Monday 2 February 2015

Torta od šargarepe /Carrot Cake

Bas me je interesovalo kakva je to torta, jer je nikad nisam ni probala ni pravila. Mislila sam da je to možda još jedna zapadnjačka glupost koja nema prođu kod nas. Oh, kako sam pogrešila! Torta je oduševila sve koji su je probali, pa čak i kulinarski tradicionalno nastrojene moje roditelje. Jedino mi je žao što sam je sekla za slikanje odmah nakon filovanja, pa je malo mrljava. Dobro ohlađena je neuporedivo bolja.

Torta od šargarepe
Please scroll down for English

Potrebno za kore:


  • 4 jaja
  • 200ml ulja
  • 200gr žutog šećera
  • 200gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica sode
  • 200gr rendane šargarepe
  • 100gr suvog grožđa
  • 100gr seckanih suvih kajsija
  • 100gr seckanih oraha
za fil:
  • 150gr omešalog maslaca
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 300gr krem sira
  • vanila
Priprema
Zagrejati rernu na 180C. Obložiti pleh prečnika 24-26cm papirom za pečenje.
Umutiti jaja i šećer. Dodati ulje, pa brašno prosejano sa praškom za pecivo,cimetom i sodom. Zatim dodati šargarepu,suvo grožđe,kajsije i orahe. Testo sipati u pleh i peći oko 1 sat. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru preseći na dva dela, pa filovati filom i unutra i spolja. Ohladiti pre služenja.
Za fil, umutiti maslac i šećer u prahu, pa dodati krem sir i vanilu.

Carrot Cake

Ingredients for the sponge:
  • 4 eggs
  • 200ml oil
  • 200gr yellow sugar
  • 200gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp baking soda
  • 200gr grated carrot
  • 100gr raisins
  • 100gr chopped apricots
  • 100gr chopped walnuts
for the filling:
  • 150gr softened butter
  • 3 tbsp powdered sugar
  • 300gr cream cheese
  • vanilla

Directions:
Preheat the oven to 180C. Line a round baking pan (24-26cm) with parchment paper.
Whisk the eggs and sugar. Add the oil, then flour sifted with baking powder,cinnamon and baking soda. Finally, add the carrots,raisins,apricots and walnuts. Pour the mixture into prepared pan and bake for 1 hour. Take the pan out of the oven and cool completely. Cut the sponge horizontally in two layers. Sandwich layers with filling and spread the filling on the entire cake.
For the filling, whisk the butter and powdered sugar. Then add the cream cheese and vanilla.





8 comments:

  1. Koliko volim mrkvu u svim mogućim kombinacijama i koliko se samo spremam napraviti tortu od mrkve pa nikako, a ova tvoja je tako dobra, sviđa mi se kombinacija sastojaka, sviđa mi se kako si je napravila, jako lijepo izgleda, odlična torta !

    ReplyDelete
  2. jedna od meni dražih!!! krasna je!!

    ReplyDelete
  3. Kolač od mrkve sam radila i bio je super, tortu još nisam, ali vidim da su sastojci slični

    ReplyDelete
  4. Možda sam već negde spomenula,ali kolač od šargarepe, kao i od cvekle, a i neke druge nismo nikad jeli dok se nismo doselili u NZ.Sad ga i ja redovno pravim i ovaj tvoj recept mi se jako dopada

    ReplyDelete
  5. Krasno ti izgleda. Jako volim tortu os mrkve jedino što moja ima kremu samo na vrhu nema u sredini, ali sviđa mi se ova sa više kreme.

    ReplyDelete
  6. Veruj mi da i ja imam cudno misljenje o Carrot torti i zaista cu morati jednog dana da je isprobam, posto si me svojim uvodom bas ubedila u njen ukus!

    ReplyDelete
  7. Nisam je nikad probala, ali odlično i ukusno izgleda

    ReplyDelete