Tuesday 11 February 2014

Cimet polumeseci punjeni čokoladom / Cinnamon Crescent With Chocolate Filling

Ovomesečna domaćica Mirela je zadala kvasac kao temu za igru Ajme, koliko nas je! Ne znam za vas, ali meni tema totalno odgovara. Ovo je još jedna ulaznica koju joj šaljem, a ako sve bude po planu verujem da će ih do kraja meseca biti još puno.

Cimet polumeseci punjeni čokoladom
Please scroll down for English

Potrebno za testo:

  • 20-tak grama svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 220ml tople vode
  • 1/2 kašičice soli
  • oko 400-450gr brašna
za fil:
  • 200gr čokolade (oko 50% kakaa)
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 15gr maslaca
i još:
  • 1 jaje
  • 200gr šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • oko 500ml ulja za prženje
Priprema:
U vodi sa malo šećera rastvoriti kvasac i ostaviti da zapeni. Pomešati 400gr brašna, so, ostatak šećera i narasli kvasac, pa zamesiti testo. Po potrebi dodati još brašna. Testo ostaviti 1 sat u frižideru.
Za fil, na laganoj vatri istopiti čokoladu, pavlaku i maslac. Staviti u frižider da se stegne.
Ohlađeno testo razvući u koru debljine 0,5cm i seći krugove prečnika 6-7cm. Na polovinu kruga staviti po kašičicu fila, ivice premazati umućenim jajetom i dobro pritisnuti ivice da se spoje. Dobijene polumesece poređati na pleh i ubaciti u friz na pola sata.
Pomešati šećer sa cimetom.
U šerpi zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Pržiti polumesece da porumene sa obe strane. Staviti ih kratko na kuhinjski ubrus da upije ulje, a onda ih uvaljati u šećer. Služiti toplo.

Cinnamon Crescent With Chocolate Filling

Ingredients for the pastry:
  • about 20gr fresh yeast
  • 2 tbsp sugar
  • 220ml warm water
  • 1/2 tsp salt
  • about 400-450gr flour
for the filling:
  • 200gr chocolate (about 50% cocoa)
  • 2 tbsp heavy cream
  • 15gr butter
and:
  • 1 egg
  • 200gr sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • about 500ml of oil, for frying
Directions:
Dissolve the yeast in water with some sugar and let stand until foamy.
In a kneading bowl, mix 400gr of flour, salt, the rest of the sugar and yeast mixture and knead the dough. Add more flour, if needed. Chill the dough for 1 hour.
For the filling, on lower heat melt the chocolate, cream and butter. Chill until set.
Roll the dough to 0,5cm thickness and cut the 6-7cm circles. Put one teaspoon of filling on one half of the circle, brush the edges with whisked egg and pinch the edges to seal. Arrange the crescents on a pan and put in a freezer for 30'.
Mix the sugar and cinnamon.
In a saucepan heat the oil over a medium high heat and fry the crescent until golden brown on both sides. Drain on kitchen towel and roll in sugar/cinnamon mixture. Serve warm.



7 comments:

  1. Irena, ovo ti je fenomenalno... Bas mi se svidja! :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Super je ja to obicno akd mi ostane kora I ganaša tako nešto smislim ali ne budu baš ovako lepe
      Nego irena gde je tvoj recept za Tradicionalno Srpski ,Nagradnu Igru na mom blogu.Gledam tvoje recepte I baš mi se nekoliko dopada(mada nisam ja u žiriju).Samo an mail pošalješ link I čiča mica I gotovapriča.Pogledaj sve o igri ovde
      http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html
      Pozdrav

      Delete
  3. This is a great recipe, Irena,
    cinnamon and chocolate -
    I like them: beautiful, delicious - Greetings!

    ReplyDelete
  4. Mmmm, nesto poput malih krofnica, samo sto puta lepse jer su sa cokoladom.... super receptic i fotkice.:))

    ReplyDelete
  5. Na prvi pogled ne bi nikad rekla da su od dizanog tijesta, super

    ReplyDelete
  6. Pripremila si fantasticne recepte za ovaj krug igre. Hvala! Ne znam koji mi zvuci i izgleda primamljivije. Cimet i cokolada..savrsena kombinacija.

    ReplyDelete