Monday, 16 January 2012

Čokoladni cupcakes sa višnjama i krem sirom/Chocolate Sour Cherry Cream Cheese Cupcakes

Ovomesečna tema igre Ajme koliko nas je je višnja.Temu nam je zadala naša Tamara sa bloga Bite my cake i puno joj hvala na tome.Ovaj recept joj šaljem kao moju ulaznicu za igru.Višnje volim i koristim često.Najomiljene su mi baklava sa višnjama i sutlijaš sa višnjama.Ali danas vam ipak predstavljam nešto treće...

Čokoladni Cupcakes sa višnjama i krem sirom
Please scroll down for English


Potrebno za 15 cupcakes-a:
  • 1 jaje
  • 1 šolja (2dcl) šećera
  • 1 šolja mleka
  • 3/4 šolje ulja
  • 2 šolje brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 10gr praška za pecivo
  • prstohvat soli
za fil:
  • 120gr krem sira
  • 3 kašike šećera
  • vanila
  • oko 50 višanja
za ganache kremu;
  • 100ml slatke pavlake (zaslađene)
  • 200gr čokolade za kuvanje (oko 50%)
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.Staviti papirne korpice u pleh za mafine.
Za fil pomešati sir,šećer i vanilu.
Za testo,prosejati brašno,kakao,prašak za pecivo i so.Posebno umutiti jaje,pa dodavati redom šećer,mleko i ulje.Na kraju dodati brašno i promešati sve tek toliko da se sjedini.U korpice stavljati po kašiku testa,pa kašičicu krem sira,dodati po 3-4 višnje i završiti kašikom testa.Peći oko 15'.Ohladiti.
Za ganache kremu,zagrejati pavlaku do pred ključanja,preliti preko usitnjene čokolade i ostaviti par minuta.Promešati da se čokolada otopi i ostaviti da se ohladi.
Cupcakes premazati kremom i ukrasiti po želji.


Chocolate Sour Cherry Cream Cheese Cupcakes

Ingredients for 15 muffins:
  • 1egg
  • 1 cup (2dcl) sugar
  • 1 cup milk
  • 3/4 cup oil
  • 2 cups flour
  • 3 tbsp cocoa powder
  • 10gr baking powder
  • a pinch of salt
for filling:
  • 120gr cream cheese
  • 3tbsp sugar
  • vanilla
  • about 50 sour cherries
for ganache:
  • 100ml heavy whipping cream
  • 200gr semisweet chocolate (about 50%)
Directions:
Preheat the oven to 180C.Line a muffin tray with paper liners.
For the filling,beat the cream cheese,sugar and vanilla until smooth.
For the cupcakes,sift together flour,cocoa powder,baking powder and salt.
In a separate bowl,with an electric mixer,beat an egg and then add sugar,milk and oil.Add flour mixture and beat until just incorporated. In a liners,pour 1tbsp of batter,add 1tsp of cream cheese,then add 3-4 sour cherries,and finish with 1tbsp of batter.Bake for 15'.Leave it to cool.
For ganache,heat the cream in a small saucepan.Bring just to a boil and pour over the chopped chocolate.Let stand for few minutes.Stir until smooth.Let it cool.
Spread ganache over the cupcakes and decorate.




11 comments:

  1. Nisam ljubitelj višnji, ali sve ostalo bih pojela. Sviđa mi se dekoracija - da li si bojala šećer sama ili je to kupovni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama.U malu teglicu stavim kristal šećer i malo boje,poklopim i protresem da se oboji.Rasporedim na papir da se osuši i to je to.

      Delete
  2. Ajme, što dobro izgledaju! Ulaznica vrhunska!

    ReplyDelete
  3. Mmmmm... ovo mi izgleda zaista savršeno!

    ReplyDelete
  4. Mnogo dobar slatkiš! I meni je ovo omiljena kombinacija kada pravim mafine - čokolada ili kakao i višnje. I hvala na otkrivanju trika za bojenje šećera - uvek dobro dođe :-)

    ReplyDelete
  5. Odlična kombinacija, divno izgledaju!

    ReplyDelete
  6. kako sočno izgledaju ovi cupcakesi!!mljac!! rado bi ih probala

    ReplyDelete
  7. Predivni su! I stvarno jako socno izgledaju... Moracu ih jednom probati... :)

    ReplyDelete