Wednesday, 11 March 2015

Džem od šargarepe / Carrot Jam

Vidite samo tu boju! Meni se jako jako dopao...

Džem od šargarepe
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 500gr šargarepe
  • 1 litar sveže ceđenog soka od pomorandže*
  • 500gr šećera
  • sok od 1 limuna
Priprema:
Šargarepu narendajte.* Pomešajte u šerpi sve sastojke i kuvajte na jačoj vatri oko 30'. 

* Nisam snob u kuvanju, tako da ako vam je lakše ili jeftinije koristite kupovni sok bez šećera sa pulpom, ali u tom slučaju moraćete možda malo duže da kuvate džem. Iskreno vam preporučujem da ipak koristite sveže ceđeni, jer su pomorandže trenutno dosta jeftine. Litar dobrog kupovnog soka koštaće vas kao i 2kg pomorandži.

* Šargarepe sam rendala na srednjem rendetu, kao za jabuke. Nakon 15-tak minuta džem sam malo usitnila štapnim mikserom. Možete koristiti i seckalicu, ali nemojte mnogo usitniti šargarepu.

Keksići punjeni džemom
Please scroll down for English

Sastojci:
  • 125gr omekšalog maslaca
  • 150ml ulja
  • 200ml jogurta
  • 200gr šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • vanila
  • oko 350-400gr brašna*
  • džem od šargarepe ili bilo koji drugi čvršći
  • šećer u prahu
Priprema:
Zagrejte rernu na 180C. Pleh obložite papirom za pečenje.
Pomešati maslac, ulje, jogurt, šećer, jaje i vanilu. Dodati brašno i prašak za pecivo i umesiti testo. Na pobrašnjenoj površini razvući koru debljine 0,5cm. Seći krugove prečnika 6-7cm. Na jedan krug staviti malo džema, a drugi krug zaseći u obliku krstića po sredini. Spojiti krugove i pritisnuti viljuškom da se spoje. Peći keksiće oko 10-tak minuta da im dno blago porumeni. Posuti šećerom u prahu

* U originalnom receptu piše 300gr brašna. Uz svu dobru volju, meni je to bilo malo. Dodavala sam sve dok nisam dobila mekano testo , ali koje se ne lepi. 

Carrot Jam

Ingredients:
  • 500gr carrots
  • 1 liter freshly squeezed orange juice*
  • 500gr sugar
  • juice from one lemon
Directions:
Grate the carrots*. Combine all the ingredients and cook over a high heat for 30'.

*You can use a store-bought orange juice with no sugar and with a pulp. But I strongly recommend using a fresh one.

*I grated the carrots on a middle grater, like I would use for apples. But then after a 15' I puree the jam using a hand mixer. All in all, you can use a grater or even a chopper but don't chop the carrots too small.

Jam filled cookies

Ingredients:
  • 125gr softened butter
  • 150ml oil
  • 200ml yogurt
  • 200gr sugar
  • 1 egg
  • 1/2 sachet of baking powder (approximately 1,5 tsp)
  • vanilla
  • about 350-400gr flour*
  • carrot jam or any other
  • powdered sugar
Directions:
Mix the butter, oil, yogurt, sugar, egg and vanilla. Add the flour and baking powder and knead the dough. Roll the dough on a floured surface to 0,5cm thickness. Cut the dough in 6-7cm circles. On one circle add some jam. On another cut the cross in the center. Lay over the first one and seal with a fork. Bake for 10-ish minutes until the bottoms are slightly golden brown. Dust with powdered sugar.

* The original recipe called for 300gr of flour. For me that was too little, so I just kept adding a flour until I got a soft but not sticky dough.

6 comments:

  1. Keksići izgledaju prekrasno i baš pravo iznenađenje skrivaju. Nisam znala da se od mrkve može napraviti džem

    ReplyDelete
  2. Đem super izgleds, nikada nisam probala.

    ReplyDelete
  3. Ne radim domaće pekmeze, džemove i slično, ali uživam u ovakvim receptima i fotkama. A tek keksići! Njami.

    ReplyDelete
  4. Sve izgleda savršeno: dzem, keksići, fotogafije. Probaću ovo obavezno. Boja dzema je fantastična.
    Ja sam se nosila mišlju da napravim dzem od cvekle. Sa ovim receptom si mi dala vetar u ledja.

    ReplyDelete
  5. Divan pocetak dan uz fini dzem, prekrasna boja i tekstura... a keksici su pravo osvezenje.:)))

    ReplyDelete
  6. krasna boja baš je poseban

    ReplyDelete