Thursday 8 September 2011

Za početak druženja...i kraj leta.../Pear and Blackberry Crumble

Dobrodošli u moj delić ove širom sveta raširene mreže.Ja sam strastveni kuvar amater i volim da svakog dana probam nešto novo.Nadam se da ćete uživati u mojim receptima i slikama,kao što uživam i ja dok ih pripremam.Za početak ću vam ponuditi nešto brzo,ukusno i verujem poznato svima.Ono što ovaj recept razlikuje od drugih je što se može i zamrznuti i tako vam može biti i spas u zadnji čas.A za one koji nemaju ove male kalupe za pečenje možda će biti korisna ideja da ih peku u malim metalnim modlama.Izgledaju interesantno.Uživajte i vidimo se uskoro!

Crumble sa kruškama i kupinama
Please scroll down for English

Sastojci:          
  • 500gr krušaka
  • 500gr kupina
  • 3-4 kasika šećera
  • 1 kesica vanile burbon
za mrvice:
  • 200gr brašna
  • 100 gr maslaca
  • prstohvat soli
  • 80gr seckanog lešnika
  • 100gr žutog šećera
Priprema:
Kruške oljuštiti,očistiti i iseći na kocke,dodati kupine,pošećeriti po ukusu,dodati nekoliko kašika vode i staviti na vatru nekoliko minuta da voće omekša.Skloniti sa vatre i dodati vanilu.Voće sipati u nekoliko manjih ili u jednu veliku vatrostalnu posudu.
Za mrvice staviti brašno u činiju i dodati hladan maslac sečen na kockice.Vrhovima prstiju gnječiti maslac i brašno da dobijete mrvice.Dodati i so,lešnik i šećer i sve promešati.Sipati mrvice preko voća.Peći na 190C 20-25' ili 40' ako koristite jednu veliku posudu.Crumble se moze i zamrznuti pre pečenja i čuvati mesec dana.Ja obično napravim više mrvica,pa zamrznem samo njih.
Jos jedna prednost ovog crumbla je sto ga mozete pripremiti uvece,staviti u frizider i ispeci sutradan.
Ah da,sluzi se toplo, najbolje uz sladoled od vanile ili slag.Mnogo bolje uz sladoled :)

Pear and Blackberry Crumble
Adapted from BBC Good Food
Ingredients:
  • 500gr pears
  • 500gr blackberries
  • 3-4 tbsp sugar
  • 10gr vanilla bourbon sugar
for crumbs:
  • 200gr flour
  • 100gr butter
  • pinch of salt
  • 80gr chopped hazelnuts
  • 100gr brown sugar
Directions:
Preheat the oven to 190C.
Peel pears and cut into cubes,add the blackberries,sugar to taste,a few tablespoons of water and boil it for a few minutes,until the fruit is soft.Remove it from the heat and add vanilla.Spoon the fruity mixture into 4 individual ovenproof ramekins or 1 large baking dish.
For crumbs put flour into a bowl,add cold butter cut into small pieces and rub together with your fingers until the mixture resembles coarse breadcrumbs.Add salt,hazelnuts and sugar and stir to combine.Sprinkle the crumbs evenly over the fruit.Bake for 20-25' if using small ramekins or for 40' if using one large dish.
Crumble can be frozen before baking for up to 1 month.I usually make more crumbs and freeze only them.Another advantage of this crumble is that it can be prepared the day before,put in the fridge and bake the next day.


Serve it warm with vanilla ice-cream or whipped cream. Better with ice-cream :)

10 comments:

  1. Draga Irena, zelim ti puno srece u blogerskim vodama. Dobrodosla :))))

    ReplyDelete
  2. Divna poslastica!!!
    Jako mi je drago da si nam se pridruzila !!!
    bilo je i vrijeme;)

    ReplyDelete
  3. Nemaš pojma kako mi je drago što će mo se od sada družiti i u blogerskim vodama... SUPER!!!!

    ReplyDelete
  4. Hvala vam,cure! Dragi,hvala i tebi!

    ReplyDelete
  5. Dobro nam dosla, raduje me da cemo moci da se druzimo i ovde... saljem puno lepih pozdrava za moj "komsiluk"!;)))

    ReplyDelete
  6. Irena, bas mi je drago da si tu, ovaj blog cu sa uzivanjem pratit ;)
    Tvoji recepti, a posebno tijesta me uvijek i ponovno oduseve !!!

    ReplyDelete
  7. Zelim ti lepo druzenje sa nama u kulinarskoj blogosveri (na mom blogu vise degustatorskoj), a crumble sam prvi put vidjala na stranim blogovima, i divnog mi je ukusa, prava poslastica za leto, a i voce + sladoled, je meni najlepsa varijanta.

    Veliki pozdrav! I lepo kuvaj i pisi :)

    ReplyDelete
  8. Znala sam da ces da napravis ovakvo iznenadjenje sa ovim blogom :) kao i uvek ne sumljam u tebe tetka :) primenicu neki tvoj recept kod kuce ali i kad se udam obavezno :) jer znas da imam sve tvoje recepte u moju knjigu za receptima :) svaka ti cast! :) Dusica

    ReplyDelete