Tuesday 25 December 2012

Somuni sa ajvarom / Flatbread With Roasted Red Pepper Chutney

Posle puno slatkih recepata,evo i jedan slani sa mojim omiljenim ajvarom.Ajvar bih jela svaki dan do kraja života.A još kad uz njega imam neko domaće testo i kajmak ili sir,mmmm...Ovoga puta ajvar i testo idu zajedno.Recept je dr.Oetker.Nedavno sam na poklon dobila njihov novi kuvar i ovo je prvi probani recept i bez mane je.
Iskoristiću priliku i da svim dragim prijateljima koji danas slave poželim srećan Božić i sve najbolje!
Čućemo se mi opet do kraja godine...:)

Somuni sa ajvarom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 250gr brašna
  • 20gr svežeg ili kesica suvog kvasca
  • kašičica soli
  • kašičica seckane majčine dušice
  • 70gr ajvara
  • 50ml tople vode
  • kašičica meda
  • 6 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Kvasac rastvoriti u toploj vodi sa medom i ostavite da zapeni.
Pomešati brašno,so,majčinu dušicu,ajvar i ulje,pa dodati narasli kvasac i umesiti testo.Pokriti ga i ostaviti da naraste.
Naraslo testo premesiti još jednom i podeliti ga na dva dela.Na pobrašnjenoj površini razvući ovalno svaki deo testa,pa ga prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje.Ostaviti somune da opet narastu.
Zagrejati rernu na 220C.
Prstima u testu napraviti udubljenja.Peći ih oko 15-20'.Prebaciti na rešetku da se prohlade.

Flatbread With Roasted Red Pepper Chutney

Ingredients:
  • 250gr flour
  • 20gr fresh or one package of instant yeast
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp chopped thyme
  • 70gr chutney
  • 50ml warm water
  • 1 tsp honey
  • 6 tbsp olive oil
Directions:
Dissolve the yeast in a warm water with the honey and let stand until foamy.
In a kneading bowl,mix the flour,salt,thyme,chutney and oil.Add the yeast mixture and knead the dough.Cover and let it rise.
Knead the dough once again and divide it in two parts.On a floured surface roll each part in an oval shape and transfer it to the baking pan lined with parchment paper.Leave the breads to rise.
Preheat the oven to 220C.
Using your fingertips make holes all over the dough.Bake for 15-20'.Transfer to the rack to cool.



8 comments:

  1. Uvijek fino uz dobar komad slanine, recimo :D Puno hvala i na lijepoj čestitki :)

    ReplyDelete
  2. Ovo mi izgleda jako jako fino! I ne djeluje teško za napraviti :) Sve najbolje za blagdane :))

    ReplyDelete
  3. Pravis nam zazubice ovako u sitne sate!:))) Sad bih odlomila komadic tog somuna, a odlicni su i svi prilozi.;)))

    ReplyDelete
  4. Vrlo zamamni i interesantni somuni, treba to probat.

    ReplyDelete
  5. Oduševio me je ovaj recept! Moram ga obavezno isprobati!

    ReplyDelete
  6. ummmmmm!!! love cook!
    see u soon in "KS"
    xoxo

    ReplyDelete