Jeste leto na izmaku, ali još uvek nije kasno da probate neku od ovih salatica. Moj lični favorit - sa grilovanim tikvicama...
Panzanella salata
Sastojci:
- 50ml maslinovog ulja
- 2 kašike maslaca
- 2 čena belog luka
- 1/2 bageta ili običnog hleba
- oko 1 kg paradajza
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 50m maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
U pleh staviti maslac i ulje i ubaciti u rernu da se
maslac istopi. Izvaditi pleh, dodati sitno seckan beli luk i kockice hleba.
Dobro promešati i vratiti u rernu na 10-15'.
U međuvremenu, iseći paradajz, dodati mu sirće, ulje,
so i biber i kockice hleba. Sve promešati i ostaviti kratko da hleb upije
preliv.
Salata sa
kukuruzom
Sastojci:
- oko 500g kuvanog kukuruza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike majoneza
- oko 100g feta sira
- 2 kašike limunovog soka
- manji crveni luk
- 2 čena belog luka
- so,biber
- malo crvene ljute papričice
Priprema
Pomešati ulje, majonez, limunov sok i sitno seckan
beli luk. U kukuruz dodati sitno seckan crveni luk, sitno seckanu papričicu i
preliv. Začiniti po ukusu i na kraju dodati i kockice fete.
Salata sa
krastavcem i pavlakom
Sastojci:
- 2 krastavca
- 1 kašičica soli
- 1 ,5 čaša kisele pavlake
- 1 crveni luk
- 2 kašike sirćeta
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice šećera
- biber
- mirođija
Priprema:
Oljuštiti krastavac i narezati ga na kriške. Posoliti
i ostaviti 15'. Krastavac dobro ocediti i osušiti kuhinjskim ubrusom.
Pomešati krastavac, tanko sečen crveni luk, pavlaku,
sirće, sitno seckan beli luk, šećer, biber i mirođiju po ukusu. Kratko
ohladiti.
Salata od
paradajza sa prelivom od senfa
Sastojci:
- 3 paradajza
- 1 crni luk
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašičica senfa
- 1 čen belog luka
- so, biber, peršun
Priprema:
Paradajz i crni luk iseći na tanke kriške. Ređati
naizmenično paradajz, crni luk i seckani peršun.Svaki sloj posoliti i
pobiberiti.
Za preliv, pomešati ulje, sirće, senf i sitno seckan
beli luk. Preliti preko salate.
Salata sa
grilovanim tikvicama
Sastojci:
- 3 tikvice
- so, biber, maslinovo ulje
- 125g mocarele
- mirođija, čili, maslinovo ulje, limun
Priprema:
Oprati tikvice, pa ih pomoću ljuštača za povrće iseći
na tanke trakice. Posoliti ih, pobiberiti, preliti sa malo ulja i ispeći na
gril tiganju.
Poređati ih na tanjiru za posluženje, poređati
komadiće mocarele, posuti mirođijom, čilijem i sve preliti uljem i limunovim
sokom.
Salata sa
grilovanim patlidžanom i paradajzom
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 2 paradajza
- 125g mocarele
- bosiljak, so, biber, ulje
Priprema:
Oprati
patlidžan i paradajz i iseći ih na kriške debljine 1cm.
Patlidžan
posoliti i ostaviti da odstoji 10'. Oprati ga i osušiti kuhinjskim ubrusom. I
patlidžan i paradajz posoliti, pobiberiti i premazati uljem. Ispeći ih na gril
tiganju. Patlidžan pržiti oko 8', a paradajz 2'.
Mocarelu
iseći na kriške.
Ređati
naizmenično patlidžan, paradajz, mocarelu i listove bosiljka. Sve preliti
maslinovim uljem i služiti toplo.
Irena, sve su divne! Ne znam za koju bih se odlučila. Možda isto sa grilovanim tikvicama...
ReplyDeleteMoj favorit bi bili krastvci sa kiselim vrhnjem.
ReplyDeleteBaš su divne! Ma, biti će još toplih dana, roštiljanja i prilike za pripremu neke od ovih salata. odlične ideje,obično radimo uobičajene salate, a ovo je ipak malo posebno.
ReplyDeleteOdličan izbor si napravila.Pun sunca!
ReplyDeleteFine su sve
ReplyDelete