Taman posla da propustim ovomesečnu temu igre Ajme,koliko nas je! jer je u pitanju moj ljubljeni luk. Domaćica nam je Maja.
Hleb sa vlašcem i sirom
Sastojci:
Hleb sa vlašcem i sirom
Sastojci:
- 500-550gr brašna
- 1,5 kašičica soli*
- 20gr svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 75ml ulja
- 300ml tople vode
- 140gr rikote
- 2 kašike seckanog vlašca
Priprema:
U malo tople vode sa šećerom razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
Pomešati brašno, so, ulje, sir, ostatak vode i sa brašnom zamesiti testo. Testo je mekano, pa ga je najbolje umutiti mikserom (nastavcima za testo) ili ga dobro ulupajte varjačom. Kada je testo umešeno, dodajte i vlašac i umesite još malo. Pokrijte testo i ostavite ga na toplom da naraste.
Obložite kalup za hleb papirom za pečenje, prebacite testo i ostavite ga još malo da raste.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220C da lepo porumeni. Pečen hleb izvadite iz kalupa i prebacite na žicu da se ohladi.
*Ako ne volite mnogo slano, smanjite so na 1 kašičicu.
Lisnato testo sa pečenim lukom i plavim sirom
Sastojci:
- 1 glavica belog luka
- 1 list lisnatog testa
- 200gr rendanog kačkavalja
- 50-tak grama plavog sira
Priprema:
Odsecite vrh belog luka, ali tako da glavica ostane cela. Prelijte je sa malo ulja, uvijte u foliju i pecite na 200C oko 30'. Pečen luk, istisnite iz opne i izgnječite.
Zagrejte rernu na 200C.
Razvucite lisnato testo i prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Izbockajte ga viljuškom. Pokrijte ga drugim listom papira i poklopite drugim plehom. Ovo radite da ne naraste. Pecite ga oko 10-15' da lepo porumeni. Izvadite pleh iz rerne, sklonite gornji pleh i gornji papir, pa testo premažite zgnječenim lukom. Pospite ga rendanim kačkavaljem i plavim sirom i pecite jo' 5-10' da se sir istopi. Služiti toplo.
Otvoreni tart sa prazilukom
Sastojci za testo:
- 250gr brašna
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 150gr maslaca
- 50gr krem sira
- 2 kašike jogurta
za fil:
- 100gr slanine
- 2 kašike maslaca
- 2 seckana praziluka
- 1 čen belog luka
- 1/4 kašičice šećera
- malo soli
- 50gr rendanog kačkavalja
- biber
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte kockice hladnog maslaca, pa ga vrhovima prstiju utrljajte u brašno da dobijete mrvice. Dodajte krem sir i jogurt i umesite testo. Ostavite ga u frižideru dok pripremate fil.
Ispržite sitno seckanu slaninu. Izvadite je i ocedite na kuhinjskom papiru. U istu masnoću dodajte maslac, praziluk, beli luk, šećer i so, pa pržite na slabojoj vatri 15-20'. Sklonite sa vatre i dodajte slaninu. Ostavite fil da se malo prohladi. Ubacite kačkavalj i biber i sve promešajte.
Zagrejte rernu na 200C. Obložite pleh papirom za pečenje.
Razvucite testo u koru, po sredini rasporedite fil i preklopite ivice ka unutra. Pecite oko 20-25' da porumeni. Služiti toplo.
Joj Irena, ja ne znam šta bih pre da probam, sve mi se sviđa.
ReplyDeleteUopće se nisam sjetila poriluka, sve je super!
ReplyDeleteOdlično izgledaju! Super recept! :)
ReplyDelete