Friday 19 April 2013

Basbousa - Egipatski griz kolač / Egyptian Semolina Cake

Nedavno sam dobila kuvar sa receptima Azije i Afike i oduševila sam se. Odmah sam krenula u isprobavanje i prvo spremila ovaj  kolač. Jako je jednostavan, mogu ga spremiti i potpuno početnici u kuvanju. Odlična kombinacija maslaca, kokosa, jogurta, a onda još i kad krcne ovaj badem... U originalu u preliv se stavlja i ružina vodica, koja je za mene pojam i ne mogu je nigde naći. Verujem da je sa njom još lepši i aromatičniji kolač. Ako volite griz i zalivene kolače, toplo vam preporučujem da ga probate. 
PS. Besramno sam ukrala ideju za prve tri slike iz pomenutog kuvara :)


Basbousa - Egipatski griz kolač
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 450gr griza
  • 75gr kokosa
  • 220gr šećera
  • 75gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200ml jogurta
  • 200gr otopljenog maslaca
  • vanila
  • blanširani badem
za preliv:
  • 330gr šećera
  • 250ml vode
  • 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Prvo pripremite preliv. U šerpi pomešati šećer i vodu i mešati da se šećer otopi. Kada voda proključa kuvati bez mešanja još 5'. Skloniti sa vatre i dodati limunov sok.Prohladiti.
Zagrejati rernu na 190C. Podmazati pleh dimenzija 30x25cm.
Pomešati griz,kokos,šećer,brašno,prašak za pecivo.jogurt,maslac i vanilu.Masa je gusta,ali ako ne možete da je povežete dodajte malo mleka. Dobijenu masu prstima utisnite u pleh. Isecite kolač na romboide i u svako parče utisnite po jedan badem. Pecite oko 35' da lepo porumeni.
Izvadite iz rerne i odmah prelijte šećernim sirupom. Dobro ohladite pre služenja.

Egyptian Semolina Cake

Ingredients:
  • 450gr semolina
  • 75gr coconut flour
  • 220gr sugar
  • 75gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • 200ml yogurt
  • 200gr melted butter
  • vanilla
  • blanched almonds
for the syrup:
  • 330gr sugar
  • 250ml water
  • 2 tbsp lemon juice
Directions:
First make the syrup. In a small saucepan put the sugar and water and stir until sugar dissolves. Let it boil for 5' without stirring. Remove from the heat and add the lemon juice. Cool slightly.
Preheat the oven to 190C. Buter a 30x25cm baking pan.
Mix the semolina,coconut,sugar,flour,baking powder,yogurt,butter and vanilla. If the mixture is too thick and can't come together add some milk. Press the mixture into prepared pan. Cut it into diamond shapes. Press an almond in the center of each diamond. Bake for 35' until golden brown.
Take it out from the oven and pour the syrup over the cake while the cake is still hot. Cool to serve.




15 comments:

  1. Verujem ti da je kolač veoma ukusan. Ja baš volim ovakve kombinacije. Biće isproban. :)

    ReplyDelete
  2. Moram da priznam da me podseca po malo na neki kolac, koji sam videla pre neki dan, u emisiji My Kitchen Rules :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry,ne znam koja je to emisija. Nešto slično sam videla kod Reze u My African Kitchen, ali je kod njega samo kuvan,nepečen i nepreliven sirupom. I taj deluje super.

      Delete
  3. Mmmm, sto ovo divno izgleda, samo ti nama vredno isprobavaj receptice iz tog kuvara a mi cemo da hvatamo beleske.:)) p.s. mislim da se ruzina vodica moze nabaviti u apoteci.;))

    ReplyDelete
  4. volim ovakve sočne, zalivene kolače.... mislim da mu kokos daje još svježine...odličan je...

    ReplyDelete
  5. ajme sto je ovo fino! ovo moram isprobati..

    ReplyDelete
  6. Pozdravljeni, moje ime Fatoş.Türkiye .. Mi živimo v tej lepi stvar imenovano tatlıyı.Bu REVANİ sladica.

    ReplyDelete
  7. Jako volim ovakve kolače, a definitivno sam kupljena ružinom vodicu, koju imam (donijela kćer iz Maroka). Bilježim i pečem, sigurno.

    ReplyDelete
  8. Uh kako volim ovakve sočne kolače, radila sam nedavno nešto slično, samo je bio i ananas u igri. U svakom slučaju, jako fino!

    ReplyDelete
  9. jako zanimljiv i lijep kolač!

    ReplyDelete
  10. I ja obožavam te zalivene griz kolače sa orjentalnim šmekom (u ovom sličaju afričkim:))
    Ne znam kako bi bilo sa ružinom vodicom, sećam se da mi je kad sam bila u Istanbulu bila prejaka i nije mi baš prijala.
    Nedavno sam pravila sličan kolač po Snježinom receptu i kontam da je kokos baš super u toj griz varijanti.

    ReplyDelete
  11. Kolač po mom ukusu i naravno ono što je po mom ukusu to nesmem da jedem:-) Imam ružinu vodicu iz Grčke, omi je mnogo koriste. Poslala bih ti ali nemam ideju kako, ako je ti imaš, javi mi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Vesna,ali stvarno nema potrebe. Kad bih se malo potrudila mozda bih je nasla i ovde. Hvala jos jednom!

      Delete
  12. Ovakvi kolači su mi omiljeni, posebno u zadnje vrijeme jako volim kada je griz u kolačima, pa još cijela kombinacija sastojaka kao što je ovdje, odlično !
    Što se tiče ružine vodice, ja sam potrošila zalihu koju sam donijela iz Bugarske i nakon toga je više nisam našla, mislim da je kod nas niti neću naći , ali sam zato u Sloveniji našla liker od ruže koji naravno nije isto, ali može poslužiti kao zamjena, i od tada njega koristim.

    ReplyDelete