Za mene pravo proleće počinje ne sa visibabama ili narcisima, već sa sremušom. Kad ga vidim na pijacama, znam da je tu. I onda me uhvati ludilo, šta prvo da probam, gde prvo da ga stavim. Ako ste i vi ljubitelji sremuša, probajte ga i na ove načine, jer jako kratko traje njegova sezona...
Soda hleb sa sremušem
Sastojci
Maslac sa sremušem
Sastojci
Pužići sa sremušem
Sastojci
Priprema
U vodu razmutiti šećer i kvasac i ostaviti na toplom da zapeni.
U činiji pomešati ulje, jogurt, so, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Za fil, pomešati krem sir i iseckani vlašac.
Naraslo testo premesiti i na pobrašnjenoj površini razvući u pravougaonik. Po njemu premazati fil i uviti u rolat. Seći kriške i ređati ih u pleh. Premazati umućenim jajetom i ostaviti da odmore 10-tak minuta dok se ne zagreje rerna. Peći na 200C da lepo porumene
Karbonara sa sremušem
Sastojci
Soda hleb sa sremušem
Sastojci
- 450gr brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 400ml mlaćenice*
- veza sremuša
Priprema
Zagrejte rernu na 230C. Pleh obložite papirom za pečenje.
U činiji pomešajte brašno, so, sodu i iseckan sremuš, pa dodajte mlaćenicu i brzo umesite testo tek toliko da se poveže. Šta manje mesite testo , hleb će biti bolji. Prebacite ga na pleh i oblikujte u pogaču. Zasecite ga malo dublje po sredini i pecite 15'. Smanjite vatru na 180C i pecite još oko 25-30'.
*Mlaćenica se pravi tako što u mlako/toplo mleko stavite kašičicu i po sirćeta i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
Maslac sa sremušem
Sastojci
- maslac po želji
- sremuš po želji
Priprema
Pomešati omekšali maslac i iseckani vlašac, prebacite na foliju i oblikujte ga u valjak. Stavite u frižider da se stegne. Koristiti ga preko mesa ili vrućeg hleba, peciva...
Pužići sa sremušem
Sastojci
- 100ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- 20-tak grama svežeg kvasca
- 50ml ulja
- 250ml jogurta
- 1 kašičica soli
- 500-550gr brašna
- 200gr krem sira
- veza sremuša
- 1 jaje
Priprema
U vodu razmutiti šećer i kvasac i ostaviti na toplom da zapeni.
U činiji pomešati ulje, jogurt, so, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Za fil, pomešati krem sir i iseckani vlašac.
Naraslo testo premesiti i na pobrašnjenoj površini razvući u pravougaonik. Po njemu premazati fil i uviti u rolat. Seći kriške i ređati ih u pleh. Premazati umućenim jajetom i ostaviti da odmore 10-tak minuta dok se ne zagreje rerna. Peći na 200C da lepo porumene
Karbonara sa sremušem
Sastojci
- 100gr slanine
- veza sremuša
- 3 jajeta
- 100-150gr parmezana (pekorina u mom slučaju, jer ga više volim)
- biber
- pola pakovanja špageta
Priprema
Vlašac iseći na dugačke trakice.
Iseckati slaninu na kockice pa ispržiti da postane hrskava. Dodati vlašac i propržiti kratko tek toliko da vlašac malo svene.
Umutiti jaja, dodati rendan parmezan i puno sveže mlevenog bibera.
Posebno skuvati špagete. Procediti ih i vratiti u šerpu, dodati slaninu i vlašac, pa umućena jaja. Brzo sve promešati da se jaja skuvaju/isprže.
Super si spremuš ovaj sremuš!
ReplyDeleteKao da sam ja pisala post!
ReplyDelete