Tuesday, 30 April 2013

Izvrnuta torta od banana - Kuvarijacije

Ovomesečna tema Kuvarijacija je Izvrnuta torta od banana. Recept je postavila Marija sa bloga Palachinka.
Super brza poslastica, za koju vam nije potreban ni mikser, a rezultat je odličan. Ništa nisam menjala u pripremi, osim žutog umesto muskavado šećera. Sve je prošlo bez problema i toplo preporučujem da probate...(Za recept klik na naslov)




Sunday, 28 April 2013

FBI Rukavice - U gostima kod Ivane

Evo bliži se kraj ovog kruga FBI Rukavica u okviru koga smo istraživali Ivanine blogove So i Biber i Dolce Fooda. Jako volim ovu igricu jer mi daje mogućnosti da potpuno pregledam neki blog i primetim neki recept koji sam eventualno propustila. Evo šta sam izabrala ovog puta...

Pečeni paškanat

Dugo već obećavam sebi da ću probati pečeni paškanat, ali jednostavno nikad se ne setim. I sada se duboko kajem zbog toga, jer pečeni paškanat je neodoljiv. Prosto neverovatno kako paškanat posle samo 15-tak minuta u rerni dobije potpuno drugačiji, slatkast ukus. Najveće iznenađenje mi je priredio dragi, jer se udavio u njemu. Za svaku preporuku...

Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka

Slučan recept imam i ja i zato sam htela da probam i drugu varijantu. Odličan ručak!

Majmunski hleb

Naravno prvo beli luk,pa cimet, koji sve u kući obožavamo. Evo upravo dok ovo kuckam, moja deca sa uživanjem mljackaju u nedeljnom doručku. Jedina izmena mi je bila da sam ga pekla u kalupu za brioše,jer mi je bio na vrhu moje kule sa kalupima. Obavezno probajte...

Omiljeni mafini sa bananom i čokoladom

Mafine volim da spremam, jer su super deci za brzu užinu. Ovi Ivanini mafini su stvarno odlični,a ono što mi se posebno dopada je mala količina masnoće. Bez obzira na to,mafini su super mekani, a poseban šmek im daje i posip od cimeta.







Friday, 19 April 2013

Basbousa - Egipatski griz kolač / Egyptian Semolina Cake

Nedavno sam dobila kuvar sa receptima Azije i Afike i oduševila sam se. Odmah sam krenula u isprobavanje i prvo spremila ovaj  kolač. Jako je jednostavan, mogu ga spremiti i potpuno početnici u kuvanju. Odlična kombinacija maslaca, kokosa, jogurta, a onda još i kad krcne ovaj badem... U originalu u preliv se stavlja i ružina vodica, koja je za mene pojam i ne mogu je nigde naći. Verujem da je sa njom još lepši i aromatičniji kolač. Ako volite griz i zalivene kolače, toplo vam preporučujem da ga probate. 
PS. Besramno sam ukrala ideju za prve tri slike iz pomenutog kuvara :)


Basbousa - Egipatski griz kolač
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 450gr griza
  • 75gr kokosa
  • 220gr šećera
  • 75gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200ml jogurta
  • 200gr otopljenog maslaca
  • vanila
  • blanširani badem
za preliv:
  • 330gr šećera
  • 250ml vode
  • 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Prvo pripremite preliv. U šerpi pomešati šećer i vodu i mešati da se šećer otopi. Kada voda proključa kuvati bez mešanja još 5'. Skloniti sa vatre i dodati limunov sok.Prohladiti.
Zagrejati rernu na 190C. Podmazati pleh dimenzija 30x25cm.
Pomešati griz,kokos,šećer,brašno,prašak za pecivo.jogurt,maslac i vanilu.Masa je gusta,ali ako ne možete da je povežete dodajte malo mleka. Dobijenu masu prstima utisnite u pleh. Isecite kolač na romboide i u svako parče utisnite po jedan badem. Pecite oko 35' da lepo porumeni.
Izvadite iz rerne i odmah prelijte šećernim sirupom. Dobro ohladite pre služenja.

Egyptian Semolina Cake

Ingredients:
  • 450gr semolina
  • 75gr coconut flour
  • 220gr sugar
  • 75gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • 200ml yogurt
  • 200gr melted butter
  • vanilla
  • blanched almonds
for the syrup:
  • 330gr sugar
  • 250ml water
  • 2 tbsp lemon juice
Directions:
First make the syrup. In a small saucepan put the sugar and water and stir until sugar dissolves. Let it boil for 5' without stirring. Remove from the heat and add the lemon juice. Cool slightly.
Preheat the oven to 190C. Buter a 30x25cm baking pan.
Mix the semolina,coconut,sugar,flour,baking powder,yogurt,butter and vanilla. If the mixture is too thick and can't come together add some milk. Press the mixture into prepared pan. Cut it into diamond shapes. Press an almond in the center of each diamond. Bake for 35' until golden brown.
Take it out from the oven and pour the syrup over the cake while the cake is still hot. Cool to serve.




Wednesday, 17 April 2013

Pita sa višnjama / Sour Cherry Pie

Jedna zaturena kesa višanja u frizu, malo neobično testo i jedna savršena pitica..

Pita sa višnjama
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 300gr hladnog maslaca,sečenog na kocke
  • 550-600gr brašna
  • 1/2 l jogurta
  • 1 kašičica sode
za fil:
  • 400gr višanja (dobro oceđenih)
  • šećer
Priprema:
U multipraktik stavite 500gr brašna,sodu i maslac i pulsirajte da dobijete krupne mrvice. Ili,ako radite ručno, u vanglu stavite brašno,sodu i maslac i prstima napravite krupne mrvice. Ulijte jogurt i umesite testo. Ako se teso mnogo lepi dodajte još malo brašna. Mesite testo što manje,tek toliko da povežete sastojke. Biće malo lepljivo,ali posle hlađenja sa njim se može raditi. Dobro ohladite testo u frižideru (ja sam ga stavila preko noći,ali može i manje). 
Zagrejte rernu na 180C. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
Dobro pobrašnite površinu. Razvucite testo u pravougaonik 35x40cm. Isecite ivice tako da dobijete pravilan pravougaonik. Zatim ga isecite na 4 trake debljine 8cm. Na sredinu svake trake gusto poređajte višnje,pa ih pospite sa 1-2 kašike šećera. Svaku traku uvijte u rolnu i ređajte spiralno u pleh (kao gibanicu).
Pecite oko 35' da blago porumeni. Posuti obilno šećerom u prahu i ohladiti pre služenja.

PS. Pošto u testu nema šećera,pita nije mnogo slatka,što je OK ako je služite uz šlag ili sladoled. Ako volite slađe,preporučujem nekoliko kašika šećera i u testo.

Sour Cherry Pie

Ingredients:
  • 300gr cold butter,cubed
  • 550-600gr flour
  • 1/2 l yogurt
  • 1 tsp soda
for the filling:
  • 400gr sour cherries,well drained
  • sugar
Directions:
In a food processor, put 500gr flour and butter and pulse until big crumbs form. If you don't use food processor, in a kneading bowl put 500gr flour and butter and using your fingertips make big crumbs. Pour in the yogurt and knead the dough. If the dough is too sticky add some more flour. Knead the dough just until it's formed,don't over work it. The dough should be a little sticky but after it's chilled it will be easy to work with. Chill the dough (I chilled it overnight,but that's not necessary).
Preheat the oven to 180C. Line a big baking pan with parchment paper.
On the well floured surface, roll the dough to 35x40cm rectangle.Trim the edges to get a neat rectangle. Then slice it to 4 stripes 8cm wide.In the middle of each stripe arrange the cherries and sprinkle them with 1 or 2 tablespoons of sugar. Roll it and seal the egdes. Arrange them in a spiral shape. Bake for 35' until slightly golden brown. Dust generously with powdered sugar and serve at room temperature.

PS. The pie is not too sweet,which is OK if you are serving with ice-cream or whipped cream. Other wise, I recommend a few tablespoons of sugar in the dough.






Monday, 15 April 2013

Palačinke Sote Stroganof / Beef Strofanoff Crêpes

Omiljeno jelo mog dragog je sote stroganof.Ovoga puta sam naletela na recept gde je sote upakavan u palačinke.Fenomenalno!

Palačinke Sote Stroganof 
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 400gr govedine
  • 350gr šampinjona
  • 1 crni luk
  • 500ml supe
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 120gr kisele pavlake
  • 1/2 kašičice senfa
  • malo rendanog kačkavalja
  • ulje,brašno,so,biber
  • 8 palačinki
za sos:

  • 120gr kisele pavlake
  • 2 kašičice senfa
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1/2 kašičice rendane limunove kore
  • so,kajenski biber
Priprema:
Najpre pomešati sve sastojke za sos i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 30'.
Za sote,iseckati šampinjone na listiće,a meso na tanke trakice. Na malo ulja,ispržite šampinjone da ispari tečnost koju puste. Posoliti ih i pobiberiti. Izvaditi iz tiganja,a u istoj masnoći (dodati još malo ulja ako je potrebno),ispržiti sitno seckan crni luk. Izvaditi ga i pomešati sa šampinjonima. Pomešajte malo brašna sa solju i biberom. Uvaljati meso u brašno i ispržiti u istom tiganju da dobije boju sa svih strana. Pomešati i meso sa šampinjonima. U istom tiganju koji je na srednjoj vatri,dodati paradajz pire i kratko ga propržiti. Naliti supu i pustiti da ključa nekoliko minuta da supa malo ispari i da se zgusne. Ubaciti vorčester, senf,majčinu dušicu,a na kraju i kiselu pavlaku. Vratiti meso,šampinjone i luk i kuvati sve oko 15'. Po potrebi,posoliti i pobiberiti.
Zagrejte rernu na 220C. Podmažite pleh za pečenje.
Rasporediti fil između palačinki,uviti svaku i poređati gusto u pleh. Posuti rendanim kačkavaljem i peći oko 10'.
Poslužiti uz sos od pavlake i senfa.

Beef Stroganoff Crepes

Ingredients:
  • 400gr beef
  • 350gr white button mushrooms
  • 1 onion
  • 500ml stock
  • 2 tbsp tomato paste
  • 1 tbsp Worchestershire sauce
  • 1/2 tsp thymme
  • 120gr sour cream
  • 1/2 tsp mustard
  • grated cheese
  • oil,flour,salt ,pepper
  • 8 crêpes
for the sauce:
  • 120gr sour cream
  • 2 tsp mustard
  • 1 tsp lemon juice
  • 1/2 tsp grated lemon zest
  • salt,cayenne pepper
Directions:
First,make the sauce. Mix all the ingredients and let stand at room temperature for at least 30'.
Sliced the mushrooms, cut the beef into thick stripes.Heat some oil in a skillet and fry the mushrooms until their liquid evaporates. Season with salt and pepper. Take it out from the skillet and put into a bowl. In the same skillet cook the finely chopped onion until soft.Remove from the skillet and transfer to the bowl with the mushrooms. Mix some flour with salt and pepper. Toss the beef with the flour and put into the skillet over the medium-high heat until browned on both sides. Transfer to the bowl with the mushrooms.
In the same skillet,add the tomato paste and cook for a few seconds. Add the stock,bring to the boil and cook until the stock has reduced.Add the Worchestershire, mustard,thyme and then whisk the sour cream. Return the mushrooms,onion and beef to the sauce and simmer gently for 15'. If necessary, season with salt and pepper.
Preheat the oven to 220C. Butter the bottom of a baking dish.
Divide the stroganoff filing between crepês and roll them into cylinders.Arrange them into the baking dish and sprinkle with grated cheese. Bake for 10'.
Serve with sour cream/mustard sauce.




Friday, 12 April 2013

Knedle sa višnjama i kokosom / Sour Cherry And Coconut Dumplings

Knedle nisu baš karakteristične za ovu našu južnjačku kuhinju.Moja mama ih nikad nije pravila, a nijedna mama mojih drugarica. U upoznavanje sa knedlama sam krenula tek kad sam sama počela da kuvam.U početku nisam bila oduševljena njima, ali sam vremenom probala više recepata,zavolela ih i za sada ovaj mi se najviše sviđa. Mislim da kokos ovde daje ono nešto...

Knedle sa višnjama i kokosom
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 200gr sira (rikota,sremski)
  • 50gr šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 100gr griza
  • 150gr brašna
  • 2 kašike istopljenog maslaca
  • vanila
  • prstohvat soli
  • višnje iz kompota
za mrvice:
  • 30gr maslaca
  • 30gr prezle
  • 20gr kokosa
  • 40gr šećera
  • 1 kašičica cimeta
Priprema:
Pomešati oceđen sir,šećer,jaje,žumance,griz,brašno,maslac,vanilu i so.Umesiti testo i ostaviti ga u frižideru na dva sata. Ohlađeno testo podeliti na manje loptice (oko 12), svaku puniti sa po nekoliko oceđenih višanja i ponovo oblikovati u lopticu. Kuvati knedle u vreloj vodi (voda ne sme jako da ključa) oko 15'. Kuvane knedle izvaditi iz vode i ubaciti u mrvice.
Za mrvice,istopiti maslac,ubaciti ostale sastojke i pržiti sve da kokos porumeni.
Knedle služiti uz sos od vanile ili čokolade.

Sour Cherry And Coconut Dumplings

Ingredients:
  • 200gr cheese (ricotta, cottage)
  • 50gr sugar
  • 1 egg
  • 1 egg yolk
  • 100gr semolina
  • 150gr flour
  • 2 tbsp melted butter
  • vanilla
  • a pinch of salt
  • sour cherries from jar
for the crumbs:
  • 30gr butter
  • 30gr breadcrumbs
  • 20gr coconut flour
  • 40gr sugar
  • 1 tsp cinnamon
Directions:
Mix the drained cheese,sugar,egg,egg yolk,semolina,flour,vanilla and salt. Knead the dough and chill for 2 hours. Divide the dough into smaller balls (about 12), stuffed them with a few drained cherries and shape into balls. Cook the dumplings in hot simmering water about 15'. Take it out from the water and put in the crumbs until coated on each side.
For the crumbs,melt the butter,add the other ingredients and fry until the coconut is slightly brown.
Serve the dumpling with vanilla or chocolate sauce.





Wednesday, 10 April 2013

Ravioli sa sremušom / Wild Garlic Ravioli

Ja sam luda za kuhinjskim 'gadgets-ima'. I imam jako dobro organizovanu kuhinju i ostavu,tako da mi je sve na dohvat ruke i sve volim da koristim. Osim mašine za testeninu. Kupila sam je još pre godinu dana i nikad je nisam koristila. Nekako mi se sve to činilo komplikovano. Ali stisla sam zube,izvadila je iz kutije i hrabro se upustila u spremanje domaće testenine. I naravno sad se kajem zašto to nisam radila i ranije. Domaća testenina se lako i brzo pravi,a zilion puta je bolja od kupovne. Sad kad sam se navukla,povratka nema. Prvi iz kolekcije biće recept sa sremušom i sirom.

Ravioli sa sremušom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 200gr brašna
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • svežanj sremuša
  • 150-200gr mekog sira (sremski,rikota)
  • 30-tak grama rendanog parmezana,plus još malo za serviranje
  • so,biber,griz
Priprema:
U činiju staviti brašno,pa u sredini dodati jaja,so i zamesiti testo.Uviti u foliju i ohladiti 30'.
Blanširati sremuš u slanoj vodi 1 minut,izvaditi iz vode,dobro ocediti i iseckati.Pomešati sa sirom i parmezanom,posoliti i pobiberiti.
Ohlađeno testo podeliti na četvrtine i provući kroz mašinu za testeninu.Ako nemate mašinu, na pobrašnjenoj površini razvući testo sasvim tanko.Iseći testo za raviole (ja sam koristila okrugli sekač za kolače),na sredinu kruga staviti po kašičicu fila, a ivice premazati vodom.Preklopiti drugim krugom i dobro pritisnuti ivice. Gotove raviole ređati na krpu posutu grizom.
Kuvati raviole u slanoj vodi oko 2-3'(voda ne sme jako da ključa).Procediti ih i servirati prelivene maslinovim uljem,biberom i krupno rendanim parmezanom.

Wild Garlic Ravioli

Ingredients:
  • 200gr flour
  • 2 eggs
  • a pinch of salt
  • a bunch of wild garlic
  • 150-200gr soft cheese (cottage,ricotta)
  • about 30gr of grated parmesan,plus some more for serving
  • salt,pepper
Directions:
In a kneading bowl put the flour,make the well in the middle, add the eggs and a pinch of salt. Knead the smooth dough.Wrap in a clingfilm and chill for 30'.
Meanwhile, wilt the garlic in the simmering water for 1', drain well and chopped. Mix the garlic with the cheese,parmesan and season with salt and pepper.
Cut the dough into quarters and roll each piece using the pasta machine. If you don't have the pasta machine,roll the dough very thin onto the floured surface. Cut the dough (I used a round cookie cutter), put 1tsp of filling in the centre of each round. Brush the edges with the water and sandwich another round on top.Seal the edges. Arrange the ravioli on the semolina dusted towel.
Boil the ravioli in the salted simmering water for 2-3'. Drain and serve with some olive oil,pepper and parmesan shavings.




Monday, 8 April 2013

Maslac kuglofi / Butter Bundt Cake

Kada pravim kuglof sa prelivom,obično koristim i limun.Međutim u ovom receptu nema limuna,tako da kolačići imaju divnu aromu na maslac i vanilu.
Maslac kuglofi
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 125gr omekšalog maslaca
  • 180gr šećera
  • 2 jaja
  • 180gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • vanila
  • prstohvat soli
  • 150gr kisele pavlake
za preliv:
  • 100gr šećera
  • 50gr maslaca
  • 4 kašike vode
  • vanila
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Kalupe za kuglofe podmazati i posuti brašnom.
Umutiti maslac i šećer,pa dodati jedno po jedno jaje neprestano muteći. Promešati brašno,prašak za pecivo i so. U umućen maslac dodavati naizmenično brašno i pavlaku. Na kraju dodati i vanilu. Sipati masu u pleh.Peći oko 25-30' (proveriti čačkalicom).Ohladiti 5',pa izvaditi iz pleha.
Za preliv,pomešati sve sastojke i staviti da proključa. Smanjiti vatru i kuvati još 5'.Malo prohladiti.
Četkicom premazivati kuglofe da upiju preliv.

Butter Bundt Cake
Adapted from here

Ingredients:
  • 125gr softened butter
  • 180gr sugar
  • 2 eggs
  • 180gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • vanilla
  • a pinch of salt
  • 150gr sour cream
for the glaze:
  • 100gr sugar
  • 50gr butter
  • 4 tbsp water
  • vanilla
Directions:
Preheat the oven to 180C.Grease and flour a mini bundt cake tin.
Whisk the butter and sugar,then add the eggs,a little at the time. Mix the flour,baking powder and salt. Add half of the flour mixture,then half of the sour cream and finally the rest of the flour and cream.Finally, add the vanilla. Pour the mixture into prepared tin.Bake for 25-30' (toothpick test).Cool for 5',then take it out from the tin.
For the glaze,mix all the ingredients and bring to boil.Reduce the heat and simmer for 5'. Cool slightly.
Brush the glaze over the cake.