U prošlom postu smo išli u Španiju,a sada posećujemo još dve Mediteranske zemlje: Grčku i Italiju.
Skordalia je grčko predjelo od krompira i belog luka.Lako se sprema,ovoga puta u malo modernijoj verziji sa majonezom,ali ako ga ne volite i ne koristite može i bez njega.
Piadina je italijanski 'flat' hleb (ne znam kako bih prevela ovo 'flat' a da ima smisla).Podseća na tortilje,mada su malo više hlebaste i deblje,samo mrvicu.Mogu da se služe isečene na trougliće za umakanje,ali i kao klasične tortilje.
Skordalia
Please scroll down for English
Potrebno:
Mash the potatoes until smooth.Add finely chopped garlic,mayonnaise,lemon juice,salt and pepper.Slowly add olive oil until you get smooth and creamy texture.Chill in a fridge,but serve on a room temperature (take it out from the fridge 30' before use).
Mix the yeast,water and sugar and let stand until foamy.In a kneading bowl,mix the flour,salt and oil,then add yeast and water and knead the dough.Cover and let it rise.Heat a heavy frying pan on a middle high heat.Reknead the dough once again and divide it to 8-10 equal pieces.On a floured surface,roll each piece very thin.Put it in a pan and prick all over with the fork to prevent it to rise.Fry on each side until slightly golden brown.Stack the rounds on top of one another and cover with a dish towel to keep soft.
Skordalia je grčko predjelo od krompira i belog luka.Lako se sprema,ovoga puta u malo modernijoj verziji sa majonezom,ali ako ga ne volite i ne koristite može i bez njega.
Piadina je italijanski 'flat' hleb (ne znam kako bih prevela ovo 'flat' a da ima smisla).Podseća na tortilje,mada su malo više hlebaste i deblje,samo mrvicu.Mogu da se služe isečene na trougliće za umakanje,ali i kao klasične tortilje.
Skordalia
Please scroll down for English
Potrebno:
- 200gr kuvanog krompira
- 2-3 čena belog luka
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike limunovog soka
- so,biber
- oko 50ml maslinovog ulja
Kuvan krompir ispasirajte kao za pire,dodajte mu sitno sitno seckan beli luk,majonez,limunov sok,so i biber.Dodajte ulje u tankom mlazu i postepeno dok ne dobijete finu glatku kremastu masu.Ohladite u frižideru,a služite na sobnoj temperaturi (izvadite oko pola sata pre upotrebe iz frižidera).
Piadina
Please scroll down for English
Potrebno:
- 20gr svežeg kvasca
- 5 kašika tople vode
- 1 kašičica šećera
- 300-330gr brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
- 200ml mineralne gazirane vode
Pomešajte kvasac,vodu i šećer i ostavite da zapeni.Pomešajte brašno,so i ulje,pa sa kvascem i mineralnom vodom zamesite mekano testo.Pokrijte ga i ostavite da naraste.Zagrejte tiganj na srednjoj vatri.Naraslo testo premesite i podelite na 8-10 dela.Na pobrašnjenoj površini razvući sasvim tanko svaki deo.Staviti u tiganj,a gornji deo izbockajte viljuškom da ne naraste.Pržite sa svake strane da blago porumene.Ređajte ih jednu na drugu i pokrijte krpom da omekšaju.
Skordalia
Ingredients:
- 200gr cooked potatoes
- 2-3 cloves garlic
- 2 tbsp mayonnaise
- 2 tbsp lemon juice
- salt,pepper
- about 50ml olive oil
Mash the potatoes until smooth.Add finely chopped garlic,mayonnaise,lemon juice,salt and pepper.Slowly add olive oil until you get smooth and creamy texture.Chill in a fridge,but serve on a room temperature (take it out from the fridge 30' before use).
Piadina
Ingredients:
- 20gr fresh yeast
- 5 tbsp warm water
- 1 tsp sugar
- 300-330gr flour
- 1 tsp salt
- 1 tbsp oil
- 200ml carbonated water
Mix the yeast,water and sugar and let stand until foamy.In a kneading bowl,mix the flour,salt and oil,then add yeast and water and knead the dough.Cover and let it rise.Heat a heavy frying pan on a middle high heat.Reknead the dough once again and divide it to 8-10 equal pieces.On a floured surface,roll each piece very thin.Put it in a pan and prick all over with the fork to prevent it to rise.Fry on each side until slightly golden brown.Stack the rounds on top of one another and cover with a dish towel to keep soft.
Mmm...predivno!
ReplyDeleteOdlicni recepti,cesto kod mene pravljeni..bas sam i danas uz ribu imala Skordaliu i jos dodala malo spinata..piadine takoder pravim kada smo svi skupa ,to pretezno bude vikend ujutro.
ReplyDeleteJako fino i ukusno..slike su prelijepe bas su docarale Mediteransko podnevlje !!!!
Piadina Romagnola ni je već odavno na to do listi. Tako primamljivo izgleda a ti si tako jednostavn ajela tako dobro ufotkala. Uvek tražim nov način da spremim krompir. Super ideja.
ReplyDeleteIzgleda odlično i jako primamljivo!
ReplyDeleteDa stvarno, slike ovako jednostavnih ali, moram reći i odličnih jela su prekrasne. Hm, kako vam to uspjeva:)
ReplyDeleteOdlično, draga!
Ovo ti je zaista savršeno!!
ReplyDeleteJednostavno mora biti odlično :)
ReplyDeleteDivni recepti. Posebno skordalia... To moram probati! :)
ReplyDeleteOvde nema greske! Oboyavam ovakva jela!
ReplyDeleteIzvini ali moram da te ispravim,neznam gde si nasla ovaj recept za skordaliju,ali ja sam je jela u grckoj,spremila mi je jedna starija gospodja,to je njihov prasteri recept,elem pavi se od starog potopljenog hleba a ne krompira.Takodje neide majonez,ali idu orasi.
ReplyDeleteInace obozavam je.
Mozda je ovo neka tvoja varijacijaali original sigurno nija.
Pozdrav