Za ovaj kolač važi ono da su nekad najjednostavnije stvari i najbolje. Mekana kora i hrskav posip, slatke kruške i kiselkaste maline, sve je u njemu. Posebna prednost je što ga možete spremiti i dan ranije, staviti u frižider i sutradan ispeći da bi vam bio svež i topao.
Ovaj recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i .... Ona je naša domaćica ovog meseca u igri Ajme, koliko nas je! Tema koju nam je zadala je ovas/zob.
Kolač sa kruškama i malinama
Please scroll down for English
Potrebno za testo:
Ovaj recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i .... Ona je naša domaćica ovog meseca u igri Ajme, koliko nas je! Tema koju nam je zadala je ovas/zob.
Kolač sa kruškama i malinama
Please scroll down for English
Potrebno za testo:
- 230gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 0,5 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 120gr maslaca
- 200gr šećera
- 2 jaja
- 220ml jogurta
- 1 šolja malina (ako su smrznute ne odmrzavati)
- 2 kruške (sečene na kockice)
za posip:
- 100gr ovsenih pahuljica
- 50gr žutog šećera
- 50gr brašna
- rendana kora pomorandže
- 70gr hladnog maslaca
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Podmazati pleh dimenzija 33x22cm.
Prosejati brašno, prašak za pecivo, sodu i so.
Umutiti maslac i šećer, dodati jaja i mutiti dalje. Sada naizmenično dodavati brašno i jogurt. Sve umutiti i dodati maline i kruške. Sipati u pleh.
Za posip, pomešati pahuljice, šećer, brašno i koru pomorandže. Dodati kockice maslaca i vrhovima prstiju ga utrljati u brašno. Posipati mrvice po testu. Peći oko 35-40'. Ostaviti ga da se malo ohladi i služiti.
Pear Raspberry Cake
Ingredients for the batter:
- 230gr flour
- 1 tsp baking powder
- 0,5 tsp baking soda
- a pinch of salt
- 120gr maslaca
- 200gr sugar
- 2 eggs
- 220ml yogurt
- 1 cup of raspberries (if frozen don't thawed)
- 2 pears (diced)
for the streusel:
- 100gr rolled oats
- 50gr yellow sugar
- 50gr flour
- grated zest of one orange
- 70gr cold butter
Directions:
Preheat the oven to 180C. Butter a 33x22cm baking pan.
Sift together the flour, baking powder, soda and salt.
Beat the butter and sugar, add the eggs and keep whisking. Now add alternately the flour mixture and yogurt. Finally add the raspberries and pears. Spread the butter in the pan.
For the streusel, combine the oats, sugar, flour and orange zest. Add the diced butter. Use your fingertips to rub the butter into flour mixture. Sprinkle the batter with streusel. Bake for 35-40'. Leave to cool slightly and serve.