krasan ručak!

    ReplyDelete
  5. Uf,Irena ,šta mi radiš:))obožavam ovakve kombinacije!Spremam:))

    ReplyDelete
  6. Ja ga obozavam i svjezeg i pecenog. Pecen mi je blag i njezan pa moze ici sa svime !!!
    Jako lijepo izgleda !!

    ReplyDelete
  7. Moram da priznam da nisam do sada probala pečeni beli luk, mada ne sumnjam da je i tako fantastičan. Ja beli luk obožavam i stavljam ga gde god mogu :))
    A piletina u ovoj kombinaciji je odlična ... belo vino, pavlaka, beli luk ... mmmm.

    ReplyDelete
  8. Meni pri tome pomaže onaj lim za muffine. Umotam ga u Al-foliju, stavim malo timijana i maslinovog ulja prethodno i dobijem i luk i još aromatizirano maslinovo ulje. I ne znam što mi je bolje!
    Ovaj tvoj recept je još jedna krasna ideja kako ga iskoristiti. Predivno!

    ReplyDelete
  9. Volim jela sa piletinom i recepata nikad dosta. A taj cuveni peceni beli luk cu morati da isprobam jer vidim da ste svi "poludeli" za njim.

    ReplyDelete
  10. Odlično jelo! Nikada nisam pekla na ovaj način beli luk, ali si me sada ubedila da počnem. Ne jedem ga, pa sam se plašila prejakog ukusa i mirisa koji izbija na sve pore. Baš ću da ga probam na ovaj način pripremljenog, jer moj sin prosto obožava svaki luk, ali kada se najede, danima ne mogu da ga izluftiram :-)

    ReplyDelete
  11. Fenomenalan recept! Jednostavno, a odlicno!!! :) Obozavam beli luk, ali jos nisam probala peceni iako vec dugo slusam hvalospeve o njemu... :)

    ReplyDelete
  12. Pravila sam pre neki dan i totalno sam oduševljena! Dodala sam samo malo više belog luka :D Hvala na divnom receptu!

    ReplyDelete
  13. Fenomenalno i za svaku preporuku
    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2013/04/curetina-piletina-u-sosu-od-pecenog.html

    ReplyDelete
  14. Isprobano i za svaku preporuku! :)
    Vidjela sam recept kod Jelene (na linku iznad :)) i isprobala za vikend. Imala sam goste i svima se jako dopalo. Koristila sam piletinu, samo sam je prethodno marinirala i pržila na puteru i maslinovom ulju.
    Irena, svaka čast! Recept je odličan i širim dalje! (Nemam fotku, ali biće mnoogo prilike, sigurna sam) :)

    ReplyDelete
  15. Svidja mi se.....Volim prelive!

    ReplyDelete