Monday 18 November 2013

Toskanski kolač sa jabukama / Tuscan Apple Cake

Otvaram sezonu kolača sa jabukama. Tatine jabuke su baš puno rodile ove godine, tako da ćemo i ove zime uživati u kolačima. Za početak, jedan brz i mirisan. Nama je bio lepši sutradan kada su se mirisi i ukusi baš lepo proželi.

Toskanski kolač sa jabukama
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 100gr + 6 kašika šećera
  • 100gr blanširanih mlevenih badema
  • 100gr otopljenog maslaca
  • 4 jaja
  • 150gr brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kisele jabuke
  • 1 limun
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Okrugli pleh prečnika 22cm ili veći obložiti papirom za pečenje.
U manjoj posudi pomešati bademe, 100gr šećera i rendanu koru limuna.
Posebno umutiti jaja sa 6 kašika šećera, dodati maslac, brašno i prašak za pecivo. Sipati masu u pleh.
Jabuke oljuštiti i iseći na tanke kriške. Poređati ih po testu, lagano pritiskati da urone u testo. Posuti mešavinom badema, šećera i limuna. Peći oko 30-40' (proveriti čačkalicom).

Tuscan Apple Cake

Ingredients:
  • 100gr + 6 tbsp sugar
  • 100gr blanched ground almonds
  • 100gr melted butter
  • 4 eggs
  • 150gr flour
  • 2 tsp baking powder
  • 2 green apples
  • 1 lemon
Directions:
Preheat the oven to 180C. Line a round 22cm round pan with parchment paper.
In a small bowl, mix the almond, 100gr sugar and grated lemon zest.
In a separate bowl, beat the eggs with the 6 tablespoons of sugar, add the butter, flour and baking powder. Pour into prepared pan. Peel the apples and cut them into thin slices. Arrange the apples onto the mixture pushing them right down into the pan. Sprinkle the mixture with the sugar, almond and lemon mix. Bake for 30-40' (toothpick test).




9 comments:

  1. Mi sve vise volimo ovakve kolace, za svaki dan, bez fila. Bas je dobar. Ovo bi moje dete volelo ;)

    ReplyDelete
  2. Divan i jednostavan kolačić! Za čas je gotov, a vidi se da je sočan i mekan. Sačuvaću recept! :)

    ReplyDelete
  3. I ja jako volim ovakve jednostavne kolače bez fila.

    ReplyDelete
  4. Kako dobro izgleda, ovaj posip po vrhu mi je posebno dobar, odličan kolač !

    ReplyDelete
  5. Nije jesen i dolazi novo lepo voce, ali kod mene je juce bilo prilicno hladno i ova brzinska torta je bila pun pogodak! Moji gosti (i naravno ukucani) su bili prezadovoljni! Trazio se recept!

    ReplyDelete