Wednesday 1 April 2015

Posne ćufte od pasulja / Meatless White Bean Ball

Još uvek je vreme posta, pa evo ideje za jedan fin ručak...

Posne ćufte od pasulja

Sastojci:
  •         3 šolje kuvanog pasulja
  •         pola praziluka
  •         1 veća šargarepa
  •         1 čen belog luka
  •         1 kašika mlevenog lanenog semena
  •         1/2 kašičice mlevene crvene paprike
  •         1-2 kašike prezli
  •         peršun, so, biber, ulje
  •         1/2 litre pasiranog paradajza

Priprema:
Zagrejte rernu na 200C. Pleh obložite papirom za pečenje ili folijom.
U seckalicu ubacite pasulj i sameljite, ali ne mnogo sitno da ne dobijete kašu.
Na malo ulja, propržite sitno seckan praziluk i rendanu šargarepu. Kad povrće omekša dodajte sitno seckan beli luk i propržite još minut-dva. Sklonite sa vatre.
Pomešajte laneno seme i 3 kašike hladne vode. Ostavite oko 5 minuta.
Pomešajte pasulj, povrće i laneno seme. Dodajte začine, sitno seckan peršun i prezle toliko da možete da oblikujete masu u ćufte. Pravite ćufte i poređajte ih na pleh. Pecite oko 20-tak minuta. Stavite paradajz da proključa, smanjite vatru, ubacite ćufte i prokuvajte sve oko 5 minuta. Služiti uz testeninu, pirinač, krompir...

Meatless White Bean Balls

Ingredients:
  • 3 cups of cooked beans
  • half a leek
  • 1 big carrot
  • 1 clove of garlic
  • 1 tbs ground flex seed
  • 1/2 tsp paprika
  • 1-2 tbsp breadcrumbs
  • parsley, salt, pepper, oil
  • 1/2 tomato passata
Directions:
Preheat the oven to 200C. Line a baking pan with foil or parchment paper.
In a chopper ground the beans, but not to much.
On some oil cook the finely chopped leek and grated carrot. When the vegetables are soft, add the finely chopped garlic and cook for another minute or two. Remove from the heat.
Mix the ground flax seed with 3 tablespoons of cold water and set aside for 5 minutes.
Combine the beans, vegetables and flex seed. Add the spices, chopped parsley and enough breadcrumbs so you can shape the mixture into balls. Arrange the balls on a pan and bake for 20 minutes.
Bring the passata to boil, lower the heat, add the balls and cook for 5 minutes. Serve with pasta, rice, cooked potatoes...



2 comments:

  1. Pravila sam posne ćufte od pasulja i izuzetno su ukusne. Prijatno:)))

    ReplyDelete
  2. Odlična ideja, spremam za isprobati.

    ReplyDelete