Sunday, 27 October 2013

Ajme, koliko nas je! -Recepti sa ribom / Two Fish Recipes

Ovomesečna tema igre Ajme, koliko nas je! je riba. Temu nam je zadala Ivana sa bloga So i Biber. Ribu koliko volimo toliko slabo spremamo i jedemo. Razlog je u tome što je kod nas užasno slaba ponuda sveže ribe. Svežu ribu sam videla dva puta po nekim većim hipermarketima, a od smrznute uvek su u opticaju nekoliko vrsta. I naravno, uvek kruže neke teorije zavere kad je u pitanju smrznuta riba. Najnovija je o ozračenoj, otrovnoj ili ne znam već kakvoj ribi u Maksiju. Jedino kada uživam, ali stvarno uživam u ribi je kad odemo na Vlasinsko jezero i imamo tu privilegiju da jedemo tek ulovljenu pastrmku. E to je već riba! Ali ona će pričekati sledeće leto...

Riba u korici od maslina
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 10-tak zelenih maslina
  • rendana kora od limuna
  • 2 kašike peršuna
  • 5-6 kašika prezli
  • 1 jaje
  • 500gr fileta ribe 
Priprema:
Pomešati seckane masline, koru limuna, seckan peršun i prezle. Ribu osušiti, pa uvaljati u umućeno jaje, a zatim u mešavinu sa maslinama. Pržiti po 2-3' sa obe strane.

Bengalski riblji kari
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 500gr fileta bele ribe
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica kurkume
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 patlidžan
  • 2 krompira
  • 1 paradajz
  • oko 500ml vode
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/2 kašičice komorača
  • 1/2 kašičice slačice
  • 1 kašika crnog susama
Priprema:
Pomešati so, kurkumu i đumbir. Ribu iseći na manje komade, pa uvaljati u prethodnu mešavinu. Ostaviti 10-tak minuta da odstoje. Zagrejati malo ulja, pa ispžiti ribu da lepo porumeni. Izvaditi ribu i prosipati ulje iz tiganja, toliko da ostane 1 kašika . Na tom ulju ispržiti kim, komorač, slačicu i crni susam da začini zamirišu i počnu da pucketaju. Dodati patlidžan seckan na kockice, krompir sečen na kriške i seckan paradajz. Propržiti nekoliko minuta. Naliti vodom toliko da povrće ogrezne. Poklopiti i kuvati 15-tak minuta da se povrće skuva. Vratiti ribu i kuvati još 5'. Poslužiti uz kuvan pirinač.

Olive-crusted fish

Ingredients:
  • about 10 green olives
  • grated zest of lemon
  • 2 tbsp parsley
  • 5-6 tbsp breadcrumbs
  • 1 egg
  • fish fillets
Directions:
Mix chopped olives, lemon zest, chopped parsley and breadcrumbs. Pat dry the fish fillets and roll in whisked egg. Roll them in the olive mixture and fry in oil for few minutes on both sides.


Bengali Fish Curry

Ingredients:
  • 500gr white fish fillets
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp turmeric
  • 2 tsp ground ginger
  • 1 eggplant
  • 2 potatoes
  • 1 tomato
  • about 500ml water
  • 1/2 tsp cumin
  • 1/2 tsp fennel seeds
  • 1/2 tsp mustard seeds
  • 1 tbsp nigella seeds
Directions:
Mix the salt, turmeric and ginger. Cut the fish into smaller pieces and drop into the spices mixture. Leave to marinate for 10'. Heat some oil and fry the fish on both sides until golden brown. Remove the fish and reserve only 1 tablespoon of oil in the pan. Add the cumin, fennel, mustard and nigella seeds. Cook until the spices begin to smell and crackle. Add the diced eggplant, slices of potatoes and chopped tomatoes. Fry for few minutes. Add the water to cover the vegetables, cover and cook for 15' until the vegetables are tender. Return the fish and cook for 5 more minutes. Serve with plain cooked rice.


Wednesday, 23 October 2013

FBI Rukavice - Cooking with Zoki

Nakon ovih FBI Rukavica, svi u kući smo teži za po neki kilogram. Nemojte me pogrešno shvatiti, Zoka kuva i divna vegetarijanska, zdrava jela, ali njena testa...OMG! Jednostavno vas zarazi svojim entuzijazmom s kojim ona pristupa testu. Svaku pogaču, svake kiflice ona mora da proba. A kako mene nije teško naterati da nabijem ruke u brašno, eto tog viška kilograma sa početka priče. Vredna je Zorica, ne samo po pitanju kuvanja, nego i prijatelja, dece, kuće, cveća, ma svega. Zavidim joj!
Jedina zamerka, nije zamerka nego više preporuka Zorici je da na blog ubaci neki popis recepata, jer je ovako jako nepregledno, a naročito zbog velikog broja recepata.
Inače, FBI Rukavice su ideja Maje sa bloga Cooks and Bakes a namenjena je food blogerima sa prostora bivše nam Jugoslavije.
(Link za recept je u nazivu)

Chicken Fingers

Živa zaraza! Na slikama se ne vidi, ali sam napravila ogromnu količinu i sve smo potamanili, onako bez hleba, samo umakali i žvakali.

Najbolje cimet rolnice sa jabukama

Cimet rolnice su naš omiljeni vikend doručak, ali ovog puta sam ih pravila po Zoricinom receptu sa jabukama. Naravno, odlične!

Lisnata pogača sa viršlama

Zoricina testa su kao pena, mekana i lagana i to je verovatno zbog kombinacije jogurta i pavlake. Par komadića mi nije stalo u pleh, pa sam ih ubacila u kalupe za mafine i takođe su super ispali.

Šumadijska pogača

Još jedna pogača, takođe odlična i dekorativna. Preporučujem i ovu...

Vanil krem-štrudla

Pite sa ovakvim premazom su odavno na mom reportoaru, ali nikad sa pudingom.Uvek su sa nekim voćem. Moram priznati da mi se više sviđaju sa pudingom. Sledeći put ću probati kombinaciju pudinga i voća. Kad je hladna, stvarno podseća na krempitu.

Sve u svemu, preporučujem Cookig with Zoki, jer u obilju recepata sigurno ćete naći mnogo toga i za vas. Hvala, Zorice!

Thursday, 17 October 2013

Dip od karamelizovanog luka i jogurta / Caramelized Onion Yogurt Dip

Samo za prave i istinske ljubitelje luka, kao što sam ja...

Dip od karamelizovanog luka i jogurta
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 1 srednji crveni luk
  • 1 srednji crni luk
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 kašike maslaca
  • 400gr grčkog jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice žutog šećera
  • biber, beli luk u prahu
Priprema:
Sitno iseckati oba luka. U šerpi zagrejati ulje i maslac, dodati luk i 1/4 kašičice soli i dobro promešati. Smanjiti vatru na najmanje,pokriti šerpu i pržiti luk oko 45'. Povremeno promešati. Nakon 45' dodati kašičicu šećera i pržiti još 5'. Skloniti sa vatre i dodati ostatak šećera. 
Pomešati luk, jogurt,so,biber i beli luk. Ohladiti.

Caramelized Onion Yogurt Dip
Adapted from here

Ingredients:
  • 1 medium red onion
  • 1 medium onion
  • 1tbsp oil
  • 1/2 tbsp butter
  • 400gr Greek yogurt
  • 1 tsp salt
  • 2 tsp yellow sugar
  • pepper, garlic powder
Directions:
Finely chop the onion. In a pot, heat oil and butter. Add chopped onions with 1/4 teaspoon of salt and stir well. Lower the heat, cover the pan and cook for 45'. Stir from time to time. After 45' add 1 teaspoon of sugar and cook 5 more minutes. Remove from the heat and stir in the remaining sugar.
Mix together onions and yogurt, add salt,pepper and garlic powder. Chill.



Thursday, 10 October 2013

Medenjaci / Gingerbread Cookies

Septembar i oktobar su mi najgori meseci u godini. Uvek! Krene škola, privikavanje na vrtić, a uvek nas pogodi i neki virus. Tako je ove godine. Krenulo od Pepe, Nikole, Milice i evo nadam se, da se krug završava sa mnom. Danima osim čorbica i supica ništa i ne kuvam. Ali nisam mogla da odolim receptu David-a Lebovitz-a za ove keksiće. U principu, uvek sam preskakala strane recepte u kojima se traži zlatni sirup, jer ga nema kod nas. U nekim slučajevima, kažu da se može zameniti medom, ali nije to to. Zato sam potražila recept za domaći sirup, napravila ga i bila zadivljena rezultatom. Zlatni sirup se lako pravi, a dugo može da stoji. Posle ovih keksića, jedva čekam da probam i treacle tart.

Zlatni sirup
Please scroll down for English

Potrebno

  • 100gr šećera
  • 25ml vode
  • 500gr šećera
  • 300ml ključale vode
  • kriška limuna
Priprema
U veliku šerpu staviti 100gr šećera i 25ml vode. Kuvati na srednjoj vatri da se šećer karameliše. Dodati ključali vodu, šećer i limun. Kuvati na slabijoj vatri oko 45' ili dok ne dostigne temperaturu od 110C. Sipati u sterilisane tegle. Ostaviti da stoji barem jedan dan pre upotrebe.

Golden Syrup

Ingredients
  • 100gr sugar
  • 25ml water
  • 500gr sugar
  • 300ml boiling water
  • a slice of lemon
Directions
In a big pot put 100gr sugar and 25ml of water. Cook over medium heat until the sugar is caramelized. Add the boiling water, sugar and lemon. Cook over low heat for 45' or until it reaches temperature of 110C. Pour into sterilized jar and let stand at least for 1 day.



Medenjaci
Please scroll down for English

Potrebno

  • 320gr brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 0,5 kašičice soli
  • 2,5 kašičice cimeta
  • 1,5 kašičica mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice mlevenih klinčića
  • 0,5 kašičice bibera
  • 220gr žutog šećera
  • 100gr sosa od jabuke (prokuvajte jabuke bez šećera, sa malo vode, kad omekšaju propasirajte)
  • 6 kašika zlatnog sirupa
  • 2 belanca (sobne temperature)
  • 100gr šećera + prstohvat cimeta
priprema
Prosejte brašno, sodu, so, cimet, đumbir, klinčić i biber. Umutite žuti šećer, sos od jabuka i zlatni sirup. Dodajte belanca i mutite još malo. Smanjite mikser na najslabije i dodajte suve sastojke. Pokrijte i stavite u frižider na 1 sat. 
Zagrejte rernu na 180C. Obložite plehove papirom za pečenje. Pomešajte 100gr šećera i prstohvat cimeta. Kašikom za sladoled ili pomoću dve obične kašike vadite masu i uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta. Rukama ih oblikujte u loptice (masa je lepljiva). Ređajte ih na pleh ostavljajući dosta mesta između. Pecite oko 13-15' treba da ostanu mekani.

Gingerbread Cookies

Ingredients
  • 320gr flour
  • 1 tsp baking soda
  • 0,5 tsp salt
  • 2,5 tsp cinnamon
  • 1,5 tsp ground ginger
  • 1/4 tsp ground cloves
  • 0,5 tsp ground pepper
  • 220gr yellow sugar
  • 100gr unsweetened apple sauce
  • 6 tbsp golden syrup
  • 2 egg whites at room temperature
  • 100gr sugar + a pinch of cinnamon
Directions
Sift the flour, soda, cinnamon, ginger, cloves and pepper. Beat together the yellow sugar, apple sauce and golden syrup. Add the egg whites and whisk some more. With the mixer running on the lowest speed, add the dry ingredients. Cover and chill for 1 hour.
Preheat the oven to 180C. Line baking pans with parchment paper. Mix the sugar and the pinch of cinnamon. Using an ice cream scoop or two spoons drop the balls of dough into the sugar-cinnamon mixture. Use your hands to form the dough into balls (the dough is sticky). Place them into prepared pans leaving space between. Bake for 13-15' until just set in the center.

Thursday, 3 October 2013

Arapski kolač / Arabic Cake

Često mi na Pinterestu iskače ovaj recept, pa sam ga evo i napravila. Jednostavan je, a baš ukusan. Pogotovo ako volite rum i čokoladu.I kod naše drage književnice, možete videti sličan recept...

Arapski kolač
Please scroll down for English

Potrebno za koru:

  • 4 jaja
  • 200gr šećera u prahu
  • 200gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 kašika vruće vode
za krem:
  • 100gr crne čokolade
  • 200gr šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 200gr maslaca
  • 1dcl ruma
  • 1 velika puna kašika džema od kajsije

    i još:

    • 100gr crne čokolade
    • 3-4 kašike ulja
    Priprema
    Zagrejte rernu na 180C. Obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje.
    Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati i brašno,prašak za pecivo i na kraju vodu. Sjediniti i sipati u pleh. Peći oko 20-25'. Ohladiti koru, pa je izmrviti ili iseckati na kockice.
    Za fil, pomešati sve sastojke, staviti na srednju vatru i mešati da se sve sjedini i istopi. Preliti preko kore i rukama sve umesiti. Duguljast kalup obložiti folijom, prebaciti masu i oblikovati. Prebaciti u frižider da se dobro ohladi. Ako nemate kalup, masa se može oblikovati i samo na foliji.
    Prebaciti kolač na tanjir i preliti čokoladom koju ste istopili sa uljem.

    Arabic Cake

    Ingredients:
    • 4 eggs
    • 200gr powdered sugar
    • 200gr flour
    • 1 baking powder
    • 5 tbsp hot water
    for the cream:
    • 100gr dark chocolate
    • 200gr powdered sugar
    • 1 egg
    • 200gr butter
    • 1dcl rum
    • 1 tbsp apricot jam
    and:
    • 100gr dark chocolate
    • 3-4 tbsp oil
    Directions:
    Preheat the oven to 180C. Line a big baking pan with parchment paper.
    Whisk eggs with sugar, add flour, baking powder and finally hot water. Pour in the prepared pan and bake for 20-25'. Cool the sponge, then crumble it or cut into small squares.
    For the cream, put all the ingredients in the pan and heat it over the medium high heat until everything is melted. Pour it over the sponge and mix well (best using your hand). Line a bread baking pan with foil and transfer the mixture to shape. Chill well. The cake can be shaped only on foil, without any pan.
    Transfer the cake to plate and pour the chocolate glaze over. For the glaze,melt chocolate with some oil.