Tuesday 3 June 2014

Zapečene trešnje i pečene krofnice sa trešnjama / Baked Cherries and Baked Cherry Doughnuts

Danas za vas dva brza recepta sa trešnjama...

Zapečene trešnje
Please scroll down for English

Potrebno za dve posudice prečnika oko 10cm:

  • oko 100 gr trešanja
  • 4 kašike istopljenog maslaca
  • 30gr mlevenih badema
  • 50gr žutog šećera
  • 2 jaja
  • 3 kašike milerama ili kisele pavlake
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. U posudice poređati trešnje.
Umutiti žicom maslac, bademe i šećer. Dodati jaja i mileram i sve umutiti. Sipati preko trešanja i peći 20'. Služiti mlako.

Pečene krofnice sa trešnjama
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 120ml mleka
  • 60gr maslaca
  • 1/2 kašičice sirćeta
  • vanila
  • 1 jaje
  • 140gr brašna
  • 100gr šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • oko 200gr trešanja isečenih na četvrtine
  • maslac i brašno za kalup
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Podmazati i posuti brašnom kalupe za krofne.
U šerpici pomešati mleko, maslac, sirće i so i lagano zagrevati da se sve istopi i sjedini. Skloniti sa vatre i dodati jaje, brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Sve sjediniti, a zatim lagano umešati i trešnje. Rasporediti masu u kalupe i peći oko 13-15'. Malo prohladiti i izvaditi iz kalupa. Posuti krofne šećerom u prahu.

Baked Cherries

Ingredients for two 10cm round ramekins:
  • about 100gr cherries
  • 4 tbsp melted butter
  • 30gr ground almonds
  • 50gr yellow sugar
  • 2 eggs
  • 3 tbsp creme fraiche
Directions:
Preheat the oven to 200C. Arrange the cherries into ramekins.
Whisk the butter, almonds and sugar. Add the eggs and creme fraiche. Pour over the cherries and bake for 20'. Serve warm.

Baked Cherries Doughnuts

Ingredients:
  • 120ml milk
  • 60gr butter
  • 1/2 tsp vinegar
  • vanilla
  • 1 egg
  • 140gr flour
  • 100gr sugar
  • 1 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • about 200gr cherries cut in quarters
  • butter and flour for the pan
Directions:
Preheat the oven to 180C. Grease and dust with flour a doughnut pan.
Put a milk, butter, vinegar and vanilla in a small saucepan and heat gently to melt and combine. Remove from the heat and add an egg, flour, sugar, baking powder and salt. Whisk all together and finally gently incorporate the cherries. Pour the mixture into a pan and bake for 13-15'. Cool slightly and remove the doughnuts from the pan. Dust with powdered sugar.



5 comments:

  1. Draga Irena ovi kolačići sa trešnjama tako dobro zvuče i izgledaju, ne znam koji mi je bolji, a krofnice su me definitivno posebno privukle !

    ReplyDelete
  2. Divni recepti, jednostavni, a odlični. Sigurno ću probati jer su mi počele trešnje u vrtu. Pinam!

    ReplyDelete
  3. Odlični recepti, baš mi se sviđaju.

    ReplyDelete
  4. Taman sam se počela sladiti trešnjicama i već ih vidim u krafnicama

    ReplyDelete