Malo kasnim sa ovim receptima, ali ako vam se dopadnu, na pijacama još uvek ima i paradajza i paprika, pa ako požurite...
Tart sa paradajzom
Potrebno za testo:
Tart sa paradajzom
Potrebno za testo:
- 150gr brašna
- 75gr maslaca
- 1/4 kašičice soli
- 3 kašike slatke pavlake
za fil:
- 200gr sitnog sira
- 1 kašika slatke pavlake
- 1 jaje (malo odvojiti za premazivanje)
- 1 paradajz
- 2 čena belog luka
- 1 kašika prezle
- malo rendanog kačkavalja
- malo soli, bibera, bosiljak
Priprema:
Za testo, pomešati brašno i so. Dodati kockice maslaca i prstima napraviti mrvice. Dodati pavlaku i umesiti testo. Uviti ga u foliju i staviti u frižider na pola sata.
Za fil, pomešati sir, pavlaku, jaje, sitno seckan beli luk i biber.
Zagrejati rernu na 200C. Pleh obložiti papirom za pečenje.
Na pobrašnjenoj površini razvući testo. Premazati ga filom (ostaviti nekoliko cm po ivicama nenamazane), poređati kriške paradajza i preklopiti testo.Premazati ostatkom jaja i posuti prezlama i rendanim kačkavaljem. Ubaciti u rernu na 30-35'.
Štrudla
od paprika i sira
Potrebno za testo:
- 10-tak grama svežeg kvasca
- 100ml tople vode
- kašičica šećera
- kašičica soli
- oko 300g brašna
za fil:
- 3 paprike (najbolje raznih boja)
- 300g sitnog sira
- 2 čena belog luka
- nekoliko listića svežeg bosiljka ili peršuna
- 1/2 kašičice soli (zavisi koliko je slan sir)
- biber
i još:
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
U toploj vodi sa kašičicom šećera i brašna razmutiti kvasac
i ostaviti da zapeni.
Pomešati brašno, so i narasli kvasac pa sa još tople vode
zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
U međuvremenu pripremiti fil. Parike sitno iseckati pa ih
pržiti oko 10' na malo ulja da omekšaju. Skloniti sa vatre i malo prohladiti.
Pomešati sir, sitno seckan beli luk, bosiljak, biber,
paprike i dodati soli po ukusu.
Na pobrašnjenoj površini razvući testo u pravougaonik, po
njemu rasporediti fil i uviti ga u štrudlu. Po površini štrudle napraviti
nekoliko rezova i premazati jajetom. Ostaviti štrudlu još 10-tak minuta da
raste, dok se ne zagreje rerna. Peći na 200C da lepo porumeni.
Napomena: Štrudla je ukusna i topla i hladna.Moja štrudla je malo mrljava, jer sam je sekla dok je još bila vrela, ali kad se ohladi, baš se lepo seče.
Odlično mi je oboje, nađe se još uvijek dobrog paradajza i paprika, a ovakva jela su mi jako draga. Tart ipak bilježim prvi.
ReplyDeleteSve izgleda vrlo ukusno, a super je i nova slicica na zaglavlju bloga.:))
ReplyDelete