Wednesday 10 April 2013

Ravioli sa sremušom / Wild Garlic Ravioli

Ja sam luda za kuhinjskim 'gadgets-ima'. I imam jako dobro organizovanu kuhinju i ostavu,tako da mi je sve na dohvat ruke i sve volim da koristim. Osim mašine za testeninu. Kupila sam je još pre godinu dana i nikad je nisam koristila. Nekako mi se sve to činilo komplikovano. Ali stisla sam zube,izvadila je iz kutije i hrabro se upustila u spremanje domaće testenine. I naravno sad se kajem zašto to nisam radila i ranije. Domaća testenina se lako i brzo pravi,a zilion puta je bolja od kupovne. Sad kad sam se navukla,povratka nema. Prvi iz kolekcije biće recept sa sremušom i sirom.

Ravioli sa sremušom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 200gr brašna
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • svežanj sremuša
  • 150-200gr mekog sira (sremski,rikota)
  • 30-tak grama rendanog parmezana,plus još malo za serviranje
  • so,biber,griz
Priprema:
U činiju staviti brašno,pa u sredini dodati jaja,so i zamesiti testo.Uviti u foliju i ohladiti 30'.
Blanširati sremuš u slanoj vodi 1 minut,izvaditi iz vode,dobro ocediti i iseckati.Pomešati sa sirom i parmezanom,posoliti i pobiberiti.
Ohlađeno testo podeliti na četvrtine i provući kroz mašinu za testeninu.Ako nemate mašinu, na pobrašnjenoj površini razvući testo sasvim tanko.Iseći testo za raviole (ja sam koristila okrugli sekač za kolače),na sredinu kruga staviti po kašičicu fila, a ivice premazati vodom.Preklopiti drugim krugom i dobro pritisnuti ivice. Gotove raviole ređati na krpu posutu grizom.
Kuvati raviole u slanoj vodi oko 2-3'(voda ne sme jako da ključa).Procediti ih i servirati prelivene maslinovim uljem,biberom i krupno rendanim parmezanom.

Wild Garlic Ravioli

Ingredients:
  • 200gr flour
  • 2 eggs
  • a pinch of salt
  • a bunch of wild garlic
  • 150-200gr soft cheese (cottage,ricotta)
  • about 30gr of grated parmesan,plus some more for serving
  • salt,pepper
Directions:
In a kneading bowl put the flour,make the well in the middle, add the eggs and a pinch of salt. Knead the smooth dough.Wrap in a clingfilm and chill for 30'.
Meanwhile, wilt the garlic in the simmering water for 1', drain well and chopped. Mix the garlic with the cheese,parmesan and season with salt and pepper.
Cut the dough into quarters and roll each piece using the pasta machine. If you don't have the pasta machine,roll the dough very thin onto the floured surface. Cut the dough (I used a round cookie cutter), put 1tsp of filling in the centre of each round. Brush the edges with the water and sandwich another round on top.Seal the edges. Arrange the ravioli on the semolina dusted towel.
Boil the ravioli in the salted simmering water for 2-3'. Drain and serve with some olive oil,pepper and parmesan shavings.




21 comments:

  1. U našoj kući je ta mašina 30 godina a ja sam tek prošle godine počela da je koristim i to u vikendici. Pravo je zadovoljstvo sa seljačkim jajima, žutim kao dukat. Npravim tako gomilu razne testenine, stavim osušene u kutiju. Često odu i kao poklon:-)

    Ravioli su ti očigledno odlični, moraću da izvadim mašinu dok je sremuš mlad:-)

    Ovo je verovatno količina za dvoje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa malo više,zavisi koliko ste ješni :)

      Delete
  2. E , da znaš da mi je drago. Meni moja mašina stalno stoji na radnoj površini , više je ni ne sklanjam. Upravo se peče lazanja sa domaćim korama. :) Ravioli izgledaju divno. Sremuš i sir su odlična kombinacija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam sad krenula u ofanzivu,nezaustavljiva sam :)

      Delete
  3. Predivno!
    Ja nemam tu mašinu ali sam u poslednje vreme pravila par puta domaću pastu i super je.

    ReplyDelete
  4. Nista bolje od domace tjestenine. Predivno izgledaju.

    ReplyDelete
  5. Ja isto nemam stroj ali uvijek mi je bila želja. Ravioli super izgledaju a sigurno su i fini. Radila sam ručno paštu i raviole ali nikad se ne može rastanjiti kao mašina

    ReplyDelete
  6. Sigurna sam da je domaca pasta mnogo bolja od kupovne. Nemam masinu, ne znam kako bi izgledalo da se pravi rucno... E sad, za nas koji nemamo sremus na dohvat ruke ili cak nismo nikad culi za njega (zvuci mi vrlo privlacno), cime moze da se zameni? Obicni mladi beli luk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da,sremuš je divlji luk,možeš ga zameniti mladim lukom ili prazilukom.Ali bi ih trebala prvo malo propržiti.

      Delete
  7. Sto se ti lepo igras u kuhinji, cekamo sada nastavak sa novim recepticem.:)))

    ReplyDelete
  8. Gledam sremuš na tržnici i ne pada mi napamet što s njim. Ovo mii je super ideja.

    ReplyDelete
  9. Obozavam raviole! Jeste puno posla, ali vredi! Sad gledam ove tvoje okrugle i shvatam da moram nabaviti kalup za secenje testa... moji su uvek ravni i kockasti ko tepih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja više volim kad su ovako okrugle,mada su praktičnije kockaste,ima manje ostataka.Možeš da ih sečeš i običnom čašom.

      Delete
    2. Naravno, ali dok nisam procitala sada nema sanse da bi se sama toga setila :(
      Thanx

      Delete
  10. Predivno, jednostavno rečeno! Obožavam ovakve stvari, a mogu misliti kako je dobro jer je sa svježom tjesteninom. Isto volim spravice u domaćinstvu, ali ovu za tijesto nemam, iako je u zadnje vrijeme sve češće gledam u trgovini. Ali zato imam plastične kalupe - spravice za raviole:)) Naravno, sremuš je ovdje nepoznanica, na žalost.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako si u mogućnosti,a voliš ovakve stvari obavezno je kupi. Ja sad već planiram da kupim neku bolju sa više nastavaka.
      Nemoguće da nemate sremuš,možda se drugačije zove. Ja je znam i kao medveđi luk.

      Delete
  11. i ja obožavam domaću testeninu, još sa sremušem odlična kombinacija . Probala sam par puta da napravim , ali moje ispadnu deblje. Nisam ih još usavršila . Nema bolje od domaće testenine .. kod nas dolaze i leti na supu . :*

    ReplyDelete
  12. Imam dve mašine za rezance, ali sam nekako, uvek, bila "lenja" da se zamajavam time, najviše zbog bolova u malim zglobovima prstiju, a testo treba lepo, čvrsto da je umešeno, ali, da je sve najbolje sa domaćom testeninom, rezancima, jeste, jer dok sam bila mlađa, bilo je i raviola na razne načine. Sremuš je super varijanta:)

    ReplyDelete
  13. sigurno da nema paste bez domaće paste...ali, to će morati još malo pričekati dok ojačam ako ikako ojačam :) ali, ova ideja sa sremušem je izvrsna...

    ReplyDelete
  14. Sjajan recept... Ja nemam masinu za testeninu, ali ima moja mama koja zivi preko puta. Svejedno me mrzi da ju koristim, a milion puta sam pozelela. Mi kad pravimo rezance to bude od 20 jaja i celodnevna akcija... :)

    ReplyDelete
  15. Ja tu mašinicu mjerkam već mjesecima i nikako da se odlučim kupiti je, sve se mislim stajati će bez veze, a sigurno bi bilo kao kod tebe da kada bih je jednom isprobala ne bih više stala. Krasni su mi ovi ravioli, baš si ih super napravila !

    ReplyDelete