Friday 5 July 2013

Cimet cvet / Cinnamon Rose Bread

Još jedan varijacija na 'pull-apart' hleb sa cimetom, s tim što se ovde hleb preliva šećernim sirupom. Ja nisam upotrebila celu količinu sirupa, što se ispostavilo kao dobar potez, jer mi je samo korica bila natopljena, dok je donji deo sa testom ostao fino suv i mekan.Ali kako ko voli...

Cimet cvet
Please scroll down for English

Potrebno za testo:

  • oko 450gr brašna
  • 30gr svežeg kvasca
  • 100+150ml tople vode
  • 1 jaje
  • 50ml ulja
  • 2 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
za fil:
  • 60gr maslaca
  • 100gr šećera
  • 2 kašičice cimeta
za preliv:
  • 50ml vode
  • 150gr šećera
Priprema:
U 100ml vode sa malo šećera razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
Pomešati jaje, ulje, šećer, so, narasli kvasac, pa sa ostatkom vode i brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
Za fil, pomešati šećer i cimet.
Naraslo testo razvući na pobrašnjenoj površini u pravougaonik, pa ga premazati omekšalim maslacem i posuti filom i uviti u rolat. Preseći ga po dužini i okrenuti tako da presek bude gore. Uviti oba dela u pletenicu, pa još jednom u krug. Prebaciti ga u podmazan pleh (moj je prečnika 24cm) i ostaviti da naraste.
Zagrejati rernu na 220C, peći 10', pa smanjiti vatru na 200C i peći oko 30-tak minuta. Izvaditi i ostaviti da se prohladi.
Za to vreme pomešati sastojke za preliv i staviti da ključa oko 1'. Četkicom premazivati hleb da upije preliv. Prohladiti.

Cinnamon Rose Bread
Adapted from here

Ingredients for the dough:
  • about 450gr flour
  • 30gr fresh yeast
  • 100+150ml warm water
  • 1 egg
  • 50ml oil
  • 2 tbsp sugar
  • 1 tsp salt
for the filling:
  • 60gr butter
  • 100gr sugar
  • 2 tsp cinnamon
for the glaze:
  • 150gr sugar
  • 50ml water
Directions:
In a 100ml water add some sugar and dissolve the yeast. Let stand until foamy.
In a kneading bowl mix the egg, oil, sugar, salt, yeast mixture and with rest of the water and flour knead the dough.Cover and let stand until doubled in size.
For the filling, mix the sugar and cinnamon.
On a floured surface, roll the dough into rectangle and spread the softened butter all over. Sprinkle with cinnamon/sugar mixture and roll into log. Cut the roll lenghtwise into 2 halves. Turn them so that the layers are facing up. Twist them into braid and them roll them sideways into a circle. Transfer to the greased pan (mine is 24cm in diameter) and let it rise again.
Preheat the oven to 220C and bake for 10', lower the heat to 200C and bake for 30'. Cool slightly.
For the glaze, mix the sugar and water and let them boil for 1'. Brush the glaze over the bread. Let it cool slightly.


16 comments:

  1. Ovo je toliko lijepo da bi mi bilo žao pojesti...iako ne sumnjam da je jaaako fino;)

    ReplyDelete
  2. Savrsenstvo! Izgleda tako komplikovano, a kako si napisala cini mi se da je vrlo jednostavno!

    ReplyDelete
  3. Savrsensstvo od fotkica, tako su lepe, suncane, da covek zanemi od lepote :)

    ReplyDelete
  4. Jao, predivan je! Baš kao neki divan cvijet! A još za nas koji smo ludi za cimet rolnicama i svim varijacijama na temu.... Baš mi se sviđa! :)

    ReplyDelete
  5. Mislim da je ovo najlepsa verzija do sada, miriseee cak do Le!:))))

    ReplyDelete
  6. Zbilja savršeno izgleda, čak mi i sirovo super djeluje :D a sve s cimetom mi je prefino. Divota :)

    ReplyDelete
  7. Joj kako ovo lepo izgleda :)

    ReplyDelete
  8. Odličan recept! Pravila sam po sličnom receptu i svi su bili oduševljeni i izgledom i ukusom.

    ReplyDelete
  9. Jako je lep... Još mi je lepši u ovom obliku! :)

    ReplyDelete
  10. Divan recept, pravila sam ga sa kokosovim organic šećerom pa je malo tamniji ali je svejedno jako ukusan. Inače jako volim tvoja tijesta, tvoje kifle sa aromatičnim puterom su jako često na našem stolu :)))). Hvala ti na svim divnim receptima. Evo i par sličica :

    http://www.svakomloncupoklopac.com/component/community/74tavuco/photos/photo?albumid=410&Itemid=#photoid=6155
    http://www.svakomloncupoklopac.com/component/community/74tavuco/photos/photo?albumid=410&Itemid=#photoid=6154

    ReplyDelete
  11. Woa! Neverovatno kako izgleda sočno i hrskavo u isto vreme:)
    Pre-predivan!

    ReplyDelete