Stari kolač, jako izdašan, ukusan, brz, jeftin i pogodan za razne varijacije. Ovo je ona najosnovnija verzija, a možete je dopuniti mlevenim ,seckanim orasima, suvim grožđem, brusnicama, makom, rendanim jabukama...
Ravanija
Please scroll down for English
Potrebno za kolač (šolja-200ml):
Ravanija
Please scroll down for English
Potrebno za kolač (šolja-200ml):
- 3 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja ulja
- 2 šolje griza
- 1 šolja brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanila
za sirup:
- 4 šolje šećera
- 4,5 šolje vode
- nekoliko kriška limuna
- vanila
Priprema:
Prvo skuvati sirup. Pomešati šećer i vodu, staviti na vatru i mešati da se šećer istopi. Dodati limun i kad sirup proključa, smanjiti vatri u kuvati oko 20'. Skloniti sa vatre, dodati vanilu i ostaviti da se prohladi.
Zagrejati rernu na 200C. Podmazati pleh (moj je 22x38cm).
Penasto umutiti jaja i šećer, pa dodati sve ostale sastojke redom. Sipati masu i pleh i peći da lepo porumeni. Izvaditi iz rerne i preliti sirupom. Ostaviti ravaniju sa se dobro ohladi i upije sirup.
Ravani Cake
Ingredients for the cake (1 cup-200ml):
- 3 eggs
- 1 cup sugar
- 1 cup milk
- 1 cup yogurt
- 1 cup oil
- 2 cups semolina
- 1 cup flour
- 1 sachet baking powder (12gr)
- vanilla
for the syrup:
- 4 cups sugar
- 4,5 cups water
- a few lemon slices
- vanilla
Directions:
First, make the syrup. In a saucepan put the sugar and water. Place on a fire and stir to dissolve the sugar. Add the lemon and bring to a boil. Lower the heat and let cook for 20'. Remove from the heat, add the vanilla and cool.
Preheat the oven to 200C. Grease a pan (mine is 22x38cm).
Whisk the eggs and sugar, then add all the other ingredients. Pour the mixture into a pan and bake until nicely golden brown. Take it from the oven and pour the syrup over the cake. Let it cool and soak the syrup.

Danas svi neki recepti za nešto što prvi puta čujem. Volim ovakve kolače za koje možeš biti kreativan sa dodacima ili pospremiti špajzu.
ReplyDeletea ko je mera od solje
ReplyDeletePiše u receptu - 200ml :)
DeleteStari dobri recepti!
ReplyDeleteDobro da si me podsetila na ovo, moji vole sve zalivene kolače <3 <3 <3
kao dijete sam obožavala ovaj kolač....volim i sada ali ne smijem :)
ReplyDelete