Wednesday 17 April 2013

Pita sa višnjama / Sour Cherry Pie

Jedna zaturena kesa višanja u frizu, malo neobično testo i jedna savršena pitica..

Pita sa višnjama
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 300gr hladnog maslaca,sečenog na kocke
  • 550-600gr brašna
  • 1/2 l jogurta
  • 1 kašičica sode
za fil:
  • 400gr višanja (dobro oceđenih)
  • šećer
Priprema:
U multipraktik stavite 500gr brašna,sodu i maslac i pulsirajte da dobijete krupne mrvice. Ili,ako radite ručno, u vanglu stavite brašno,sodu i maslac i prstima napravite krupne mrvice. Ulijte jogurt i umesite testo. Ako se teso mnogo lepi dodajte još malo brašna. Mesite testo što manje,tek toliko da povežete sastojke. Biće malo lepljivo,ali posle hlađenja sa njim se može raditi. Dobro ohladite testo u frižideru (ja sam ga stavila preko noći,ali može i manje). 
Zagrejte rernu na 180C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
Dobro pobrašnite površinu. Razvucite testo u pravougaonik 35x40cm. Isecite ivice tako da dobijete pravilan pravougaonik. Zatim ga isecite na 4 trake debljine 8cm. Na sredinu svake trake gusto poređajte višnje,pa ih pospite sa 1-2 kašike šećera. Svaku traku uvijte u rolnu i ređajte spiralno u pleh (kao gibanicu).
Pecite oko 35' da blago porumeni. Posuti obilno šećerom u prahu i ohladiti pre služenja.

PS. Pošto u testu nema šećera,pita nije mnogo slatka,što je OK ako je služite uz šlag ili sladoled. Ako volite slađe,preporučujem nekoliko kašika šećera i u testo.

Sour Cherry Pie

Ingredients:
  • 300gr cold butter,cubed
  • 550-600gr flour
  • 1/2 l yogurt
  • 1 tsp soda
for the filling:
  • 400gr sour cherries,well drained
  • sugar
Directions:
In a food processor, put 500gr flour and butter and pulse until big crumbs form. If you don't use food processor, in a kneading bowl put 500gr flour and butter and using your fingertips make big crumbs. Pour in the yogurt and knead the dough. If the dough is too sticky add some more flour. Knead the dough just until it's formed,don't over work it. The dough should be a little sticky but after it's chilled it will be easy to work with. Chill the dough (I chilled it overnight,but that's not necessary).
Preheat the oven to 180C. Line a big baking pan with parchment paper.
On the well floured surface, roll the dough to 35x40cm rectangle.Trim the edges to get a neat rectangle. Then slice it to 4 stripes 8cm wide.In the middle of each stripe arrange the cherries and sprinkle them with 1 or 2 tablespoons of sugar. Roll it and seal the egdes. Arrange them in a spiral shape. Bake for 35' until slightly golden brown. Dust generously with powdered sugar and serve at room temperature.

PS. The pie is not too sweet,which is OK if you are serving with ice-cream or whipped cream. Other wise, I recommend a few tablespoons of sugar in the dough.






17 comments:

  1. zanimljiva pita a pošto volim slađe ja bih stavila malo šećera i u tijesto kao što ti predlažeš.... slatke fotke

    ReplyDelete
  2. Kako samo dobro izgleda! Već sebe zamišljam s kriškom ove divote u jednoj ruci, a u drugoj čaša mlijeka... :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Izgleda jako lepo i dekorativno!

    ReplyDelete
  5. Ovo bi za mene bilo idealno s trešnjama!

    ReplyDelete
  6. Baš je lepa, zanimljiva mi je ovako motana! Sve pohvale!

    ReplyDelete
  7. Jao, tako jednostavna i predivna! Baš predivna.

    ReplyDelete
  8. divna je! Imam i ja jedan paketic u zamrzivacu, taman bi ga mogla potrošiti :)

    ReplyDelete
  9. Mogu misliri kako je lep ukus a sem toga vrlo je dekorativna.

    ReplyDelete
  10. Jako lijepa pita a osim toga i jako dobro izgleda.

    ReplyDelete
  11. Veoma lepo i dekorativno izgleda, a verujem da je i ukus savrsen!

    ReplyDelete
  12. Kako je sočna! Odličan recept:)

    ReplyDelete
  13. Pita izgleda jako lijepo i jako ukusno ! Ovako formirana mi je baš dekorativna o ovo je odlična ideja. Višnje si super iskoristila, meni su omiljene u svim izdanjima pa tako i u kolačima.

    ReplyDelete