Wednesday 4 July 2012

Lava kolač sa belom i crnom čokoladom i sosom od malina / Lava Cakes With White And Dark Chocolate In Raspberry Sauce

Oh my God!


Lava kolač sa belom i crnom čokoladom i sosom od malina
Please scroll down for English


Potrebno:
  • 200gr bele čokolade
  • 50ml slatke pavlake (zaslađene)
  • 2 jaja
  • 90gr brašna
  • 50gr šećera
  • 1 kašika maslaca
  • 50gr crne čokolade (70% kakaa)
za sos:
  • 250gr malina
  • 2-3 kašike šećera
  • 1 kašika gustina
i još za podmazivanje:
  • maslac
  • brašno
Priprema:
Pomešajte maline sa šećerom,stavite na jaču vatru i prokuvajte par minuta.Gustin pomešajte sa 3 kašike hladne vode.Dodajte u maline u prokuvajte par minuta.Sklonite sa vatre i procedite da se otarasite semenki.Ohladite.
Zagrejte rernu na 220C.
Pomešajte belu čokoladu,pavlaku i maslac i zagrevajte na pari da se čokolada otopi i masa sjedini.Posebno umutiti jaja sa šećerom.U istopljenu čokoladu,dodajte umućena jaja i prosejano brašno.Umutite sve da nema grudvica.
Modle za sufle ili kalupe za mafine dobro podmažite maslacem i pospite brašnom.Sipajte masu do 2/3,pa ubacite po kockicu ili dve čokolade (zavisi od veličine).Pecite 11'.
Izvadite iz rerne,ostaviti ih da odmore minut-dva,pa ih izokrenute na tanjir i poslužite odmah uz sos od malina.

Lava Cakes With White And Dark Chocolate In Raspberry Sauce

Ingredients:
  • 200gr white chocolate
  • 50ml heavy whipping cream
  • 2 eggs
  • 90gr flour
  • 50gr sugar
  • 1 tbsp butter
  • 50gr dark chocolate (70% cocoa)
for the sauce:
  • 250gr raspberry
  • 2-3 tbsp sugar
  • 1 tbsp cornstarch
and for the ramekins:
  • butter
  • flour
Directions:
Mix raspberries with sugar and put on a higher heat to cook for a few minutes.Mix the cornstarch with 3 tablespoons of cold water,add it to the raspberries and cook for a few minutes.Remove from the heat and strain to remove the seeds.Cool.
Preheat the oven to 220C.
Mix the white chocolate,cream and butter and put on the steam until the chocolate is melted and mixture is smooth.In a separate bowl,whisk the eggs and sugar.In the melted chocolate add the whisked eggs and sifted flour.Whisk until there are no lumps.
Ramekins or muffin pan grease well with the butter and dust with flour.Pour the mixture until it reaches 2/3 of the ramekins.Insert one or two chocolate cubes (depending on the size).Bake for 11'.
Take it out from the oven,leave to rest a minute or two and then invert on the serving plate.Serve immediately with the raspberry sauce.






15 comments:

  1. Ovo baš izgleda fino. Do sad sam samo slušala kako svi rade lava kolač u mikrovalnoj a ja nikako da ga isprobam, ali ti si me sad definitivno nagovorila. Spoj bijele i crne čokolade je odličan!

    ReplyDelete
  2. Divan!
    Kod mene u pripremi nešto slično! :)

    ReplyDelete
  3. Ovo je fantasticno. Fotografije su vise nego prekrasne.

    ReplyDelete
  4. Odlično izgleda, sviđa mi se kombinacija boja...

    ReplyDelete
  5. Fantastično, samo sam čekala da vidim sliku gdje je prerezan, pa kako se čokolada prelijeva.. mmm :)

    ReplyDelete
  6. Odlično, čuvam za hladnije dane:)

    ReplyDelete
  7. Mmmmm, vrlo kreativno... verujem da kolacici nestanu u trenu!:))

    ReplyDelete
  8. Odmah prelazim na komplimente: božanstveno, prekrasno, odlični okusi, super prezentacija! Lava cake obožavam!!

    ReplyDelete
  9. Prečudovit!! Ovo mora biti tako dobro, mmmm :)!

    ReplyDelete
  10. Fantastično! Ovo ću morati da isprobam čim malo zahladi! :)

    ReplyDelete
  11. Dugo nisam radila lava kolač tako da je ovaj podsjetnik dobro došao, a i tvoj kolač je dobro došao jer ovo je uistinu fantastično !

    ReplyDelete