Tmurno vreme, kiša pada...Šta je bolje od domaće, mirisne čorbe?
Čorba od pečenog paradajza
Potrebno:
Čorba od pečenog paradajza
Potrebno:
- 1 kg paradajza
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- 1/2 kašičice majčine dušice
- so, biber, ulje
Priprema:
Zagrejati rernu na 220C. Veći pleh obložiti papirom za pečenje.
Paradajz i crni luk iseći na veće komade. Poređati ih u plehu, dodati beli luk, posoliti, pobiberiti i preliti sa malo ulja. Promešati sve i peći oko 20-30'.
Pečeno povrće prebaciti u šerpu (sa svim sokovima), naliti oko 500ml vode, dodati lovor i majčinu dušicu i kuvati oko 20'. Izvaditi lovor i čorbu ispasirati štapnim mikserom. Služiti uz prepečen hleb.
Čorba od paprike i pirinča
Potrebno:
- 4 crvene paprike
- 3 čena belog luka
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 1/2 kašičice suve ili 1 kašicica
sveže majčine dušice
- 1,5 litar supe od povrća (može od
kocke)
- 1/2 šolje pirinča
- so,biber,ulje
Priprema:
Iseckati paprike na kocke, pa ih na malo ulja
pržiti oko 10' da omekšaju. Pri kraju prženja dodati sitno seckan beli luk,
alevu papriku i majčinu dušicu. Propržiti još malo, pa naliti supu. Poklopiti,
smanjiti vatru, pa kuvati oko 15'. Pomoću štapnog miksera ili u blenderu
ispasirati supu. Vratiti je na vatru, dodati pirinač, začiniti po ukusu i
kuvati još oko 10-15' da pirinač omekša.
Jako zanimljivo i fino izgleda.
ReplyDeleteZvuči savršeno! Tačno zamišljam kako se grejem uz jednu ovakvu čorbicu. Ja se držim onog principa "čorba je lek" :) Isprobaću recepte, obavezno.
ReplyDeleteAuuuuuuuu, ova juha s pečenim pumidorima zvuči fantastično. Obožavam pečene pumidore, odnosno volim kako im se pečenjem pojača okus. Mogu samo zamisliti kako je juha bogatog okusa
ReplyDeletePredobro izgleda ova juhica s pečenim pomidorima
ReplyDelete