Monday 24 November 2014

Engleski mafini / English Muffins

Znam da nemaju veze sa mafinima, ali tako se tradicionalno zovu u Engleskoj, a i nastali su mnogo pre onoga što mi sad zovemo mafinima, tako da ko sam ja da im menjam ime. 
Totalno sam se navukla na "The Great British Bake-Off". Pre nekog vremena naletela sam na prvu epizodu 4. sezone iz 2013.-te godine na You Tube-u i za dve noći odgledala sam celu sezonu. Elem, jedan od zadataka takmičarima su bili i engleski mafini. Jako sam se iznenadila da neki od njih ih nikad nisu pravili, a mislim da je jedan rekao da ih nikad nije ni probao (?!) Ne samo na emisiju, navukla sam se i na mafine. Mekani, ne peku se, nego spremaju na ringli i podsećaju na male mekane oblačiće...

Engleski mafini
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 1 šolja (250ml) tople vode
  • oko 20 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 šolja mleka
  • 50gr maslaca
  • 3 kašike meda
  • 1 kašičica soli
  • oko 700gr brašna
  • griz ili palenta
Priprema:
U vodi sa šećerom razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U šerpici pomešati mleko, maslac i med i staviti na šporet da se maslac istopi i mleko zagreje.
Pomešati 600gr brašna, so, kvasac i mešavinu sa mlekom i zamesiti testo. Dodavati po malo brašna, ali testo mora da ostane mekano. Prebaciti ga na pobrašnjenu površinu i dugo mesiti. Kada prestane da se lepi, prebaciti ga u nauljenu činiju, pokriti i ostaviti 10 minuta da odmori.
Prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i razvući na debljinu od 2,5cm. Okruglim sekačem obima 9-10cm seći krugove. (Sekač nemojte vrteti oko testa, nego jednim potezom preseći.) 
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i posuti ga grizom. Poređati mafine i posuti ih grizom. Prekriti krpom i ostaviti da rastu oko 1 sat. Zagrejte nelepljivi tiganj na srednjoj vatri i pržiti mafine sa obe strane po nekoliko minuta da porumene. 

English Muffins

Ingredients:
  • 1 cup (250ml) warm water
  • about 20gr fresh yeast
  • 1 tsp sugar
  • 1 cup of milk
  • 50gr butter
  • 3 tbsp honey
  • 1 tsp salt
  • about 700gr flour
  • semolina or polenta 
Directions:
In a water dissolve sugar and yeast and let stand until foamy.
In a small saucepan mix the milk, butter and honey and put on a heat for butter to melt and milk to heat up. 
Mix the 600gr flour, salt, yeast mixture and milk and knead the dough. Add a little flour at a time, but not to much, the dough should be soft and a little sticky. Transfer the dough to a floured surface and knead the dough. Put the dough into a greased bowl, cover and let stand for 10'.
Transfer the dough to a floured surface and roll to a 2,5cm thickness. Cut a 9-10cm round shape. (Don't swirl the cutter around the dough, just one neat cut through.)
Line a big baking pan with parchment paper and dust with semolina. Arrange the muffins and sprinkle them with semolina. Cover with a clean towel and let rest for one hour. Heat a non-stick frying pan over a medium high heat and fry the muffins on both sides for a couple a minutes until nicely golden brown. 



5 comments:

  1. Engleske muffine nisam radila, probala jesam, ali oni na koje sam naišla nisu izgledali niti približno ovako dobro kao tvoji, baš su kao pravi mali oblačići !

    ReplyDelete
  2. Nema ulja za prženje, nasuvo se peku? Gledala sam neki recept gdje se peku u rerni ali mislim da je išao prašak za pecivo. Ne sjećam se, bilo je davno.

    ReplyDelete
  3. Jedemo ih po nekad za doručak uz jaja i slaninicu ali ih sama nisam nikad napravila. Volela bih da vidim kakve su tvoje kad se preseku. Prijatno i uživajte. Slike su izuzetno lepe.

    ReplyDelete