Sunday 27 October 2013

Ajme, koliko nas je! -Recepti sa ribom / Two Fish Recipes

Ovomesečna tema igre Ajme, koliko nas je! je riba. Temu nam je zadala Ivana sa bloga So i Biber. Ribu koliko volimo toliko slabo spremamo i jedemo. Razlog je u tome što je kod nas užasno slaba ponuda sveže ribe. Svežu ribu sam videla dva puta po nekim većim hipermarketima, a od smrznute uvek su u opticaju nekoliko vrsta. I naravno, uvek kruže neke teorije zavere kad je u pitanju smrznuta riba. Najnovija je o ozračenoj, otrovnoj ili ne znam već kakvoj ribi u Maksiju. Jedino kada uživam, ali stvarno uživam u ribi je kad odemo na Vlasinsko jezero i imamo tu privilegiju da jedemo tek ulovljenu pastrmku. E to je već riba! Ali ona će pričekati sledeće leto...

Riba u korici od maslina
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 10-tak zelenih maslina
  • rendana kora od limuna
  • 2 kašike peršuna
  • 5-6 kašika prezli
  • 1 jaje
  • 500gr fileta ribe 
Priprema:
Pomešati seckane masline, koru limuna, seckan peršun i prezle. Ribu osušiti, pa uvaljati u umućeno jaje, a zatim u mešavinu sa maslinama. Pržiti po 2-3' sa obe strane.

Bengalski riblji kari
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 500gr fileta bele ribe
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica kurkume
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 patlidžan
  • 2 krompira
  • 1 paradajz
  • oko 500ml vode
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/2 kašičice komorača
  • 1/2 kašičice slačice
  • 1 kašika crnog susama
Priprema:
Pomešati so, kurkumu i đumbir. Ribu iseći na manje komade, pa uvaljati u prethodnu mešavinu. Ostaviti 10-tak minuta da odstoje. Zagrejati malo ulja, pa ispžiti ribu da lepo porumeni. Izvaditi ribu i prosipati ulje iz tiganja, toliko da ostane 1 kašika . Na tom ulju ispržiti kim, komorač, slačicu i crni susam da začini zamirišu i počnu da pucketaju. Dodati patlidžan seckan na kockice, krompir sečen na kriške i seckan paradajz. Propržiti nekoliko minuta. Naliti vodom toliko da povrće ogrezne. Poklopiti i kuvati 15-tak minuta da se povrće skuva. Vratiti ribu i kuvati još 5'. Poslužiti uz kuvan pirinač.

Olive-crusted fish

Ingredients:
  • about 10 green olives
  • grated zest of lemon
  • 2 tbsp parsley
  • 5-6 tbsp breadcrumbs
  • 1 egg
  • fish fillets
Directions:
Mix chopped olives, lemon zest, chopped parsley and breadcrumbs. Pat dry the fish fillets and roll in whisked egg. Roll them in the olive mixture and fry in oil for few minutes on both sides.


Bengali Fish Curry

Ingredients:
  • 500gr white fish fillets
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp turmeric
  • 2 tsp ground ginger
  • 1 eggplant
  • 2 potatoes
  • 1 tomato
  • about 500ml water
  • 1/2 tsp cumin
  • 1/2 tsp fennel seeds
  • 1/2 tsp mustard seeds
  • 1 tbsp nigella seeds
Directions:
Mix the salt, turmeric and ginger. Cut the fish into smaller pieces and drop into the spices mixture. Leave to marinate for 10'. Heat some oil and fry the fish on both sides until golden brown. Remove the fish and reserve only 1 tablespoon of oil in the pan. Add the cumin, fennel, mustard and nigella seeds. Cook until the spices begin to smell and crackle. Add the diced eggplant, slices of potatoes and chopped tomatoes. Fry for few minutes. Add the water to cover the vegetables, cover and cook for 15' until the vegetables are tender. Return the fish and cook for 5 more minutes. Serve with plain cooked rice.


6 comments:

  1. odlični recepti , Irena. I kod nas je ponuda slaba. Ja nekad ljubomorišem beogradjanima. Na Zelenom postoji odlična ribarnica sa svežom ribom, plodovima mora . Imaju čak i sveže škampe. Kod nas oko slava je dobra ponuda svežeg šarana , inače sve zamrznuto.

    ReplyDelete
  2. Interesantna mi je ova korica.
    Tek sad nakon što sam pročitala tvoj uvod, shvatila sam da mi svježu ribu prihvaćamo zdravo za gotovo, budući da nam je stalno dostupna.

    ReplyDelete
  3. Wow, kora od maslin. Moze li biti morskije i mediteranskije! Jedva cekam da isprobam recept!

    ReplyDelete
  4. Irena, obozavam tvoje riblje recepte... Neke sam vec probala i jako su nam se dopali...

    ReplyDelete
  5. I jedno i drugo jelo je naprosto divno! Nikada dovoljno dobrih recepata s ribom. I mi ne jedemo često ribu i to iz nekoliko razloga: jako je skupa, smrznuta je loša, stara se prodaje kao svježa. Vjeruj mi, nema teorija zavjere - sve je točno što čuješ. Na žalost.

    ReplyDelete
  6. Joj kako sve ovo izgleda tako fino...

    ReplyDelete