Tuesday 8 January 2013

Citrus pita / Citrus Pie

Na početku ovog posta želim svima da poželim srećan Božić.Mir Božiji,Hristos se rodi!
Praznici su evo na izmaku.Nadam se da ste svi uživali sa svojima voljenima,da ste se lepo proveli i da niste nabacili mnogo kilograma :) 
A za prvi ovogodišnji slatki recept,predlažem vam slatkiš koji će vas oduvati s nogu.Nikad nisam probala nešto slično i moram vam priznati da sam i ja a i svi koji su probali bili oduševljeni.Pita je malo pipava za pravljenje samo u onom delu gde treba očistiti i iseckati voće.Posle je sve jednostavno.Probajte,nećete zažaliti,obećavam...

Citrus pita
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 4 kore za pitu
  • 500gr raznog citrusa (limun,pomorandže,mandarine)
  • 400ml vode
  • 200gr šećera
  • 2-3 kašike suvih brusnica
  • vanila
  • 3 kašike meda
  • malo otopljenog maslaca
  • šaka oraha
  • po želji listići badema
  • žumance
Priprema:
Voće očistiti od kore i bele membrane,pa izmeriti da imate oko 500gr.Stavite ga u šerpu sa vodom i šećerom i kuvajte na srednjoj vatri da se zgusne (oko 1 sat).Povremeno promešajte.Sklonite sa vatre,dodajte brusnice,med,orahe i vanilu.Promešajte i ostavite da se prohladi.
Zagrejte rernu na 200C.Manji okrugli pleh premažite ili obložite papirom za pečenje.
Ređajte kore jednu na drugu između premazane maslacem.Na zadnju koru stavite u sredinu fil i skupite krajeve ka sredini.Žumance umutite sa kašikom tople vode i premažite koru.Po želji,na fil stavite malo listića badema.Pecite pitu oko 20-25' da porumeni.Služiti i toplo i hladno,najbolje uz sladoled od vanile.

Citrus Pie

Potrebno:
  • 4 sheets of phyllo pastry
  • 500gr citrus fruit (lemon,orange,tangerine)
  • 400ml water
  • 200gr sugar
  • 2-3 tbsp dried cranberries
  • vanilla
  • 3 tbsp honey
  • melted butter
  • a handful of walnuts
  • almond flakes by taste
  • an egg yolk
Directions:
Remove any skin and white membrane from the fruit and measure to get about 500gr.Put in a pot with water and sugar and cook over medium heat to thickens (about 1 hour).Stir from time to time.Remove from the heat,add the cranberries ,walnuts,honey and vanilla.Stir and cool.
Preheat the oven to 200C.
Stack 4 sheets of phyllo pastry brushed with melted butter between.On the last sheet spread the filling and gather the edges to the center.Whisk the egg yolks with one tablespoon of warm water and brush the pastry.If you wish,sprinkle the filling with some almond flakes.Bake the pie for 20-25' until golden brown.Serve both warm and cold,best with the vanilla ice-cream.



11 comments:

  1. Joj i meni je žao što su praznici tj blagdani na izmaku.. prekratko traju definitivno.
    A ovaj recept je wow, izgleda tako sočno, sline su mi potekle.

    ReplyDelete
  2. Divna je, obožavam citruse i mogu da zamislim kako je lep ovaj fil.
    Srećan Božić i tebi i sve najbolje.

    ReplyDelete
  3. Ovo se čini zbilja jako fino :) Sve najbolje!

    ReplyDelete
  4. Wowww,ce buna trebuie sa fie!!!!yamm!!

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Skroz sočno, točno tako i volim! Jako me u zadnje vrijeme privlače citrusni kolači pa moram probati! :)

    (ovaj komentar gore sam nešto zeznula pa obrisala, ah... :D )

    ReplyDelete
  7. baš je krasna, aromatična. i da, sve najbolje! :)

    ReplyDelete
  8. Ovo je uistinu posebna pita. Nisam baš ljubitelj limuna, tako da mislim da bi kod mene bilo više naranči i mandarinki u nadjevu. Tko zna, možda ju i stignem napraviti.

    ReplyDelete
  9. Fantastično! Divno je i ovako samo na oko, a ukus se mora isprobati.Pravim prvom prilikom!

    ReplyDelete
  10. Strašno privlačno izgleda pita! Mogu zamisliti ukus...

    ReplyDelete
  11. Verujem ti na reč da je sjajna, a naročito što se ovde mandarine prodaju za 100 dinara, pomorandže za 89, pa skoro jeftinije od jabuka u sezoni.

    ReplyDelete