Vidite samo tu boju! Meni se jako jako dopao...
Džem od šargarepe
Please scroll down for English
Potrebno:
Džem od šargarepe
Please scroll down for English
Potrebno:
- 500gr šargarepe
- 1 litar sveže ceđenog soka od pomorandže*
- 500gr šećera
- sok od 1 limuna
Priprema:
Šargarepu narendajte.* Pomešajte u šerpi sve sastojke i kuvajte na jačoj vatri oko 30'.
* Nisam snob u kuvanju, tako da ako vam je lakše ili jeftinije koristite kupovni sok bez šećera sa pulpom, ali u tom slučaju moraćete možda malo duže da kuvate džem. Iskreno vam preporučujem da ipak koristite sveže ceđeni, jer su pomorandže trenutno dosta jeftine. Litar dobrog kupovnog soka koštaće vas kao i 2kg pomorandži.
* Šargarepe sam rendala na srednjem rendetu, kao za jabuke. Nakon 15-tak minuta džem sam malo usitnila štapnim mikserom. Možete koristiti i seckalicu, ali nemojte mnogo usitniti šargarepu.
Keksići punjeni džemom
Please scroll down for English
Sastojci:
- 125gr omekšalog maslaca
- 150ml ulja
- 200ml jogurta
- 200gr šećera
- 1 jaje
- 1/2 kesice praška za pecivo
- vanila
- oko 350-400gr brašna*
- džem od šargarepe ili bilo koji drugi čvršći
- šećer u prahu
Priprema:
Zagrejte rernu na 180C. Pleh obložite papirom za pečenje.
Pomešati maslac, ulje, jogurt, šećer, jaje i vanilu. Dodati brašno i prašak za pecivo i umesiti testo. Na pobrašnjenoj površini razvući koru debljine 0,5cm. Seći krugove prečnika 6-7cm. Na jedan krug staviti malo džema, a drugi krug zaseći u obliku krstića po sredini. Spojiti krugove i pritisnuti viljuškom da se spoje. Peći keksiće oko 10-tak minuta da im dno blago porumeni. Posuti šećerom u prahu
* U originalnom receptu piše 300gr brašna. Uz svu dobru volju, meni je to bilo malo. Dodavala sam sve dok nisam dobila mekano testo , ali koje se ne lepi.
Carrot Jam
Ingredients:
- 500gr carrots
- 1 liter freshly squeezed orange juice*
- 500gr sugar
- juice from one lemon
Directions:
Grate the carrots*. Combine all the ingredients and cook over a high heat for 30'.
*You can use a store-bought orange juice with no sugar and with a pulp. But I strongly recommend using a fresh one.
*I grated the carrots on a middle grater, like I would use for apples. But then after a 15' I puree the jam using a hand mixer. All in all, you can use a grater or even a chopper but don't chop the carrots too small.
Jam filled cookies
Ingredients:
- 125gr softened butter
- 150ml oil
- 200ml yogurt
- 200gr sugar
- 1 egg
- 1/2 sachet of baking powder (approximately 1,5 tsp)
- vanilla
- about 350-400gr flour*
- carrot jam or any other
- powdered sugar
Directions:
Mix the butter, oil, yogurt, sugar, egg and vanilla. Add the flour and baking powder and knead the dough. Roll the dough on a floured surface to 0,5cm thickness. Cut the dough in 6-7cm circles. On one circle add some jam. On another cut the cross in the center. Lay over the first one and seal with a fork. Bake for 10-ish minutes until the bottoms are slightly golden brown. Dust with powdered sugar.
* The original recipe called for 300gr of flour. For me that was too little, so I just kept adding a flour until I got a soft but not sticky dough.
Keksići izgledaju prekrasno i baš pravo iznenađenje skrivaju. Nisam znala da se od mrkve može napraviti džem
ReplyDeleteĐem super izgleds, nikada nisam probala.
ReplyDeleteNe radim domaće pekmeze, džemove i slično, ali uživam u ovakvim receptima i fotkama. A tek keksići! Njami.
ReplyDeleteSve izgleda savršeno: dzem, keksići, fotogafije. Probaću ovo obavezno. Boja dzema je fantastična.
ReplyDeleteJa sam se nosila mišlju da napravim dzem od cvekle. Sa ovim receptom si mi dala vetar u ledja.
Divan pocetak dan uz fini dzem, prekrasna boja i tekstura... a keksici su pravo osvezenje.:)))
ReplyDeletekrasna boja baš je poseban
ReplyDelete