Friday 21 September 2012

Fudge sa belom čokoladom / White Chocolate Fudge

Odavno imam želju da probam fudge (ne znam kako bih ga prevela na srpski). I baš sam se obradovala kad sam u prodavnici zdrave hrane naišla na glukozni sirup,jer sam tačno znala gde ću ga iskoristiti.

Fudge sa belom čokoladom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 500gr žutog šećera
  • 500ml slatke pavlake (nezaslađene)
  • 3 kašike glukoznog sirupa
  • 150gr bele čokolade
Priprema:
Čokoladu krupno iseći.Obložiti pleh 20x20cm papirom za pečenje.
U šerpi pomešati šećer,pavlaku i glukozu,staviti na srednju vatru i mešati da se šećer otopi.Kad se šećer otopi,pojačati vatru i pustiti da proključa.Smanjiti vatru na srednje jaku (kod mene na 4 od 6) i ostaviti da masa ključa oko 25-30'.Povremeno promešajte.Fudge je gotov kada ubacite malo u hladnu vodu i odmah se od nje formira loptica.Sklonite sa vatre i mešajte oko 5' da se malo prohladi.Ubacite čokoladu, promešajte i sipajte u pleh.Ohladite i ostavite da se stegne.Izvadite iz kalupa i isecite na kockice.Čuvati u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi.

White Chocolate Fudge
Adapted from BBC Good Food

Ingredients:
  • 500gr golden caster sugar
  • 500ml heavy cream
  • 3 tbsp liquid glucose
  • 150gr white chocolate
Directions:
Cut the chocolate into chunks not too small.Line a square 20cm pan with parchment paper.
In a pan,mix the sugar,cream and glucose and slowly heat together stirring until the sugar melts.Turn up the heat and let it comes to a boil.Turn off the heat to medium and let it boils for 25-30',stirring from time to time.You will know the fudge is done,when you drop a small amount into a glass of cold water and it sets into a small ball.Remove from the heat and keep stirring for 5'.Sprinkle in the chocolate and stir.Pour into the prepared pan and let it cool and sets.Take it from the pan and cut into small cubes.Keep in an air container on room temperature. 




11 comments:

  1. Ajme jako dobro, nisam ga još radila, al mi je ovaj s bijelom čokoladom savršen!

    ReplyDelete
  2. Zanima me kako si zadovoljna krajnjim rezultatom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svima se svidja,ali se zaista jede u malim količinama,jer je preslatko.Nekako je kremasto,a zbog čokolade krckavo...

      Delete
  3. Ja nisam preveliki ljubitelj bijele čokolade ali već vidim varijantu sa mliječnom ili tamnom čokoladom. Svakako mi se sviđa, odlično si napravila ove fine "kockice", posebno me mami ovo što kažeš da je kombinacija kremasto-krckava i baš bih rado isprobala.

    ReplyDelete
  4. Znači ima glukoze u zdravoj hrani. Nemam pojma da li je to ta ista kao ona koja se u apoteci kupuje ali se osećam sigurnije ako piše da je za jelo. Ja imam želju da probam onaj tamni fadž, a prevod, nema prevoda. Verujem da je ubitačno slatko.;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima glukoze u Biospajzu. http://www.biospajz.rs/bombonski-glukozni-sirup.html

      Delete
  5. Nemam pojma šta je fudge ali meni ovo liči na neke fine karamel bombone.

    ReplyDelete
  6. Izgleda famozno! Uvijek sam to htjela probati :D

    ReplyDelete
  7. Lepo i ubitačno slatko:-) Imam sličan recept sa medom i listićima badema, mislim da sam da skinula sa cooli.... ako hoćeš mogu da potražim recept i link. Taj je kao mnogo zdraviji isto 'puca' od slatkoće:-)

    ReplyDelete
  8. Znači zadovoljna si! Oduvek želim da probam fudž...Volim poslastice koje pojedeš jednu kockicu i dosta ti:)
    Uf kako privlačno izgleda...

    ReplyDelete
  9. uh, ovo je predobro! ja baš volim ovakve slastice

    ReplyDelete