Friday 30 December 2011

Srećni praznici!!! / Happy Holidays!!!

Najpre,želim svim ljudima dobre volje da čestitam Novu godinu i poželim puno zdravlja i sreće.Svima sve najbolje!



A danas vam predlažem pecivo kojim možete obradovati svoje ukućane za novogodišnje praznike.

Badem pecivo
Please scroll down for English


Potrebno za testo:
  • 250gr brašna
  • 2 jaja
  • 50gr otopljenog maslaca
  • 2 kašike šećera
  • 10gr svežeg kvasca
  • 3 kašike toplog mleka
  • prstohvat soli
za fil:
  • 100gr mlevenih blanširanih badema
  • 100gr šećera u prahu
  • 100gr omekšalog maslaca
  • 1 jaje
i još :
  • 1 jaje
  • šećer u prahu
Priprema:
U toplom mleku sa malo šećera,razmutiti kvasac i ostaviti da naraste.Pomešati jaja,šećer,maslac,so i brašno,pa dodati kvasac i zamesiti testo.Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
U međuvremenu,spremiti fil.Umutiti šećer i maslac,dodati jaje,a na kraju i bademe i sve promešati.
Nadošlo tersto podeliti na 1/3 i 2/3.Manji deo testa razvući u koru i prebaciti u podmazan pleh dimenzija 20x30cm.Koru premazati trećinom fila.Ostatak testa razvući u pravougaonik,premazati ostatkom fila i uviti u rolat.Iseći rolat na 12 komada.Dobijene rolnice ređati preko kore u filu u 4 reda po 3 rolnice.Ostaviti još jednom da naraste.Premazati umućenim jajetom.Peći u zagrejanoj rerni na 180C da porumeni.Posuti šećerom u prahu.

Almond Pastry

Ingredients:
  • 250gr flour
  • 2 eggs
  • 50gr melted butter
  • 2 tbsp sugar
  • 10gr fresh yeast
  • 3 tbsp warm milk
  • a pinch of salt
for filling:
  • 100gr blanched ground almonds
  • 100gr powdered sugar
  • 100gr soften butter
  • 1 eggs
and:
  • 1 egg
  • powdered sugar
Directions;
In a warm milk add some sugar and mix yeast until dissolved.Let stand until foamy.Mix eggs,sugar,butter,salt and flour.Add yeast and knead until soft dough is formed.Cover with kitchen towel and let it rise at warm place.
Meanwhile,prepare the filling.Mix sugar and butter,add eggs and almonds.Mix all together.
Divide the dough in 1/3 and 2/3.The smaller part of dough roll out and transfer to a greased pan size 20x30.Spread one third of filling on dough in pan.Rest of the dough roll out into a rectangle and spread rest of the filling on it.Roll it and cut into 12 equal parts.Arrange it in pan in 4 rows with 3 rolls.Let it rise once again.Brush with egg wash and bake in the preheated oven to 180C until golden brown.Dust with powdered sugar.



14 comments:

  1. Pecivo je pravo dobro!
    I tebi kao i tvojoj obitelji svako dobro u Novoj godini želim!

    ReplyDelete
  2. Joj kakve dve slatkice imaš, kao anđelčići su.

    Dopadaju mi se ovi tvoji pužići jer nisu klasični sa cimetom. Uz jutarnju kafu savršeni.

    Tebi i tvojoj porodici želim slatku novu godinu, veselu i razigranu!

    ReplyDelete
  3. Snjezo,Jelena,hvala puno.I vama sve najbolje!

    ReplyDelete
  4. Curice su preslatke!

    Iako sam sita, pužići odlično izgledaju i sviđa mi se nadjev od badema.

    Sve najbolje u Novoj godini!

    ReplyDelete
  5. Ovo bi mi bio jedan predivan novogodišnji doručak :) Sve najbolje!

    ReplyDelete
  6. Sretna 2012. i još puno ovakvih finih peciva i divnih slikica!

    ReplyDelete
  7. Tebi i tvojoj divnoj porodici želim svako dobro u godini koja dolazi :)

    ReplyDelete
  8. Hvala puno,cure! Sve najbolje!

    ReplyDelete
  9. Bas lepa cestitka!!!Divne cerkice imas!!Tebi i tvojoj porodici puno srece u Novoj!!!

    ReplyDelete
  10. Princezice su ti preslatke! :) Ljubac im saljem... :)

    Sve najbolje i tebi i njima i svim tebi dragim ljudima!!! :)

    ReplyDelete
  11. Prelepe devojčice :) I tebi i tvojoj porodici želim svako dobro :)

    ReplyDelete
  12. Draga Irena, tebi i tvojima sretno, veselo i uspješno u Novoj!

    ReplyDelete
  13. Uz tvoja dva divna mala anđelčića uživaj još i više u Novoj 2012 a ružice su prekrasne.

    ReplyDelete
  14. Divna peciva, sigurno ću se njima počastiti !
    Tebi i tvojima želim Sretnu, lijepu i veselu Novu 2012.-tu Godinu !!

    ReplyDelete