Friday, 29 August 2014

Recepti sa šljivama / Plum Recipes

Ovoga puta da se zasladimo...


Bakin kolač

Sastojci:
  •          200g brašna
  •          2 kašičice praška za pecivo
  •          150g šećera + 1 kašika
  •          120ml mleka
  •          60ml ulja
  •          1 jaje
  •          pola kašičice cimeta
  •          5-6 šljiva
  •          1 kašika maslaca

Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Dno pleha prečnika 22-24cm obložiti papirom za pečenje.
Brašno, prašak za pecivo, šećer, mleko, ulje, jaje i cimet ubaciti u činiju i umutiti mikserom da bude glatko i bez grudvica. Sipati masu u pleh i po njemu poređati polovine šljiva. Šljive posuti kašikom šećera i po testu pobacati listiće maslaca.

Peći oko 30-35'. Posuti šećerom u prahu.

Mafini sa šljivama

Sastojci :
  •          60g maslaca
  •          100g šećera
  •          50g žutog šećera
  •          rendana kora pola limuna
  •          2 jaja
  •          vanila
  •          130g brašna
  •          1/2 kašičice praška za pecivo
  •          60ml jogurta
  •          5-6 šljiva

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Pleh za mafine obložiti papirnim korpicama ili ih dobro podmazati i pobrašniti.
Umutiti omekšali maslac i obe vrste šećera. Dodati koru limuna, jaja i vanilu. Posebno pomešati brašno i prašak za pecivo. U prethodnu masu naizmenično dodavati brašno i jogurt i lagano miksati.
Rasporediti umućenu masu do 3/4 korpica. Na vrhu poređati tanke kriškice šljiva. Peći oko 25-30'.
Napomena: Umesto da šljive rasporedite po vrhu, možete ih i iseckati na kockice i ubaciti u testo.


Pečene šljive sa grčkim jogurtom

Sastojci:
  •          8-10 šljiva
  •          1 kašika  žutog šećera
  •          1 kašika meda
  •          cimet ili vanila
  •          oko 300gr grčkog jogurta
  •          proprženi listići badema

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Manji pleh obložiti papirom za pečenje
Polovine šljiva pomešati sa šećerom, medom i cimetom ili vanilom. Ubaciti u rernu i peći dok voće ne omekša.
Služiti uz grčki jogurt i posuti listićima badema.

Kolač sa kukuruznim brašnom

Sastojci:
  •          60g istopljenog maslaca
  •          240ml mleka
  •          3 kašike meda
  •          2 jaja
  •          100g brašna
  •          170g kukuruznog brašna
  •          2 kašičice praška za pecivo
  •          6 kašike šećera
  •          prstohvat soli
  •          oko 10 šljiva

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.  Dno pleha 20x30cm obložiti papirom za pečenje.
Šljive iseckati i pomešati sa 3 kašike šećera.
Umutiti maslac, mleko, med i jaja. Posebno pomešati obe vrste brašna, prašak za pecivo, 3 kašike šećera i so. U suve sastojke dodati mokre i sve umutiti da bude bez grudvica. Masu sipati u pleh, a po vrhu poređati šljive. Peći oko 25-30'. Posuti šećerom u prahu.

Crumble sa šljivama

Sastojci:
  •          oko 600g šljiva
  •          oko 100-150g šećera (zavisi koliko je voće slatko)
  •          sok od pola limuna

za mrvice:
  •          200g brašna
  •          100g hladnog maslaca
  •          150g šećera
  •          100g ovsenih pahuljica

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
Pomešati prepolovljene šljive sa šećerom i limunom i poređati u odgovarajuću vatrostalnu posudu.
Za mrvice, u brašno dodati kockice hladnog maslaca i vrhovima prstiju ga utrljati da dobijete mrvice. Dodati šećer i pahuljice i lagano promešati. Obilno posuti po voću i peći oko 40-45'. Služiti toplo uz sladoled od vanile.

Brzi tart sa šljivama

Sastojci:
  •          1 list lisnatog testa
  •          šljive
  •          šećer

Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
Razvući testo i prebaciti ga u pleh obložen papirom za pečenje. Po njemu poređati polovine šljiva i sve posuti šećerom. Peći da lepo porumeni.



Wednesday, 20 August 2014

Recepti sa paradajzom / Tomato Recipes

Još jedna kolekcija. Nadam se da svako može da pronađe nešto za sebe...

Ćufte sa čeri paradajzom

Sastojci:
  •         400g mlevenog mešanog mesa
  •         1 jaje
  •         50g prezli
  •         malo mleka
  •         30g rendanog parmezana
  •         biber
  •         2 čena sitno seckanog belog luka
  •         seckani peršun
  •         oko 200g čeri paradajza
  •         1 dcl belog vina
  •         čačkalice


Priprema:

Zagrejati rernu na 200C. Potopite čačkalice u hladnu vodu.

Preliti prezle sa malo mleka. Pomešati meso sa jajetom, oceđenim prezlama, rendanim parmezanom, biberom, belim lukom i peršunom. Oblikovati masu u male ćuftice i poređati ih u podmazan pleh. Ubaciti ih u rernu i peći 5'. Izvadite iz rerne i na svaku stavite po polovinu čeri paradajza koju pričvrstite čačkalicom. Preliti ćufte belim vinom i vratite u rernu na još 25-30'.

Fokača sa maslinama i paradajzom

Sastojci:
  •         oko 20 g svežeg kvasca
  •         100ml tople vode
  •         1 kašičica šećera
  •         1 kašičica soli
  •         2 kašike maslinovog ulja
  •         400g brašna
  •         oko 100g maslina
  •         oko 100g čeri paradajza
  •         još malo ulja, krupna morska so


Priprema:
U vodi sa šećerom razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni. Pomešati so, ulje, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
Okrugli pleh prečnika 24cm podmazati uljem. Premesiti testo, prebaciti ga  u pleh i oblikovati u pogaču. Ostaviti još jednom da naraste. Vrhovima prstiju napraviti udubljenja u testu i pobockati masline i polovine paradajza. Preliti uljem i posuti sa malo soli. Peći na 200C da lepo porumeni.

Hleb sa paradajzom

Potrebno:
  •    200ml tople vode
  •         1 kašičica šećera
  •         20-tak grama svežeg kvasca
  •         2 kašičice paradajz pirea
  •         2 kašike maslinovog ulja
  •          1 kašika crnog susama (može i običnog)
  •         1,5 kašičica soli
  •         0,5 kašičice provansalske mešavine začina
  •         oko 400g brašna


Priprema:
U 100ml tople vode sa kašičicom šećera razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U 100ml tople vode razmutiti paradajz pire. Pomešati ga sa uljem, susamom, solju, mešavinom začina, naraslim kvascem i brašnom. Umesiti testo i ostaviti ga da naraste. Naraslo testo oblikovati po želji i ostaviti ga opet da naraste. Peći na 200C da lepo porumeni.

Paradajz punjen sirom

Sastojci:
  •         6 paradajza
  •         500g sitnog sira
  •         1 jaje
  •         1 kašika ulja
  •         malo soli i bibera
  •         6 listića svežeg bosiljka
  •         malo ulja


Priprema:
Svakom paradajzu odseći vrh i izdubiti ga.
Pomešati sir, jaje, 1 kašiku ulja, so i biber. Ovom masom napuniti paradajz i na svaki staviti po listić bosiljka. Vratiti vrhove na paradajz i svaki preliti sa malo ulja. Peći na 150C oko 45'.


Pile 'Arabiata'

Sastojci:
  •         1 crni luk
  •         nekoliko čena belog luka
  •         350ml crvenog vina
  •         350ml pileće supe
  •         600gr seckanog paradajza
  •         2 kašike paradajz pirea
  •         2 kašičice sveže majčine dušice
  •         6 bataka
  •         so,biber, ulje,peršun

Priprema:
Na malo ulja ispržiti sitno seckan crni luk. Kad omekša dodati i sitno seckan beli luk i kratko propržiti. Uliti vino i na jačoj vatri kuvati oko 1 minut. Dodati supu, paradajz, pire i majčinu dušicu. Ubaciti i batake, ušuškajte ih ispod tečnosti, poklopite i na srednjoj vatri kuvajte oko 45'. Otklopite i kuvajte još 15' da se sos zgusne. Posuti peršunom  i služiti uz paradajz pire, pirinač, palentu...


 Bataci sa limunom i krem sirom

Sastojci:
  •         4 kašike krem sira
  •         1 limun
  •         4 pileća bataka
  •         250gr čeri paradajza
  •         100ml belog vina
  •         so, biber, ulje

Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
Pomešati krem sir sa sitno rendanom korom limuna. Dodati so i biber. Pažljivo odvojiti kožu od mesa i napuniti otvor krem sirom. Poređati batake u pleh i preliti sa malo ulja. Peći 30'.
Izvaditi iz rerne, ubaciti paradajz i dodati vino. Peći još 20-30'.

Provansalski paradajz

Sastojci:
  •         300gr čeri paradajza
  •         500gr sitnog sira
  •         50gr parmezana
  •         par čena belog luka
  •         200gr kisele pavlake
  •         3 jaja
  •         pola kašičice mlevene majčine dušice
  •         so,biber,ulje
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Pleh podmazati sa malo ulja. Pomešati parmezan sa sitno seckanim belim lukom i staviti u pleh. Po parmezanu poređati čeri paradajz. Ubaciti u pleh na 10'.
Za to vreme, umutite sir, pavlaku, jaja, majčinu dušicu, so i biber. Preliti preko paradajza i peći još 20-tak minuta.

Torteline čorba

Sastojci:
  •         1 crni luk
  •         1 šargarepa
  •         1 konzerva (400g) paradajz pelata
  •         1 litar supe od povrća
  •         oko 200gr povrća (grašak, boranija, kukuruz)
  •         1 pakovanje gotovih tortelina (fil po želji)
  •         so,biber,ulje

Priprema:
Na malo ulja, propržiti sitno seckan crni luk i šargarepu. Dodati pelat i supu i kuvati oko 5'. Dodati povrće i kuvati čorbu da povrće omekša oko 5'. Dodati torteline i kuvati dok ne budu gotove. Začiniti po ukusu i služiti uz pavlaku ili jogurt.

Wednesday, 13 August 2014

Recepti sa breskvama / Peach Recipes


Baš mi je teško vratiti se svakodnevnici nakon gotovo 2 meseca odmora. Nikada nisam pravila ovoliku pauzu od...pa svega. Evo već nekoliko dana ne mogu da se nateram i sednem da napišem ovaj post. A sa druge strane, žao mi je da ne podelim sa vama ove recepte koje sam spremala i objavila u Kuriru, a ima ih, bogme, puno. Prvo krećemo sa breskvama...




Palačinke sa breskvama

Sastojci za fil:
  •         1kg breskvi
  •         250g šećera
  •         sok od pola limuna

za preliv:
  •         100g maslaca
  •         100g šećera

i još:
  •         10 palačinki
  •         cimet

Priprema:
Potopiti breskve na 20-tak sekundi u ključalu vodu, pa ih odmah prebaciti u ledenu vodu i ostaviti još 20-tak sekundi. Oljuštiti ih i iseckati na kockice. Ubaciti u šerpu sa šećerom i sokom limuna i kuvati da omekšaju oko 10 minuta. Procediti breskve, ali sačuvati oko 150ml soka od kuvanja.
Filovati palačinke breskvama i poređati ih u podmazani vatrostalnu posudu.

Za preliv, pomešati maslac, šećer i sačuvan sok i kuvati oko 2-3 minuta. Preliti preko palačinki i ubaciti u zagrejanu rernu na 180C oko 30'. Služiti toplo uz sladoled ili šlag.



 Breskve u sosu od malina

Sastojci:
  •        oko 500g malina
  •         2-3 kašike šećera
  •         2 kašike soka od pomorandže
  •         6 breskvi
  •         sladoled od vanile

Priprema:
Breskve blanširati 10-tak sekundi u vreloj vodi, prebaciti u hladnu vodu, pa ih oljuštiti i iseckati na deblje kriške.
Za sos, u blenderu samleti maline, pa ih procediti kroz sito da se otarasite semenki. Prebaciti ih u šerpu, dodati šećer po ukusu i sok od pomorandže. Kuvati kratko tek toliko da se šećer istopi. Ubaciti kriške breskvi i sve ostaviti da se dobor ohladi. Može i preko noći u frižideru.
Za serviranje, u odgovarajuću čašu ili činiju stavitit sladoled od vanile, preko njega poređati breskve iz sosa i sve preliti sa još malo sosa od malina. Služiti odmah.

Brzi trouglići

Sastojci:
  •         oko 800 g breskvi (oljuštene i sečene na kockice)
  •         4-6 kašika šećera (zavisi koliko su breskve slatke)
  •         2 kašike gustina
  •         1/4 kašičice cimeta ili vanile
  •         jedno pakovanje lisnatog testa (500g)

za preliv:
  •         oko 100gr šećera u prahu
  •         par kašike vode

Priprema:
Zagrejati rernu na 200C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje.
Pomešati breskve, šećer, gustin i cimet ili vanilu.
Otopljeno lisnato testo razvući na pobrašnjenoj površini. Iseći ga na kocke i filovati brekvama. Preklopiti ivice i pritisnuti viljuškom da se dobro zalepe. Po površini napraviti dva, tri zareza da para izlazi.
Poređati trougliće na pleh i peći oko 15-20' da lepo porumene. Preliti ih prelivom koji se pravi od šećera u prahu i malo vode.

Naopaki kolač sa breskvama

Sastojci:
  •         60 g maslaca
  •         100g žutog šećera
  •         oko 400g breskvi (oljuštenih i sečenih na kriške)

za testo:
  •         200g brašna
  •         1 kašičica praška za pecivo
  •         prstohvat soli
  •         115 g maslaca
  •         150g šećera
  •         1 jaje
  •         vanila
  •         120ml mleka

Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
U manji pleh dimenzija 20x20cm staviti 60gr maslaca i ubaciti u rernu da se istopi. Izvaditi iz rerne, dodati šećer i promešati da se šećer istopi. Preko toga poređati kriške breskvi.
Za testo, pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Posebno umutiti maslac i šećer, dodati jaje i vanilu. Naizmenično dodavati brašno i mleko. Umutiti masu i sipati preko voća. Peći oko 40' (proveriti čačkalicom).
Pečen kolač ohladiti 5'. Oštrim nožem odvojiti ivice testa od pleh i kolač okrenuti na tanjir za služenje.

Lepezasti hleb sa breskvama

Sastojci za testo:
  •        oko 350-400g brašna
  •        50g šećera
  •        oko 20g svežeg kvasca
  •        1/2 kašičice soli
  •        60gr maslaca
  •        100ml mleka
  •        50ml tople vode
  •        1 jaje
  •        vanila

za fil:
  •        oko 500g breskvi (oljuštene i sečene na kockice)
  •        150g šećera
  •        1 kašičica cimeta
  •        1/4 kašičice mlevenog đumbira
  •        40g maslaca

za glazuru:
  •        oko 100gr šećera u prahu
  •        oko 4 kašičice mleka

Priprema:
Za testo, otopiti kvasac u vodi sa malo šećera i brašna i ostaviti da zapeni.
U toplom mleku otopiti maslac. Pomešati ostatak šećera, so, maslac i mleko, jaje, vanilu, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Za fil, otopiti maslac. Pomešati šećer, cimet i đumbir.
Duguljast pleh za hleb obložiti papirom za pečenje.
Naraslo testo razvući na pobrašnjenoj površini u veliku koru i premezati istopljenim maslacem (ne morate iskoristiti sav maslac). Po njemu posuti mešavinu šećera i začina. Iseći koru na trake iste širine kao i pleh. Na jednu traku staviti breskve, preklopiti drugom trakom i na nju staviti breskve i tako dok ne potrošite sve trake. Tako dobijenu gomilu iseći na komade približno iste veličine kao i visina pleha. Poređati ih uspravno u pleh. Ostaviti još jednom da narastu oko 30-40'.
Zagrejati rernu na 180C i peći hleb oko 40-50'. Izvaditi iz rerne, prohladiti i preliti glazurom.
Za glazuru pomešati šećer u prahu i mleko.