Ovomesečna tema igre Ajme koliko nas je je višnja.Temu nam je zadala naša Tamara sa bloga Bite my cake i puno joj hvala na tome.Ovaj recept joj šaljem kao moju ulaznicu za igru.Višnje volim i koristim često.Najomiljene su mi baklava sa višnjama i sutlijaš sa višnjama.Ali danas vam ipak predstavljam nešto treće...
Čokoladni Cupcakes sa višnjama i krem sirom
Please scroll down for English
Potrebno za 15 cupcakes-a:
Čokoladni Cupcakes sa višnjama i krem sirom
Please scroll down for English
Potrebno za 15 cupcakes-a:
- 1 jaje
- 1 šolja (2dcl) šećera
- 1 šolja mleka
- 3/4 šolje ulja
- 2 šolje brašna
- 3 kašike kakaa
- 10gr praška za pecivo
- prstohvat soli
- 120gr krem sira
- 3 kašike šećera
- vanila
- oko 50 višanja
- 100ml slatke pavlake (zaslađene)
- 200gr čokolade za kuvanje (oko 50%)
Zagrejati rernu na 180C.Staviti papirne korpice u pleh za mafine.
Za fil pomešati sir,šećer i vanilu.
Za testo,prosejati brašno,kakao,prašak za pecivo i so.Posebno umutiti jaje,pa dodavati redom šećer,mleko i ulje.Na kraju dodati brašno i promešati sve tek toliko da se sjedini.U korpice stavljati po kašiku testa,pa kašičicu krem sira,dodati po 3-4 višnje i završiti kašikom testa.Peći oko 15'.Ohladiti.
Za ganache kremu,zagrejati pavlaku do pred ključanja,preliti preko usitnjene čokolade i ostaviti par minuta.Promešati da se čokolada otopi i ostaviti da se ohladi.
Cupcakes premazati kremom i ukrasiti po želji.
Chocolate Sour Cherry Cream Cheese Cupcakes
Ingredients for 15 muffins:
- 1egg
- 1 cup (2dcl) sugar
- 1 cup milk
- 3/4 cup oil
- 2 cups flour
- 3 tbsp cocoa powder
- 10gr baking powder
- a pinch of salt
- 120gr cream cheese
- 3tbsp sugar
- vanilla
- about 50 sour cherries
- 100ml heavy whipping cream
- 200gr semisweet chocolate (about 50%)
Preheat the oven to 180C.Line a muffin tray with paper liners.
For the filling,beat the cream cheese,sugar and vanilla until smooth.
For the cupcakes,sift together flour,cocoa powder,baking powder and salt.
In a separate bowl,with an electric mixer,beat an egg and then add sugar,milk and oil.Add flour mixture and beat until just incorporated. In a liners,pour 1tbsp of batter,add 1tsp of cream cheese,then add 3-4 sour cherries,and finish with 1tbsp of batter.Bake for 15'.Leave it to cool.
For ganache,heat the cream in a small saucepan.Bring just to a boil and pour over the chopped chocolate.Let stand for few minutes.Stir until smooth.Let it cool.
Spread ganache over the cupcakes and decorate.
Nisam ljubitelj višnji, ali sve ostalo bih pojela. Sviđa mi se dekoracija - da li si bojala šećer sama ili je to kupovni?
ReplyDeleteSama.U malu teglicu stavim kristal šećer i malo boje,poklopim i protresem da se oboji.Rasporedim na papir da se osuši i to je to.
DeleteAjme, što dobro izgledaju! Ulaznica vrhunska!
ReplyDeleteHvala! I hvala na temi :)
DeleteMmmmm... ovo mi izgleda zaista savršeno!
ReplyDeleteHvala!
DeleteMnogo dobar slatkiš! I meni je ovo omiljena kombinacija kada pravim mafine - čokolada ili kakao i višnje. I hvala na otkrivanju trika za bojenje šećera - uvek dobro dođe :-)
ReplyDeleteYUMMMM!!! Divne su :) xx
ReplyDeleteOdlična kombinacija, divno izgledaju!
ReplyDeletekako sočno izgledaju ovi cupcakesi!!mljac!! rado bi ih probala
ReplyDeletePredivni su! I stvarno jako socno izgledaju... Moracu ih jednom probati... :)
ReplyDelete