Wednesday 10 September 2014

Letnje salate

Jeste leto na izmaku, ali još uvek nije kasno da probate neku od ovih salatica. Moj lični favorit - sa grilovanim tikvicama...


Panzanella salata

Sastojci:
  •         50ml maslinovog ulja
  •         2 kašike maslaca
  •         2 čena belog luka
  •         1/2 bageta ili običnog hleba
  •         oko 1 kg paradajza
  •         2 kašike balzamiko sirćeta
  •         50m maslinovog ulja
  •         so, biber

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
U pleh staviti maslac i ulje i ubaciti u rernu da se maslac istopi. Izvaditi pleh, dodati sitno seckan beli luk i kockice hleba. Dobro promešati i vratiti u rernu na 10-15'.

U međuvremenu, iseći paradajz, dodati mu sirće, ulje, so i biber i kockice hleba. Sve promešati i ostaviti kratko da hleb upije preliv.

Salata sa kukuruzom

Sastojci:
  •         oko 500g kuvanog kukuruza
  •         2 kašike maslinovog ulja
  •         3 kašike majoneza
  •         oko 100g feta sira
  •         2 kašike limunovog soka
  •         manji crveni luk
  •         2 čena belog luka
  •         so,biber
  •         malo crvene ljute papričice

Priprema
Pomešati ulje, majonez, limunov sok i sitno seckan beli luk. U kukuruz dodati sitno seckan crveni luk, sitno seckanu papričicu i preliv. Začiniti po ukusu i na kraju dodati i kockice fete.

Salata sa krastavcem i pavlakom

Sastojci:
  •         2 krastavca
  •         1 kašičica soli
  •         1 ,5 čaša kisele pavlake
  •         1 crveni luk
  •         2 kašike sirćeta
  •         2 čena belog luka
  •         1/2 kašičice šećera
  •         biber
  •         mirođija

Priprema:
Oljuštiti krastavac i narezati ga na kriške. Posoliti i ostaviti 15'. Krastavac dobro ocediti i osušiti kuhinjskim ubrusom.
Pomešati krastavac, tanko sečen crveni luk, pavlaku, sirće, sitno seckan beli luk, šećer, biber i mirođiju po ukusu. Kratko ohladiti.

Salata od paradajza sa prelivom od senfa

Sastojci:
  •         3 paradajza
  •         1 crni luk
  •         2 kašike maslinovog ulja
  •         2 kašike sirćeta
  •         1 kašičica senfa
  •         1 čen belog luka
  •         so, biber, peršun

Priprema:
Paradajz i crni luk iseći na tanke kriške. Ređati naizmenično paradajz, crni luk i seckani peršun.Svaki sloj posoliti i pobiberiti.
Za preliv, pomešati ulje, sirće, senf i sitno seckan beli luk. Preliti preko salate.

Salata sa grilovanim tikvicama

Sastojci:
  •         3 tikvice
  •         so, biber, maslinovo ulje
  •         125g mocarele
  •         mirođija, čili, maslinovo ulje, limun

Priprema:
Oprati tikvice, pa ih pomoću ljuštača za povrće iseći na tanke trakice. Posoliti ih, pobiberiti, preliti sa malo ulja i ispeći na gril tiganju.
Poređati ih na tanjiru za posluženje, poređati komadiće mocarele, posuti mirođijom, čilijem i sve preliti uljem i limunovim sokom.

Salata sa grilovanim patlidžanom i paradajzom

Sastojci:
  •         2 patlidžana
  •         2 paradajza
  •         125g mocarele
  •         bosiljak, so, biber, ulje

Priprema:
Oprati patlidžan i paradajz i iseći ih na kriške debljine 1cm.
Patlidžan posoliti i ostaviti da odstoji 10'. Oprati ga i osušiti kuhinjskim ubrusom. I patlidžan i paradajz posoliti, pobiberiti i premazati uljem. Ispeći ih na gril tiganju. Patlidžan pržiti oko 8', a paradajz 2'.
Mocarelu iseći na kriške.
Ređati naizmenično patlidžan, paradajz, mocarelu i listove bosiljka. Sve preliti maslinovim uljem i služiti toplo.


5 comments:

  1. Irena, sve su divne! Ne znam za koju bih se odlučila. Možda isto sa grilovanim tikvicama...

    ReplyDelete
  2. Moj favorit bi bili krastvci sa kiselim vrhnjem.

    ReplyDelete
  3. Baš su divne! Ma, biti će još toplih dana, roštiljanja i prilike za pripremu neke od ovih salata. odlične ideje,obično radimo uobičajene salate, a ovo je ipak malo posebno.

    ReplyDelete
  4. Odličan izbor si napravila.Pun sunca!

    ReplyDelete