Wednesday 8 February 2012

Kari čorba od paškanata/Curried Parsnip Soup

Jedna lagana čorbica da vas zagreje u ove ledene dane.Slažem se da se paškanat slabo koristi u kuvanju na ovim prostorima.Ja ga uvek imam,ali ga koristim samo u čorbama i supama.Spremila sam nekoliko novih recepata u kojima je baš ovo povrće glavna zvezda i obećala sam sebi da ću ih probati u narednom periodu.Javiću vam se sa utiscima...

Kari čorba od paškanata
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 300gr paškanata
  • 1 manji crni luk
  • 1 veći krompir
  • 1 manja šargarepa
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika karija u prahu
  • so,biber,ulje
  • creme fraiche ili pavlaka
  • peršun
Priprema:
Na malo ulja,propržiti sitno seckan crni luk.Dodati svo povrće sečeno na manje komade.Dodati i brašno i kari i propržiti minut-dva.Naliti sa 1 litrom vode ili supe i ostaviti da proključa.Smanjiti vatru i kuvati u polupoklopljenoj posudi oko 40' da povrće omekša.Izblendirati supu,začiniti po ukusu i prohladiti.Služiti uz creme fraiche ili pavlaku i peršun.

Curried Parsnip Soup
Adapted from here

Ingredients:
  • 300gr parsnips
  • 1 small onion
  • 1 big potato
  • 1 small carrot
  • 2 tbsp flour
  • 1 tbsp curry powder
  • salt,pepper,oil
  • creme fraiche or sour cream
  • parsley
Directions:
Heat the oil in a saucepan,add finely chopped onion and cook until softened.Add all of the vegetables chopped to small pieces.Then add the flour and curry powder and fry for minute or two.Pour 1 liter of water or stock and bring to a boil.Reduce the heat,cover and simmer gently for 40' until the vegetables are tender.Puree the soup until smooth,season by taste and cool slightly.Serve with creme fraiche or sour cream and parsley.



13 comments:

  1. Super, jako volim ovakve čorbice a s obzirom na vreme napolju ovakve stvarčice greju i dušu i telo!

    ReplyDelete
  2. Super čorbica za ove hladne dane:))

    ReplyDelete
  3. Pastrnak je fenomenalna namernica... Ja ga pecem (pogledaj recept na mom blogu) i pravim pire sa jabukama, to uglavnom zbog bebe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja se spremam tako da ga probam,kazu da je najlepsi bas pecen

      Delete
  4. A joj... :) Verujem ti da je corba ukusna, ali ja nikako nisam ljubitelj ovog povrca... Ni koren persuna ne volim. Stalno ga sklanjam na stranu... :)
    Mada, u kombinaciji sa karijem je sigurno bolje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja od svih tih korenastih,samo celer ne volim.Bebo jedna :)

      Delete
  5. Hvala što pratite moj blog! :)
    Čini se dobar recepet. Međutim, fotografije su me prosto oduševile!

    ReplyDelete
  6. Mnogo volim ovakve čorbice i skoro ih više kuvam nego klasične, naročito zimi. Od svoje prijateljice iz Bezansona sam čula da na pijacama i supermarketima nema da se kupi paštrnjak. Njega nabavljaju kuvari u radnjama gde se oni snabdevaju, tako da kad bi požela da skuva pravu supu sa ribićem ili vajsbratnom zamoli svog prijatelja kuvara da joj nabavi! Jako čudno a uzrok tome mi je nepojmljiv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čudno,kod nas ga uvek ima i jedno je od najjeftinijih povrća...

      Delete
  7. Prekrasno izgleda, fotke su divne. I ja rijetko koristim pasrnjak, nema ga tu za kupiti. S druge strane, curry je možda jedina mješavina začina koju ne volim:) Ali vole moji.

    ReplyDelete
  8. Ja ovakve čorbe obožavam a naročito kad je glavni glumac korenasto povrće. Ma da znaš da mnogi ni neznaju šta je paškanat. Nisam ih ni ja ranije razlikovala. Meni je fascinantno npr. kako celer ima sasvim drugu notu u supama i čorbama, onako vuče mi na muskatni oraščić i nikad ne bi rekla da je on u pitanju. Ovo je sjajan način da se deci podvali tako zdravo povrće.

    ReplyDelete
  9. savršena juha za ovo vrijeme!!

    ReplyDelete