Friday, 16 March 2012

Skordalia i Piadina / Skordalia and Piadina

U prošlom postu smo išli u Španiju,a sada posećujemo još dve Mediteranske zemlje: Grčku i Italiju.
Skordalia je grčko predjelo od krompira i belog luka.Lako se sprema,ovoga puta u malo modernijoj verziji sa majonezom,ali ako ga ne volite i ne koristite može i bez njega.
Piadina je italijanski 'flat' hleb (ne znam kako bih prevela ovo 'flat' a da ima smisla).Podseća na tortilje,mada su malo više hlebaste i deblje,samo mrvicu.Mogu da se služe isečene na trougliće za umakanje,ali i kao klasične tortilje.

Skordalia
Please scroll down for English


Potrebno:
  • 200gr kuvanog krompira
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 kašike majoneza
  • 2 kašike limunovog soka
  • so,biber
  • oko 50ml maslinovog ulja
Priprema:
Kuvan krompir ispasirajte kao za pire,dodajte mu sitno sitno seckan beli luk,majonez,limunov sok,so i biber.Dodajte ulje u tankom mlazu i postepeno dok ne dobijete finu glatku kremastu masu.Ohladite u frižideru,a služite na sobnoj temperaturi (izvadite oko pola sata pre upotrebe iz frižidera).

Piadina
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 20gr svežeg kvasca
  • 5 kašika tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 300-330gr brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika ulja
  • 200ml mineralne gazirane vode
Priprema:
Pomešajte kvasac,vodu i šećer i ostavite da zapeni.Pomešajte brašno,so i ulje,pa sa kvascem i mineralnom vodom zamesite mekano testo.Pokrijte ga i ostavite da naraste.Zagrejte tiganj na srednjoj vatri.Naraslo testo premesite i podelite na 8-10  dela.Na pobrašnjenoj površini razvući sasvim tanko svaki deo.Staviti u tiganj,a gornji deo izbockajte viljuškom da ne naraste.Pržite sa svake strane da blago porumene.Ređajte ih jednu na drugu i pokrijte krpom da omekšaju.

Skordalia

Ingredients:
  • 200gr cooked potatoes
  • 2-3 cloves garlic
  • 2 tbsp mayonnaise
  • 2 tbsp lemon juice
  • salt,pepper
  • about 50ml olive oil
Directions:
Mash the potatoes until smooth.Add finely chopped garlic,mayonnaise,lemon juice,salt and pepper.Slowly add olive oil until you get smooth and creamy texture.Chill in a fridge,but serve on a room temperature (take it out from the fridge 30' before use).

Piadina

Ingredients:
  • 20gr fresh yeast
  • 5 tbsp warm water
  • 1 tsp sugar
  • 300-330gr flour
  • 1 tsp salt
  • 1 tbsp oil
  • 200ml carbonated water
Directions:
Mix the yeast,water and sugar and let stand until foamy.In a kneading bowl,mix the flour,salt and oil,then add yeast and water and knead the dough.Cover and let it rise.Heat a heavy frying pan on a middle high heat.Reknead the dough once again and divide it to 8-10 equal pieces.On a floured surface,roll each piece very thin.Put it in a pan and prick all over with the fork to prevent it to rise.Fry on each side until slightly golden brown.Stack the rounds on top of one another and cover with a dish towel to keep soft.







10 comments:

  1. Odlicni recepti,cesto kod mene pravljeni..bas sam i danas uz ribu imala Skordaliu i jos dodala malo spinata..piadine takoder pravim kada smo svi skupa ,to pretezno bude vikend ujutro.
    Jako fino i ukusno..slike su prelijepe bas su docarale Mediteransko podnevlje !!!!

    ReplyDelete
  2. Piadina Romagnola ni je već odavno na to do listi. Tako primamljivo izgleda a ti si tako jednostavn ajela tako dobro ufotkala. Uvek tražim nov način da spremim krompir. Super ideja.

    ReplyDelete
  3. Izgleda odlično i jako primamljivo!

    ReplyDelete
  4. Da stvarno, slike ovako jednostavnih ali, moram reći i odličnih jela su prekrasne. Hm, kako vam to uspjeva:)
    Odlično, draga!

    ReplyDelete
  5. Jednostavno mora biti odlično :)

    ReplyDelete
  6. Divni recepti. Posebno skordalia... To moram probati! :)

    ReplyDelete
  7. Ovde nema greske! Oboyavam ovakva jela!

    ReplyDelete
  8. Izvini ali moram da te ispravim,neznam gde si nasla ovaj recept za skordaliju,ali ja sam je jela u grckoj,spremila mi je jedna starija gospodja,to je njihov prasteri recept,elem pavi se od starog potopljenog hleba a ne krompira.Takodje neide majonez,ali idu orasi.
    Inace obozavam je.
    Mozda je ovo neka tvoja varijacijaali original sigurno nija.
    Pozdrav

    ReplyDelete