Friday, 10 April 2015

Recepti sa sremušem / Ramp Recipes

Za mene pravo  proleće počinje ne sa visibabama ili narcisima, već sa sremušom. Kad ga vidim na pijacama, znam da je tu. I onda me uhvati ludilo, šta prvo da probam, gde prvo da ga stavim. Ako ste i vi ljubitelji sremuša, probajte ga i na ove načine, jer jako kratko traje njegova sezona...

Soda hleb sa sremušem

Sastojci

  • 450gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 400ml mlaćenice*
  • veza sremuša
Priprema
Zagrejte rernu na 230C. Pleh obložite papirom za pečenje.
U činiji pomešajte brašno, so, sodu i iseckan sremuš, pa dodajte mlaćenicu i brzo umesite testo tek toliko da se poveže. Šta manje mesite testo , hleb će biti bolji. Prebacite ga na pleh i oblikujte u pogaču. Zasecite ga malo dublje po sredini i pecite 15'. Smanjite vatru na 180C i pecite još oko 25-30'. 

*Mlaćenica se pravi tako što u mlako/toplo mleko stavite kašičicu i po sirćeta i ostavite da odstoji 10-tak minuta.


Maslac sa sremušem

Sastojci

  • maslac po želji
  • sremuš po želji
Priprema
Pomešati omekšali maslac i iseckani vlašac, prebacite na foliju i oblikujte ga u valjak. Stavite u frižider da se stegne. Koristiti ga preko mesa ili vrućeg hleba, peciva...



Pužići sa sremušem

Sastojci

  • 100ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 20-tak grama svežeg kvasca
  • 50ml ulja
  • 250ml jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 500-550gr brašna
  • 200gr krem sira
  • veza sremuša
  • 1 jaje

Priprema
U vodu razmutiti šećer i kvasac i ostaviti na toplom da zapeni.
U činiji pomešati ulje, jogurt, so, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Za fil, pomešati krem sir i iseckani vlašac.
Naraslo testo premesiti i na pobrašnjenoj površini razvući u pravougaonik. Po njemu premazati fil i uviti u rolat. Seći kriške i ređati ih u pleh. Premazati umućenim jajetom i ostaviti da odmore 10-tak minuta dok se ne zagreje rerna. Peći na 200C da lepo porumene

Karbonara sa sremušem

Sastojci

  • 100gr slanine
  • veza sremuša
  • 3 jajeta
  • 100-150gr parmezana (pekorina u mom slučaju, jer ga više volim)
  • biber
  • pola pakovanja špageta
Priprema
Vlašac iseći na dugačke trakice.
Iseckati slaninu na kockice pa ispržiti da postane hrskava. Dodati vlašac i propržiti kratko tek toliko da vlašac malo svene.
Umutiti jaja, dodati rendan parmezan i puno sveže mlevenog bibera.
Posebno skuvati špagete. Procediti ih i vratiti u šerpu, dodati slaninu i vlašac, pa umućena jaja. Brzo sve promešati da se jaja skuvaju/isprže.



2 comments: