Friday 12 December 2014

Uradi sam(a) / DIY

Nisam ona osoba koja sve pravi domaće, koja nikad ne kupuje gotove stvari, kojoj špajz puca od domaćih džemova i sokova...Naprotiv. Ali, neke stvari ipak volim da napravim sama. Zato što ili ne mogu da ih nađem ovde ili su mi preskupe ili više volim domaće. Kikiriki puter sam godinama mislila da mrzim, dok nisam prvi put napravila moj i više nikad nisam kupila gotov.
U ovom postu sam skupila neke stvarčice koje najčešće pravim sama. Likere ne volim da pijem, ne volim slatka pića, ali su ipak u nekim stvarima nezamenljivi. Najčešće pravim od kafe, pomorandže, višnje i čokolade. Sada vam predstavljam od kafe i pomorandže. Karamel sos, iskreno nigde nisam ni videla gotov. A čokoladni sirup kupovni je odvatan i zato volim da ga napravim sama. 
Na početku moje kulinarske 'karijere', čitajući strane recepte često mi se dešavalo da preskočim neki recept kada ugledam neku mešavinu začina koja kod nas ne postoji. Vremenom sam počela da istražujem i te miksove i videla da su savršeno prosti, a mogu itekako da posluže. Zato vam kucam recept za mešavinu začina za meso koji u stranim receptima možete naći kao 'Fajita' ili 'Cajun' mix. Osim za meso, lep je i u kombinaciji sa pečenim krompirom. Ista priča je i sa prelivom za salatu, na zapadu poznat i kao 'Ranch dressing'.
Možda vam neki od recepta posluži i kao ideja za novogodišnji poklon nekome...
Liker od kafe

Potrebno:

  • 250ml vode
  • 250gr šećera
  • 20gr sveže mlevene kafe*
  • 150ml votke
Priprema:
Prokuvati vodu i šećer da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati kafu i votku. Promešati, sipati u teglu i ostaviti na hladno. Nakon dan-dva procediti, najbolje kroz gustu gazu.

*Ja kafu kupujem u pržionici kafe, pa sama kući sameljem.

Liker od pomorandže

Potrebno:
  • 150gr šećera
  • 150ml vode
  • 2 pomorandže
  • 1 štapić cimeta
  • 1 šolja votke
Priprema:
Prvo potopite pomorandže i mešavinu sode bikarbone, sirćeta i vode* i ostavite oko 1 sat. Ili ako koristite domaće ili proverene pomorandže ovaj korak preskočite. 
Prokuvati vodu i šećer. Pomoću ljuštača za povrće pažljivo skinite koru pomorandže pazeći da ne bude i belog dela. Sklonite šećerni sirup sa vatre, pa dodajte koru, cimet i votku. Sipajte u teglu i ostavite na hladnom par dana. Procedite i čuvajte na hladnom.

*Ova mešavina služi da se eleminišu vosak i ostale hemikalije iz kore. Pravim je odprilike, ali u principu ide oko 1 kašika sode, 2 kašike sirćeta i oko 1 čaša vode.

Mix začina za meso

Potrebno:
  • 2,5 kašike mlevene paprike
  • 2 kašike soli
  • 2 kašike belog luka u prahu
  • 1 kašika mlevenog bibera
  • 1 kašika crnog luka u prahu
  • 1 kašika kajenskog bibera
  • 1 kašika origana
  • 1 kašika suve majčine dušice
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i sipajte u teglicu.

Preliv za salatu

Potrebno:
  • 3 kašike majoneza
  • 150ml jogurta ili kisele pavlake
  • 1 veliki čen belog luka
  • 1 kašika sveže mirođije ili 1/2 kašike suve
  • 1 kašika peršuna ili 1/2 sivog
  • malo soli i bibera
Priprema:
Pomešati majonez i jogurt. Dodati sitno seckan beli luk, seckanu mirođiju, peršun i malo soli i bibera. Promešati i sipati preko salate.

Karamel sos

Potrebno:
  • 200gr šećera
  • 90gr maslaca
  • 120ml slatke pavlake
Priprema:
Karamelisati šećer u šerpi sa debljim dnom bez mešanja. Dodati kockice maslaca, pa kad se istopi maslac dodati i pavlaku. Prokuvati sve da se sjedini. Ohladiti i čuvati u frižideru oko 7 dana.


Čokoladni sirup

Potrebno:
  • 230gr šećera
  • 100gr kakao praha
  • 250ml vode
  • malo soli
  • 1 kašičica vanile
Priprema:
Pomešati šećer i kakao i dobro promešati da nema grudvica. Dodati vodu i so, promešati i staviti na vatru. Kad proključa, kuvati još par minuta, pa skloniti sa vatre i dodati vanilu. Promešati, ohladiti i čuvati u frižideru do nedelju dana.

7 comments:

  1. Liker od pomorandže mi baš sad treba za jedan recept a i ostali recepti su vrlo upotrebljivi :-)

    ReplyDelete
  2. Izuzetno upotrebljivi receptići, spremam recepte.

    ReplyDelete
  3. Svaka čast, ovo je baš odlična kolekcija i to sve domaća proizvodnja. Mnogo mi se dopada. Bravo:)

    ReplyDelete
  4. Čokoladani sos mi deluje mnogoooo fino, i lako za pravljenje. I što je najbitnije, ne deluje mi toliko skupo :)

    ReplyDelete
  5. Odlicna kolekcija veoma ukusnih i prakticnih receptica... inace, "homemade" pokloncici su prava stvar, pogotovo ako mogu da se odmah degustiraju.:)))

    ReplyDelete