Friday 29 November 2013

Slatki doručak / Sweet Breakfast

Znate ono kad lutate po netu i naletite na nešto pa se lupite rukom u čelo i kažete sebi: "Kako se ja nisam toga setio/la?". E tako sam se ja osećala kad sam videla ovaj recept za "kandirani" hleb. Tako jednostavno, a tako dobro. Doduše ovo nije nešto što ćete često spremati, niti količinski mnogo, jer puca od kalorija, ali će vam pri pomisli na njega poći voda na usta. Drugi recept je za klasični francuski pečeni tost. Prednost recepta je što se koristi baget, koji se neće skroz natopiti filom, pa dobijate mekanu unutrašnost, sa krckavom koricom. Ako volite da pojedete nešto slatko za doručak, nadam se da ćete probati barem jedan recept i da će vam se dopasti kao nama...

"Kandirani" hleb
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 4 kriški hleba (ja sam koristila tost hleb)
  • 60gr omekšalog maslaca (nikako margarin)
  • 6 kašika žutog šećera
Priprema:
Pomešati maslac i žuti šećer, pa premazati hleb sa obe strane. Zagrejati teflonski tiganj na srednjoj vatri, pa pržiti hleb da lepo porumeni sa obe strane. Ne ređati hleb na ubrus da se ocedi (prva moja greška) i ne ređati ga jedan na drugi , jer će se zalepiti (moja druga greška). Služiti vruće.

Francuski pečeni hleb
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 1 baget (star jedan dan)
  • 3 jaja
  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • renadana kora pomorandže
  • vanila, prstohvat soli
  • 2 kašike omekšalog maslaca
  • 3 kašike žutog šećera za posipanje
Priprema:
Odseći krajeve bageta, prepoloviti po dužini, pa svaki deo na 3 komada. Premazati svaki deo sa malo maslaca i poređati u pleh za pečenje. Umutiti jaja, mleko, šećer, sok i koru od pomorandže, vanilu i so. Preliti preko hleba i ostaviti 30'. Svakih 10 minuta okrenuti hleb na drugu stranu. Nakon 30' odsipati ostatak fila iz pleha, posuti žutim šećerom i peći na 180C oko 30' da lepo porumeni. Posuti šećerom u prahu i služiti toplo.Ukoliko služite hleb uz neki slatki preliv (džem, nutela) izbacite šećer iz fila.

Candied Bread
Adapted from here

Ingredients:
  • 4 slices bread
  • 60gr softened butter  (not margarine)
  • 6 tbsp yellow sugar
Directions:
Mix together butter and sugar. Spread it on both sides of the bread. Heat a non-stick frying pan over middle high heat. Fry each slice of bread on both sides until golden. Don't put it on the kitchen towel and don't stack slices while hot or they will stick. Serve hot.

Baked French Bread
Please scroll down for here

Ingredients:
  • 1 baguette, a bit stale
  • 3 eggs
  • 2 cups milk
  • 2 tbsp sugar
  • 2 tbsp orange juice
  • grated orange zest
  • vanilla, a pinch of salt
  • 2 tbsp softened butter
  • 3 tbsp yellow sugar for the top
Directions:
Cut off the each end of bread, then slice baguette in half. Cut each half in three pieces. Brush each slice with softened butter and arrange them in a baking pan. Whisk the eggs, milk, sugar, orange juice and zest, vanilla and salt. Pour it over the bread and leave to soak for 30'. Flip the pieces around every 10'. After 30' pour off any left over liquid from the pan, sprinkle the bread with yellow sugar and bake in the preheated oven at 180C for 30'. Dust with powdered sugar and serve warm. If you serve it with some sweet topping (like jam, nutella...) omit the sugar in the filling.

1 comment: