Friday 10 February 2012

Tartiflete pica / Tartiflette Pizza

Tariflete je u stvari,neka vrsta francuske musake.Pravi se od krompira,luka,slanine i sira.Kažu da je to pravo zimsko jelo.Ovoga puta,predstavljam vam je u obliku pice.Jedna je od omiljenih u mojoj porodici i često je spremam.Za pripremu vam je potreban creme fraiche.Već sam jednom objasnila kako se sprema u kućnoj varijanti,ali ponoviću opet.Pomeša se 250ml neutralne pavlake sobne temperature i 2 kašike kefira, promeša,pokrije folijom i ostavi na sobnoj temperaturi 12 sati.Nakon tog vremena se promeša i čuva u frižideru.Ništa komplikovano ni teško.Ako vam se baš ne pravi creme fraiche,upotrebite kiselu pavlaku.Mada se,po meni,pavlaka i creme fraiche razlikuju kao dan i noć...

Tartiflete pica
Please scroll down for English


Potrebno za picu prečnika 24-26cm:
  • testo za picu
  • 2 kašike creme fraiche
  • 1 glavica crnog luka
  • 50gr tanko sečene dimljene slanine
  • 2 kuvana krompira
  • 100gr kačkavalja
  • biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 250C.
U teflonskom tiganju,bez dodatka ulja,ispržite slaninu.Izvadite na tanjir,a u istoj masnoći ispržite crni luk sečen na tanka rebarca.Razvucite testo u pleh.Premažite ga creme fraiche-om,rasporedite pržen crni luk,polovinu slanine i krompir sečen na kolutove.Na krompir stavite kačkavalj,sečen na listiće i opet rasporedite slaninu.Pospite sve sveže mlevenim biberom i pecite da ivice testa porumene.

Tartiflette Pizza

Ingredients for 24-26cm round pizza:
  • pizza dough
  • 2 tbsp creme fraiche
  • 1 onion
  • 50gr thinly sliced smoked bacon
  • 2 cooked potatoes
  • 100gr cheese
  • pepper
Directions:
Preheat the oven to 250C.
In a teflon skillet,with no oil,fry the bacon.Take it out on a plate,and in that same skillet fry onion cut into thin halfmoons.Roll the dough in a baking pan.Spread cream fraiche all over the dough,arrange the onions,half of the bacon and sliced potatoes.On the potatoes,put cheese cut into stripes and finish with the rest of the bacon.Dust with freshly ground pepper and bake until edges of the dough is golden brown.



18 comments:

  1. Malo mi je čudan krompir kao namirnica na pizzi, ali panceta jaaaaaaaaako mami.

    ReplyDelete
  2. Odlično ovo za creme fraiche, svakako radim! Pizza izgleda divno, no moram priznati da nikada u životu nisam jela kruh s krumpirom ili tjesteninom, pa mi je ova kombinacija s krumpirom na krušnoj podlozi nemoguća. No, svaka zemlja ima neku svoju hranu i ovo mi se čini divno za one koje kombinacija kruha i krumpira ne smeta.

    ReplyDelete
  3. Znam da je cudna kombinacija testa i krompira.Moj dragi nikad ne jede takvu kombinaciju i bio je jako skeptican po pitanju ove pice.Ali promenio je misljenje.Mozda zbog toga jer se dodaje i slanina,pa luk,pa sir...

    ReplyDelete
  4. Odlična kombinacija i meni po guštu i za ovo doba godine.

    ReplyDelete
  5. Morat ću probati napraviti creme fraiche jednom, ovo stvarno djeluje fenomenalno

    ReplyDelete
  6. Njami, obožavam pancetu na pizzi :)

    ReplyDelete
  7. Ovo mi tako dobro, ma predobro izgleda!

    ReplyDelete
  8. Ovo ti je baš super! Ja sam nešto slično pravila neki dan za ručak samo bez slanine a sa kozjim sirom iz zamrzivača i malo 'buđavog' odozgore. Naiđoše hajduci ranije na ručak te ne uslikah:-)))

    ReplyDelete
  9. Ja samo pravim picu sa tankim kriskama krumpira i ruzmarina,za moje decke,ja jedem ali ne puno jer kada jedem kruh ne jedem krompir i obrnuto(nije dieta u pitanju nego ne mogu to dvoje zajedno)isto kao sto kod mene u Slavoniji prave tjesteninu i krompir....ima dosta jela koje sam probala,svi se vrte u mojim jelovnicima,neki vise neki manje..

    ReplyDelete
  10. Savrsena!!!Sto ne ide kombinacija?Pa kako se prave valjuske?Prelepe su ti i slike.Da li testo pravis sama ili kupovno?Mnogo lepo izgleda.

    ReplyDelete
  11. Prvi put cujem za Tariflete, a i creme fraiche me je uvek bunio. Definitivno neobican dodatak krompira. Volim kad naidjem na recept za malo drugaciju pizzu.

    ReplyDelete
  12. polomila sam jezik dok sam pročitala naziv ove pizze!nikad za nju nisam čula!!znam da Talijani rade seljačku s kumpirima, kobasicama i lukom

    ReplyDelete
  13. Sve sto sam videla na blogu je odlicno! Rekla bih da imamo slican ukus kada je hrana u pitanju!

    ReplyDelete
  14. Jako mi se dopada ovaj recept! Definitivno cu ga probati!
    Puno hvala na receptu za creme fraiche. Ne znam kako sam ga propustila pre kad si ga spominjala. :)

    ReplyDelete
  15. Super pizza, odlični sastojci! Vrijeme je ručka i mislim da bi mogla praviti pizzu danas (nisam dugo) :D

    ReplyDelete
  16. Znam da se na pizzu može staviti svašta po želji, ali nisam dosad došla na ideju da stavljam krompir! A slanina definitivno ne može da bude od viška :)

    ReplyDelete