Sunday 20 January 2013

Hleb sa pivom / Beer Bread

Hleb je predivan,ja sam se zaljubila u njega.Pivo se malo oseća,za one koje interesuje,ali baš to hlebu daje poseban šmek.I ono što mi se posebno dopada je što je i sutradan mekan.
Znam da je i Milica imala hleb sa pivom,ali sada nisam mogla da ga nađem kod nje.

Hleb sa pivom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 30-tak ga svežeg kvasca
  • 2 kašike meda
  • 350ml svetlog piva
  • 1 jaje
  • 1,5 kašičica soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 600-700gr brašna
Priprema:
U malo tople vode razmutiti kvasac sa jednom kašikom meda i brašna i ostaviti da zapeni.
Posebno zagrejati pivo da bude mlako,pa u njemu rastopiti ostatak meda.Pomešati jaje,so,pivo,ulje i kvasac,pa sa brašnom zamesiti testo.Staviti ga u nauljenu posudu i ostaviti da duplo naraste.
Naraslo testo premesiti,oblikovati u hleb i prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje.Ostaviti ga da raste još 20'.
Peći na 200C da lepo porumeni.Odmah prebaciti na rešetku da se hladi.

Beer Bread

Ingredients:
  • about 30gr of fresh yeast
  • 2 tbsp honey
  • 350ml lager beer
  • 1 egg
  • 1,5tsp salt
  • 3 tbsp olive oil
  • 600-700gr flour
Directions:
In a little warm water dissolve the yeast with one tablespoon both honey and flour.Let stand until foamy.
In a small saucepan heat the beer until lukewarm and dissolve the rest of the honey in it.Mix the egg,salt,beer,oil and yeast mixture and with the flour knead the dough.Place it in a greased bowl and let stand until double in size.Knead the dough again,shape it in a bread and transfer to the baking pan lined with parchment paper.Let rise for 20'.
Bake in a preheated oven to 200C until golden brown.Transfer to the rack to cool. 




13 comments:

  1. Uistinu izgleda prekrasno, ali s obzirom da se osjeti pivo, nije za moj gušt

    ReplyDelete
  2. Predivan zaista! Moj se razlikuje samo sto je umesto ulja puter i sto na oko 400 gr brasna stavim jedno jaje, ali verujem da je ovaj podjednako lep! Izgleda fenomenalno!

    ReplyDelete
  3. Baš bih voljela to probati :) Izgleda super!

    ReplyDelete
  4. Verujem da je hleb zaista savršen... super izgleda :)

    ReplyDelete
  5. Prekrasno izgleda! Možda ga napravim u breadmakeru.

    ReplyDelete
  6. Svaki dan pečem kruh ali u pekaču. Nikad nisam probala s pivom, zanimljivo...

    ReplyDelete
  7. Pravila sam Milicin i baš mi se dopao. Super je!

    ReplyDelete
  8. Volim recepte s pivom a pogotovo kruh iako u ovom mom receptu kruh se diže 24 h i zaista je odličan.A vidim i da je tvoj jako dobro ispao.

    ReplyDelete
  9. u zadnjih tjedan dana sam dva put napravila pivski kruh i stvarno ga volim, ovaj tvoj predivno izgleda!

    ReplyDelete
  10. Divan je, vec zamisljam kako cela kuca fino mirise na tek ispeceni hlepcic dok napolju padaju pahuljice, nekako je posebana draz peci kad napolju pada sneg.:))

    ReplyDelete
  11. Interesantna kombinacija, ovo bi valjalo isprobati :)

    ReplyDelete
  12. Kao iz pekare ti je,prelep!

    ReplyDelete
  13. Zaista zanimljivo, ne mogu reći da sam ga so sada negdje vidjela.

    ReplyDelete